Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Populismem za rozpočtovou odpovědnost

4. 10. 2010
24 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já tedy spolu s Lukášem vidím ve VV docela zřejmého představitele onoho "nového populismu" (a ano, tento pojem má spíše negativní konotace, to nemá smysl zastírat). Pobouření A. Lazareviče (je-li členem VV), proto rozumím :)

Nahlásit

-
0
+

Článek se pokoušel zařadit VV do kontextu vývoje politiky v západních zemích. Kolega Matt Rees bude na konferenci v Olomouci na toto téma mít příspěvek, kde vídí paralely VV a Tea Parties především z hlediska využití internetu. Já jsem se pokusil o srovnání jistého stylu politiky, kde vidím tendence k důvěře v jednotlivce a naopak skepticismu k institucím. Tento trend jsem nazval "nový populismus". Jde jistě o subjektivní pohled.

Nahlásit

-
0
+

To je Váš dojem, bohužel mylný :) TOP 09 se sice zmiňuje, ale pouze jednou, zatímco VV 3x :-) Jako čtenář jsem měl pocit, že termínem nový populismem byla označena především tato strana. Koneckonců i úvodu je to napsáno. Možná jsem špatný čtenář, nevím :-)Když se objeví nějaká strana slibující nápravu současné neutěšené situace, tak je to jen dobře. Konkurence mezi politickými stranami musí být a to bez občasného vstupování nových stran skutečně nejde. Takže "nový populismus" není přesný výraz jak označit tyto nové subjekty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vsak taky v clanku je TOP09 uvadena jako priklad strany "noveho populismu". Zacinam mit pocit, ze jste jej vubec necetl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale clanek neoznacuje VV za populisty kvuli kampani, nybrz kvuli skepticismu vuci dosavadnimu zkorumpovanemu establishmentu a durazu na osobni svobodu (v ramci VV predevsim durazem na primou demokracii).Uprimne receno srovnani VV s Tea Party je v mych ocich az prilis pozitivni pro VV.To, ze clanek oznacuje VV za populisticke kvuli kampani nikde v clanku neni, domyslite si to tam a pak se do takto domysleneho prostoru "trefujete" ;.Je to nekorektni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

TOP 09 je zaraditelna snadno. Strana prospecharu.

