Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pozor na úspory! Přicházi inflace

13. 10. 2010
30 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Teprve dneska jsem zaregistroval, že článek visí i tady.původně byl psán pro penize.cz, takže se omlouvám diskutérům, že reaguji tak pozdě.Ekonomický růst by měl evokovat růst počtu transakcí, ale rozvoj technologie platebního styku zase rychlost obratu peněz.Je to proto trochu alchymie.Já beru výraznou inflaci jako hotovou věc.Otázka je jen, kdy udeří.Možná, že to nebude 10% p.a. po dobu 10 let, ale jako jestli pan Singer tvrdí 2%, tak to je součást jeho měnové politiky a pouze zbožné přání.2% jsme neměli ani v době, kdy měnová politika nebyla tolik expansivní jako teď.Dlouhodobější průměr v ČR je okolo 2,7%.

Nahlásit

-
0
+

Pane Zárubo proberte se! Vy jste ve svém příspěvků úplně vynechal ekonomický růst (růst produktivity práce) za uplynulých 8 let. Reálný kladný ekonomický růst má za následek zvyšování počtu transakcí v ekonomice, což samo o sobě působí deflačně. Veličina T (počet transakcí) proto v české ekonomice narůstá mnohem rychleji než veličina V (rychlost obratu peněz).Rovnice M = P je tedy nesmyslem a stejným nesmyslem jsou závěry Vaší analýzy. M = P totiž platí pouze za stavu nulového ekonomického růstu.Analýzu si prosím opravte, matete zbytečně veřejnost a navíc šíříte poplašné zprávy.

Nahlásit

-
0
+

Pre Čínu (vo vzťahu k USA) je ešte ďalšia alternatíva - naďalej kupovať dlhopisy USA, dalej im požičiavať. Tato alternativa je ešte vhodnejšia na zasmiatie.Ja som sa USA dlhopisov zbavil iba pred necelým rokom, dovtedy som dúfal, že na nich čosi zarobím. Teraz sa mi už smeje nad tým ľahšie. Na zlate som za rok zarobil mnohonasobne viac, ako na USA dlhopisoch za 9 rokov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak teď jste mě upřímně pobavil, je dobré se zasmát:) Takže když Vám budu půjčovat a vy potom třeba zbankrotujete, tak jsem na tom vydělal a porazil Vás. Sice už mi ty peníze nikdy nevrátíte a žil jste tak na můj úkor, ale to nevadí. :D Prodej bondů před krachem by byl v podstatě to samé, pač takové obligace by někdo jiný koupil pouze za zlomek původní ceny:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu si myslite, ze struktura produkce a vyvozu Japonska a Ciny je tak podobna, ze dochazi ke konkurenci firem jedne zeme s druhou?Nacionalisticka motivace je opravdu moznou pricinou takoveho postupu, ale ekonomicky si nijak Cina chudym Japonskem nepomuze..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.investujeme.sk/clanky/cina-sa-rozhodla-znicit-japonsko/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proč ne?Pro Čínu jsou USA (a i EU) hlavně odbytištěm pro jejich výrobky. Takže kolaps USA si Čína asi nepřeje.Naopak Japonsko je pro Čínu největším konkurentem (perou se o tyto exportní trhy), dále Japonsko je lokální velmoc naladěná proti Číně. Obě země mají tradičně špatné vztahy, historii permanentních konfliktů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajimalo by me, co by z chudeho Japonska mela Cina? Nebo obecne, co ma jedna ekonomika ze zniceni jine ekonomiky? Me to neprijde jako nejak proziravy a logicky napad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý scénář. A musím uznat, že občas trpím "západní slepotou". Ale na http://www.pbc.gov.cn moc velké změny v dolarových rezervách v nominálech vidět nejsou (ta data nejsou úplně aktuální), pravdou je, že objem držených JYP v Číně mírně roste.Bylo by zajímavé podívat se na objem nedolarových transakcí mezi JAP a Čínovou, ale pořád si nemyslím, že by PBC měla zájem na rychlém oslabení USD. I když strýček Ben dělá co může....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čína to už začíná dělat a bude v tom pokračovat.Jednak proto, že USD rezervy se jim tak jako tak znehodnocují, takže je lepší mít něco jiného.A hlavně: největším konkurentem Číny nejsou USA, ale Japonsko. A aktuálním cílem Číny je skupovat JP dluh, šroubovat JPY nahoru a Japonsko ekonomicky dorazit likvidací jejich vývozního průmyslu. Už jim silně přiškrtili kohoutky surovin (kovy vzácných zemin, ...), vedou proti nim propagandistickou i obchodní válku.Možná až už bude JP úplně před kolapsem a jejich dluh dosáhne třeba 250% HDP, tak ho naráz prodaj, aby je postrčili přes okraj propasti.Do té doby ale budoi US dluh prodávat a JP nakupovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná v případě masivního útoku, vzor Söros 92, ale v případě referenční měny to nepokládám za příliš pravděpodobné.Musela by to být kombinace několika nepříliš pravděpodobných scénářů typu: spekulativního útoku velkých bank, se současným masivním čínským prodejem dluhopisů (proč by to dělali? v jejich zájmu je opak)a změnou vypořádávací měny v případě komodit - ropy....Zranitelnější je spíš Euro, ale i tak jsou to spíš jen hypotetické scénáře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě pozor na jednu věc - příchod inlface nemusí být dlouhodbá záležitost.Inflace může hodně vyrůst za relativně krátký časový úsek. Nedávno jsem četl článek, který popisuje scénář příchodu hyperinflace v řádu týdnů, max. 1-2 měsíců.

