Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jsou Češi opravdu chudí?

31. 8. 2010
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Bohatí jsou vždy spokojeni s osudem chudých. Pane Moravče každý nemá VŠ MBA a neumí plyně anglicky. Dal bych autorovi článku 756 Kč na měsíc. Za 3 dny by ho přešly intelektuálské úvahy o nevděčnosti chudých.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Jak je uvedeno v úvodu článku, tvrzení v něm rozporované nebylo podloženo průzkumem, ale prostým a subjektivním pozorováním. Jistě, můžete oprávněně říct, že je to zkreslující metoda. Uznávám, že je reálné, že ti co jsou nespokojení křičí mnohem hlasitěji, než ti spokojení. Zkreslující ale může být i průzkum. Jak tady správně uvedl Standa, vhodně postaveným výzkumem dokážete cokoli si usmyslíte. Tak jako tak nešlo v článku primárně o procenta, ale spíš společenskou náladu..Mimochodem - první názor zpochybňující úvodní tvrzení se objevil víc jak týden od zveřejnění článku. Řekl bych, že i to lecos vypovídá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesouhlas byl mířen na článek prof. Kellera.Pocit bohatství je zcela subjektivní. Dovedu představit dvě ankety, kde na otázku: „Myslíte si, že jste chudí?“ respondenti odpoví zcela jinak. Marketingoví specialisté to vědí, a umí zajistit, aby anketa vyšla tak, jak zadavatel potřebuje.Anketa 1:1) Máte práci?2) Půjčujete si často na jídlo nebo na ošacení?3) Zbývá vám před výplatou méně než 500Kč?4) Myslíte si, že jste chudí?Anketa 2:1) Vyděláváte alespoň 40000Kč měsíčně?2) Kupujete výhradně biopotraviny a nosíte pouze značkové oblečení?3) Kupujete nové auto častěji než každé 3 roky?4) Myslíte si, že jste chudí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nehnevajte sa, ale myslim, ze nereagujete na to, na co som sa snazil upozornit ja, ale reagujete na vysledky vyskumu uskutocnenom v Ostrave.Mojim cielom bolo dostat do kontrastu tvrdenie v clanku na finmagu, ze vacsina ludi si mysli, ze su chudobni s tvrdenim v danom vyskume, v ktorom sa naopak vacsina ludi sama zaradila do strednej az vyssej vrstvy. Celkom by ma zaujimalo, odkial autor clanku dospel k nazoru, ze vacsina ludi si mysli, ze su chudobni.Debata na temu, co je to bohatstvo je v tomto pripade irelevantna aj ked by mohla byt hodne zaujimava.Co sa tyka samotneho vyzkumu uvedeneho na blisty.cz, samozrejme vsetky vyzkumy treba brat s rezervou. Myslim, ze to bol Winston Churchill, ktory tvrdil "Neverim ziadnej statistike, ktoru si sam nesfalsujem" :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohatství se neměří jen úsporami a dluhy.Kdo je bohatší? Ten, kdo si našetřil ze své stotisícové výplaty na vysněné Ferrari, má drahý dům, obrovskou hypotéku, a na účtu pár šupů, nebo ten kdo jen škudlil, jezdil hromadnou dopravou, bydlel v garsonce, ale na účtu má půl milionu?Podle statistiky prof. Kellera je ten s Ferrari chudý, dezorientovaný volič pravice, a měl by nadšeně volit levici. Také si to myslíte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Musim reagovat na vetu: "Odkud tedy pramení přesvědčení lidí o tom, že většina z nich je chudá, ačkoli objektivně jich je tady nejméně široko daleko?"Vcera vysiel na Britskych listoch clanok Prof. Kellera, ktory tvrdi presny opak. Podla vysledkov vyskumu si obcania CR myslia(v tomto pripade Ostravaci), ze su bohatsi a maju sa podstatne lepsie ako je v skutocnosti realita.http://blisty.cz/art/5 4367.html