Nahlásit

-
0
+

Dle mého názoru není TOP 09 zařaditelná vzhledem ke krokům, které provádí (třeba povodňová daň, plošné škrty většinou investiční nikoliv systémové). VV se dlouhodobě profilují středová strana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale právě o tom představení nového pojmu je přece Lukášův článek, ne?.Jinak TOPka je jednoznačně ideologicky zařaditelná, kdežto VV podlé mého opravdu nejsou... Primárně z nich opravdu cítím nespokojenost a naštvanost, ideologicky je to pak směsice liberalismu, komunitarismu, tradičního populismu, ale pak taky socialismu - třeba sloučení zdravotních pojišťoven do jedné národní, které navrhovaly, pokud si pamatuju VV společně se sociální demokracií....Z tohoto pohledu pak jedinými populisty u nás zůstávají Věci Veřejné (jakkoliv byl nebo nebyl kníže jen potisk na polštáře)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud je nový populismus definován takto, tak tam ke správnosti chybí ještě TOP 09. Stranu založil a vedl Kalousek, kníže byl jenom marketingová nálepka. Cílem bylo dle Topolánka přetáhnout co nejvíce voličů pravice, kteří nejsou spokojení s ODS. Fungování TOP 09 také bylo mnohem kratší než VV. Obecně je problémem, že se vymýšlí nové výrazy a to i přesto, že nejsou obecně přijímány.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Arsene, skvělý článek tématu: http://www.newyorker.com/talk/financial/2010/02/15/100215ta_talk_surowiecki - navíc operuje právě s termínem "nový populismus"..Viz zde: "Whereas the economic populism of the eighteen-nineties and the right-wing cultural populism of recent years represented reasonably coherent ideologies, this new populism has stitched together incompatible concerns and goals into one “I’m mad as hell” quilt.".Z tohoto pohledu "nový populismus" táhne naštvané a nespokojené lidi napříč politických (a ideologickým) spektrem. A hádej, voliče které české nově vzniklé politické strany vedené bývalým novinářem lze definovat právě takhle?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vadí mi, když je toto slovo nesprávně užíváno a tedy článek nevyzní fakticky správně. Označovat VV kvůli kampani za populisty není správné. Správné by bylo, pokud by tam přidal ještě ODS a ČSSD.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takze vam proste vadi slovo populismus a vubec neresite fakticky obsah clanku, pouze jeho pusobeni skrz tento vyraz. To je potom tezke o cemkoliv diskutovat..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, popsal jste to ještě přesněji :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Populismus vůbec není hledání řešení, to je přesně to, co ve významovém poli slova populismus vůbec nevidím. Chcete-li, pak je populismus nabízení jednoduchých řešení. A to je 1. rozdíl, 2. významový rys, který má "nový populismus" a populismus bez přívlastků společný :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že článek je přínosný a je pozoru hoden.Vynechám-li polemiku o pupulismu VV, pak skutečně existuje trend odchodu od tzv. "tradičních&quo t;politických stran. Domnívám se, že společným jmenovatelem tohoto odklonu je rovněž, v principech obdobná a tradičním stranám společná "privatizace moci", překvapivě se prosazující i pod sochou svobody.Odpor k této formě vládnutí je koneckonců zcela převažujícím mottem vzniku Tea party. Dokonce tak silným, že pomíjí intelektuální úroveň a nulovou programovou kvalifikaci kandidátů typu Sarah Palin a spol.Řekl bych, že i v tomto smyslu nelze nevidět jisté společné rysy s naší politickou scénou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná je to mojí citlivostí vůči slovu "populismus&quo t;:-) Pozitivní odezvy u mě moc nevzbuzuje. Ale to by bylo spíše téma na psychologie.cz nikoliv na Finmag :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Definovat může, ale jedná se o špatnou definici. Populismus je hledání jednoduchých řešení na složité problémy. Pokud řekneme, že kampaň VV byla populistická, tak v tom případě jako populisty musíme označit i ODS (vytvoříme 100 000 pracovních míst apod..)Tea party chápu jako populistickou především svým bojem vůči imigrantům a nesmyslným názorem, že to jsou právě oni, kdo jim berou práci. Tím si však zaslouží srovnání jen možná s dělnickou stranou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se, vidím, že ve druhé půlc příspěvku jsem zřejmě strčil loktem do myši či touchpadu, takže to vypadá zamotaně... ale smysl je snad jasný. Pokud ne, stačí říct.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna v nedavne diskuzi o nalepce "pravice" jsem napsal, jak je dulezite si pro debatu definovat pojmy.Autor clanku definuje pojem "novy populismus" nasledujicimi slovy: "Apeluje právě na silný individualismus na jedné straně a skepticismus k institucím na straně druhé."Chcete snad tvrdit, ze VV dle teto definice nejsou "novymi populisty"? Zda se mi, ze autor mluvi o voze a vy na nej nesmyslne utocite z pozice cloveka mluviciho o koze..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že autor zřejmě slovní spojení "nový populismus" nemyslí jako zvlášť odsuzující označení. Buď ten článek opravdu přečtete, nebo budete brát slovo populismus jako nálepku, kterou si nalepíte na brejle, abyste číst nemusel a nemohl. J, který je v politice západních ze to ovšem jen k vaší škodě. Ten článek určitě přínosný je, protože si velmi dobře všímá trendu, který je zřejmě společný západnímu světu... a zvlášť se věnuje jeho projevům v našich podmínkách. Atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako populistické kroky považuji Kalouskovu povodňovou daň o které jsem již psal, zdanění neobnovitelných zdrojů z dílen ODS. Nebo i chování pana premiéra jednou pro povodňovou daň ano (věta s krabičkou cigaret) poté že ne a nakonec..wait for it.. yes! Ale prý jen dočasně :-) Proč o tom autor nepíše?

Nahlásit

-
0
+

To samozřejmě nedokážu. Každopádně mě mrzí , že když VV dosáhnou jasných výsledků, tak i přesto jsou označovány za populistickou stranu.

Nahlásit

-
0
+

Ahoj, Arsene. A myslíš, že dokážeš být v tomhle případě jako člen VV úplně nezaujatý?

Nahlásit

-
0
+

Nezlobte se, ale nepokládám tento článek za přínosný. Předvolební kampaň VV byla možná mírně kontroverzní, ale ve srovnaní s ČSSD či ODS je to velmi slabý odvar.Pokud je 6 miliard jako slevy na dálnicích, vnitřního auditu, vyhození nepotřebných lidí, postupné nastavování transparentních podmínek pro stavbu dálnic, označeno jako populismus, tak se skutečně jedná o autorův osobní názor, nikoliv názor založený na odborných faktech.

Nahlásit

-
0
+