Nahlásit

-
0
+

Když tohle říká Singer, začínám být znepokojen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otazkou neni, zdali bude inflace, ale jak a kde se projevi. V minulosti se prilis neprojevovala v CPI, ale napriklad v cenach nemovitosti a akcii.CPI neodrazi jenom inflaci, ale napriklad i politiku (sazby dani) a zaroven inflace neni zachycovana v CPI prilis dobre.Nyni se tisk penez v USA neprojevuje rustem nejakeho tamniho CPI, ale napriklad rustem cen surovin denominovanych v dolarech.

Nahlásit

-
0
+

No ten tisk peněz zatím tady u nás v ČR neprobíhá tak, jako v UK, USA, Japonsku.ČNB odkoupila dluhopisy, které pak prodala bankám. Až je odkoupí od vlády a nikomu je neprodá, tak to bude ten "pravý tisk".To že se kupní síla peněz neustále ředí je fakt.Ředí se tímto způsonem:Emise státních dluhopisů = více peněz v ekonomice obzvlášť pokud se prodají mimo ČR a emise bankovních úvěrů podnikům, obyvatelstvu, místním rozpočtům - pak roste utěšeně M2, každý rok o ca 5%, v letech 2006,7,8,9 to bylo 9.87%, 13.24%, 6.57%, 4.25%.Úvěrová emise probíhala v letech 2006,7,8,9 takto:Obyvatelstvo: +29 +34 +21 +12%Podniky: +15 +21 +12 - 9%Vláda a obce: + 7 + 8 + 8 +16%Jak je vidět tak obyvatelstvo v roce 2009 omezilo růst zadlužení, podniky jej snížily a vláda zvýšila díky ne zrovna podařenému rozpočtu. Protože neočekávám takový růst úvěrů jako v minulosti nynější inflace na rozdíl od té minulé, která byla zčásti dorovnávána růstem příjmů bude výsledkem nadcházející inflace pokles reálných příjmů obyvatelstva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflační cílování patří mezi nejsilnější "zbraně" centrálních bank. A přestože se všechny snaží o oživení ekonomiky třeba pomocí minimálních úroků a slovními intervencemi apod., věřte, prosím, tomu, že procesy uvnitř ČNB nejsou nastaveny tak, aby dovolovany v krátkodobém výhledu výrazně podstřelovat očekávanou míru inflace.Situace zatím opravdu není tak dramatická, jak se může na první pohled zdát - viz velmi správná poznámka cernyjiho níže.I já se kloním k inflačnímu řešení, zatím se ale zdá, že pokud se FEDu povede udržet pod kontrolou Q2, pak by inflace v následujících fiskálním roce mohla zhruba odpovídat úrokové míře 10+bondů. Teprve poté by reagovaly CB proexportních zemí mimo měnové zóny (bylo by dobré informaci o tom, že už nyní ČNB tiskne peníze zdrojovat - příliš ji nechápu).V případě ČR se můj velmi soukromý odhad pro rok 2012 pohybuje kolem 6.5%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No já bych to tak dramaticky neviděl. Za obrovským růstem ukazatele M1 je spíše snižování minimálních povinných rezerv bank, ke kterému docházelo po české bankovní krizi na přelomu tisíciletí. Pravdu bych spíše hledal mezi oběživem, M2 a M3. Dle vašich výpočtů je tedy můj tajný tip na příštích 8 let 8-8,5% inflace. To je o 4% méně nežli předpokládáte Vy a proto se ke mě přivá více souhlasících lidí:)))Jinak hezký vztah mezi peněžní zásobou a akciemi ukázal p.Kohout ve svém AKCIOMETRU.S Vaším závěrem bych souhlasil s jednou výjimkou a to jsou nemovitosti (vlastní-ano, investice-ne).