Nahlásit

-
0
+

To je presne to, o cem mluvim. Vy a Vase partnerka jste si neco nasli, ale dokazi si najit privydelek i milionove masy? Muj nazor je ze ne. A ja hledam reseni pro siroke masy, takrka pro kazdeho a ne pro jednotlivce.Bohuzel dnes jsou snad i deti nadstandardni pozitek. Tuto kontroverzni polozku jsem tam dal zamerne. Stejne jako napr. bydleni stoji miliony. Ovsem nelze vse posuzovat jen z ekonomickeho hlediska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nějaká možnost se vždycky najde. Jen je potřeba trocha snahy. Příklad? Se svou partnerkou se považujeme za celkem průměrné Čechy (bez VŠ MBA aby bylo jasné). Krom práce pro zaměstnavatele máme občasné přivýdělky v tuto chvíli cca ze čtyř zdrojů. A to jsme je nijak cíleně nevyhledávali. Stačí se chopit příležitosti..S bodem b) celkem souhlasím. Jen bych si nedovolil zařadit děti do kolonky nadstandardních požitků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pod tento článek se podepisuji. Stále platí, že komu se nechce vždy bude hledat výmluvy, kdo chce hledá způsoby.

Nahlásit

-
0
+

a) Osobne si nedokazi predstavit realnou moznost, jak by mohla naprosta vetsina populace CR vydelavat vyrazne vice. Jednoslivec si muze zvysovat kvalifikaci atd., ovsem ja reseni pro masy nevidim. Vy o nejakem vite?b) Souhlas, ovsem znamenalo by to vzdat se nekterych nadstandardnich pozitku, jako je treba dovolena nebo kultura, ale i takovych veci jako deti, atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejde o MBA a angličtinu, bohatý bude i ten Číňan z příkladu pana Scherkse, nemá ani jedno.A na rozdíl od pánů s MBA vybuduje cosi skutečného, ne virtuální hodnoty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vždyť není potřeba aby měl každý VŠ MBA a uměl plynule anglicky. I když by se to ve statistikách moc hezky vyjímalo..Článek poukazoval především na to, že spousta lidí si stále stěžuje že dostávají málo (ať už od zaměstnavatele, nebo od státu), zatímco logické by bylo, aby se sami přičinili a) snahou vydělat víc, b) přizpůsobením výdajů příjmům tak, aby zbylo "na zadní kolečka". Pokud možno obojí najednou..Zkrátka na můj vkus si příliš lidí stěžuje na někoho třetího, kdo může za to že žije "Z ruky do huby", zatímco řešení je jen a pouze v jejich rukou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohatí jsou vždy spokojeni s osudem chudých. Pane Moravče každý nemá VŠ MBA a neumí plyně anglicky. Dal bych autorovi článku 756 Kč na měsíc. Za 3 dny by ho přešly intelektuálské úvahy o nevděčnosti chudých.

Nahlásit

-
1
+

Myslím, že trochu zbytečně zatracujete lid obecný.Ono je nelehké zodpovědně budovat vlastní majetek, když vám média, mimochodem, na zakázku významných chlebodárců finačních poradců, stále omílají "půjč si, půjč si, půjč si".Protestantská etika zkrátka není v kurzu resp. nemá nějakého důvěryhodného propagátora s velkým zásahem.