Nahlásit

-
0
+

Bože!! Vy jste úplně devátej! Myslíte, že Vám centrální bankéř, tedy jeden z lidí, kteří tuto situaci způsobili bude něco vykládat ? Se proberte! Singer Vám neřekne vůbec nic co se chystá protože by to okamžitě zahýbalo s kurzem koruny a možná i úrokovýma sazbama. Tůma, Singer tisknou jen o trochu míň. Jen díky tomu je CZK/USD 18 a CZK/EUR 24.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Domnívám se, že finanční poradci již dlouhou dobu nemohli mít snadnější roli než nyní doporučovat investiční strategie opírající se o budoucí inflaci.Se závěry článku se zcela ztotožňuji. Osobně za nejsilnější argument považuji vyloučení alternativ úhrady dluhů jinou cestou než inflací (viz trefný analytický komentář Jana Dvořáka). Inflaci s nejistým horkým startem, rozlívající se v čase a prostoru lze snad jen doplněno o již probíhající devalvaci dolarových aktiv.

Nahlásit

-
0
+

Kam potom umístit konzervativněji určenou část peněz (určitá rezerva) anebo peníze před koncem investičního horizontu, kdy člověk třeba postupně peníze přesouval od dynamické složky směrem do konzervativní a má v kratší době horizont použití peněz (1-2-3 roky) ?Na tenhle horizont jít do akcií či komodit je zase jiná míra rizika a možnost většího kolísání ....

Nahlásit

-
0
+

1) Dle správné definice INFLACE je NAFOUKNUTÍ objemu peněz v ekonomice.2) Měřit se nemusí, stačí se podívat na stránky ČNB (na příslušné "eMko")3) Pokud vás zajímá růst ceny "spotřebního koše", tak jediný pro vás relevantní spotřební koš je ten váš. Takže si vypište věci, které pravidelně činí podstatnou část vašich výdajů. A u nich si sledujte jejich cenový vývoj. Při troše snahy dohledáte i historické ceny.K čemu vám bude informace, že průměrnému Novákovi za loňský rok stouply náklady o X%, navíc když to ještě ani nemusí být pravda, protože se tam prostě ledacos oficiálně nezapočítává.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

INFLACE je NAFOUKNUTÍ peněžní zásoby.Růst cen je jen jejím projevem. Bohužel politikům se to hodí definovat jinak a tak nás oblažují nesmyslnými hrátkami s CPI.Ale i pokud by nás zajímal jen ten projev, tedy růst cen, tak konkrétně v ČR:- Vzroste DPH, to se projeví v koši výrazně- Budeme platit více za (solární) elektřinu, to se projeví jak přímo na našich složenkách, tak nepřímo v ceně veškerého zboží- Asi nám zavedou mýto i na kdejaké polňačce - opět dopad do cen přepravovaného zboží- Ceny komodit (jak potravních, tak surovinových) jsou poměrně vysoko, opět dopad do cen všech výrobků- Deregulace nájmů: mnoha domácnostem podraží bydlení- Porostou spotřebky, čili polovině národa (kuřáci) opět výrazně stoupnou náklady- Bůh ví, jak to bude s Kalouskovými povolenkami - důsledkem může být růst cen elektřiny a tepla z uhlí.Atd.. atd...Jak si někdo může myslet, že ceny porostou jen mírně?Možná ve zmanupulovaných statistikách ČSÚ ano, ale reálně porostou výrazně.A nedoufal bych v to, že nás ochrání posilující koruna. Kam posílí? K 24CZK/EUR? To nic neovlivní. Navíc pokud přijde nějaká černá labuť či dluhová krize v nějakém státě eurozóny (Irsko? Portugalsko?), malé rizikové východní měny to díky panice odnesou více, než samo EURo.Na druhou stranu: vy snad někdo máte své úspory v korunách či CZ dlouhodobých dluhopisech ?! To mají možná nešťastníci s penzijním připojištěním. Ale pokud projde "reforma", tak to budem všichni :-(

Nahlásit

-
0
+

tak tomuhle nerozumím na mail mě chodí, že můj příspěvek čeká na schválení a že by mě nechodila odpověd tak to je divné... a jak porušuju pravidla?

Nahlásit

-
0
+

Ceny komodit leti vzhuru, inflace uz klepe na dvere...http://www.finez.cz/od borne-clanky/detail/ceny-komod it-leti-vzhuru-inflace-uz-klep e-na-dvere/

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, Petře, na Váš neautorizovaný koment jsem Vám poslal odpověď na mejl. Bohužel udáváte falešnou mejlovou adresu, takže se mi odpověď vrací. Více pro to udělat nemohu. Navíc porušujete pravidla diskuse. S pozdravem. Martin

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak jinak chtějí vlády splatit své stávající dluhy? Splatit je přes tychlý ekonomický růst nevypadá reálně, zvláště vezmeme-li v úvahu, že od zadlužení státu na úrovni 90% HDP klesá ekonomický růst o 1 procentní bod.V principu tak vládám zbývají 2 možnosti:*Default*InflacePokud je velká většina dluhu držena zahraničními nvestory, připadá v úvahu ještě devalvace domácí měny. V době měnových válek to asi není průchozí varianta..Default je nepravděpodobný z politických důvodů..Proto souhlasím s autorem, že nás čeká inflační obodbí.Navíc, pokdu budou chtít vlády umazat hodnotu vládního dluhu inflací, budou nuceny povolit dvoucifernou inflaci a ještě k tomu po X let.Nevěřím, že importu takové inflace z vyspělých ekonomik by ČNB byla schopna zabránit.

Nahlásit

-
0
+

Vaši jistotu bych chtěl mít.Sám se velmi opatrně kloním k názoru, že při současném vychýlení světové ekonomiky spíš ve středně a dlouhodobém horizontu převládne inflační řešení, ale všechno (a v krátkém období) bych na to nevsadil.Objem peněz a jeho navyšování je v prostředí plném finančních instrumentů velmi složitým tématem.Ani navyšování jejich objemu není tak jednoduché. Ani v případě FEDu (jejich qe1 a plánované qe2) a ECB nejde o triviální odkupy státních dluhopisů. Systém je o něco složitější (zasloužil by vlastní článek)a teoreticky příliš nenarušuje finanční objem v ekonomice.Navíc je zde cílovaní centrálních bank a samozřejmě vysoká angažovanost velkých finančních hráčů.Pro inflaci hovoří historická zkušenost, relativní jednoduchost a prostý fakt, že současné zadlužení států neodpovídá jejich očekávané výkonnosti. Preventivní protiinflační kroky typu sazby apod. by vedly k dalším útlumu.Jistotu ale opravdu nemám a osobně se spíš jen omezuji na sledování velkých peněz. Zajímavými indikátory jsou třeba prodeje dluhopisů kvalifikovanými investory, narušení kolizních kurzů komodit/zlata a referenční měny, oboustrané průrazy na zlatě, vývoj realitních indexů a angažovanost bank v nemovitostních sektorech, ..... Nicméně, i kdybych se o změně inflačních očekávání dozvěděl o den dřív, než většina běžné populace, stejně by už bylo pozdě :-)

Nahlásit

-
0
+

Neviděl bych to tak složitě. Pokud inflací nazveme prostě přírůstek peněz v ekonomice, pak už tady inflace je.Dále je roumné očekávat, že se někde tyto nové peníze časem projeví. Růst cen "něčeho" je podle mého názoru pouze projevem inflace. Jaké ceny porostou se odvíjí od toho, ke komu se nové peníze dostanou. Pokud je dostanou chudí, budou si kupovat víc jídla, poroste tedy cena jídla. Pokud nové peníze dostanou bohatí (pravděpodobný scénář), porostou ceny toho, co si kupují bohatí. Například ceny akcií, ale i uměleckých předmětů, zlata, nemovitostí.Jan Čermák, goldstandard.cz

Nahlásit

-
0
+

Článek mi připadá jako zbytečné vyvolávání chaosu. Shodou okolností jsem byl včera na přednášce našeho nového guvernéra, pana Singera. Jednoznačně prohlásil, že v blízké budoucnosti se inflace bát nemusíme. Cíloval jí ke dvě procentům ročně, a to ještě z důvodu úprav DPH.Za nízkou inflací bude také jednoznačně stát dlouhodobé posilování CZK/EUR.

Nahlásit

-
0
+

může mě někdo vysvětlit jak snadno jde změřit inflace a množství peněz?

Nahlásit

-
0
+