Nahlásit

-
0
+

No k beznemu zivotu potrebujete minimalne jidlo, osaceni a bydleni. Ta posledni polozka dnes znama miliony. Ovsem pokud nekomu mocnemu a bohatemu zacnete klidne i ne vlastni vinou vadit, jako chudy budete zlikvidovan (dnes jiz ne fyzicky), s nejakou tou miliardou majetku mate sanci se ubranit.Tech usporenych par tisic cloveku sice nekdy muze vytrhnout trn z paty, ale zadne zazraky s tim delat nelze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale pomůže. Jen je potřeba ujasnit si, co k dobře prožitému životu skutečně potřebujete. Miliardový majetek to opravdu není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Český člověk má tendence hledat důvody proč to nejde a ne přemýšlet, jak to udělat, aby to šlo.Jeden příklad, který ne úplně sedí, ale vyjadřuje to docela přesně.V Praze, kousek od bývalé kanceláře bylo v okruhu pár set metrů několik restaurací, kam jsem začal chodit na obědy. Neúmyslně jsem je začal "testovat" tím, že jsem chtěl cigarety. V drtivé většině případů řekli, že zrovna nemají, nevedou apod. Obsluha byla všude česká. Až v čínské, se skutečně čínskou obsluhou, řekli ať chvilku počkám a k mému překvapení obsluha doběhla do cca 200 m vzdálené sámošky a cigárka mi donesla. Čuměl jsem jak puk, ale od té doby jsem chodil jen tam.

Nahlásit

-
0
+

Má pravdu přeceda! A tak to chodí od nepaměti. Jedni jsou jako děti (dej mi) a druzi dospělí (postarám se). Ale těch je méně.

Nahlásit

-
0
+

No nevim, zda by se clovek v CR za 1,5 USD denne dokazal dlouhodobe uzivit. Ten prebytkovy rozpocet take nepomuze. Z vyplaty cca 10 - 20 000 lze usetrit tisice, ale z toho by se miliardovy majetek budoval tisice let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ja bych se nestrachoval, soucasna vlada brzo vyrobi hromadu skutecne chudych lidi a ten svet dozeneme.

Nahlásit

-
0
+

Především za 1.5 dolaru denně se nedá v ČR bydlet, jen neumřít hlady. Měřítko pro celý svět aplikovat na ČR je nesmysl, nevím jestli považovat každého, kdo bydlí na ulici za ne chudého z toho důvodu, že ještě neumřel hlady. V současnosti jsou ti chudí vytvářeni i když souhlasím, že si za to mohou v řadě případů sami. Na druhé straně vyspělé státy a jejich občané se ocitají pod tlakem díky vývozu kapitálu do Číny a díky otrocké práci Číňanů.Souhlasím, že jen naprosté minimum lidí skutečně nemůže vytvořit přebytkový domácí rozpočet, ze kterého by se dal po krůčcích vybudovat majetek. Problém je ale s tím majetkem, který musí být nejprve v peněžní formě a v této formě stále ztrácí na hodnotě. Takže pokud nebude přírůstek majetku vzhledem k jeho objemu každý rok větší, než růst M2 po zdanění, je to předem prohraný boj. Pak ještě zbývá práce pro sebe, která se hůře daní jako stavba a rekonstrukce svépomocí. No a pak obligátní vždyť podnikat může každý, ale kam se člověk podívá, tam jsou postavené bariéry a ne každý "umí podnikat".

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek. Osobně bych trochu viděl příčinu v sociálním státu, který se vždy postará, ať již je důvodem chudoby cokoli. Jak sám autor uvádí, dávky jsou zde štědré. Od přírody líní jedinci tak nemají přílišnou motivaci se snažit, když určitou (v porovnání s opravdu chudým světem ne zrovna špatnou) životní úroveň mají garantovanou.Myslím, že v takovéto atmosféře státem vyvolané lenosti v tom nejsou Češi sami. Holt v Thajsku musí lidé ještě pracovat, aby se najedli.

Nahlásit

-
0
+

ten konec mě rozhodil...pochybuju, že ti v thajsku jsou tak podnikaví, protože si nemysli, že by jim nebylo málo co mají... právě jejich nedostatek je motivuje k té podnikavosti a za to česká bohatství lidi uspokojilo a mají zajištěny základní potřeby a díky tomu mají možnost sledovat například v tv bohatství a z toho pramení ta závistivost

Nahlásit

-
0
+