Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Reforma: Do penze v sedmdesáti? Proč?

19. 10. 2010
 6 954
66 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

PPS: Čili já nenavrhuju ani zrušení CZK, ani zavedení jejího zlatého krytí. Nechť si klidně zůstane, jak je. Jen ať není NIJAK bráněno konkurenci jiných měn.

Nahlásit

-
0
+

PS: Nechť vedle sebe existuje koruna, euro a dolar na straně jedné a e-gold a fyzické zlaťáky stříbrňáky na straně druhé.Ať se každý rozhodne, které k čemu bude používat. Já osobně budu spořit v Au/Ag, pokud budou mí obchodní partneři souhlasit, tak i smlouvy a jejich plnění budu mít v Au/Ag, mzdu si nechám vyplácet v Au/Ag a v CZK s úsměvem na rtech budu platit daně, kolky a koncesi České televizi.Každopádně se s radostí vyhnu situaci, kdy mi stát zdaňuje "zisk" na termínovaném vkladu, když ten úrok nepřekonává reálnou inflaci, čili nejde o zisk, ale o ztrátu.Pokud si státy myslí, že zlato je passé (sakra, proč ho tedy hromadí v rezervách?) a že IN jsou pouze jejich nekryté papírky, tak nechť toto svoje sebevědomí dokáží zrušením regulací v této oblasti (legislativa o zákonném platidle a další omezení, DPH na stříbře - při jiné měnové konverzi se přeci také neplatí 20% výpalné státu!, atd...) a nechť se ve férové soutěži ukáže, v čem chtejí lidí spořit a firmy obchodovat.

Nahlásit

-
0
+

Diskuse o ne(zavedení) zlatého standardu jsou irelevantní.Vraťme lidem svobodu a lidi/trh si sami vyberou měnu, která jim bude nejvíce vyhovovat. Já myslím, že to bude zlato (resp. měna založená na PLNÉM komoditním krytí), ale na rozdíl od etatisticko-bolševických zastánců centrálního řízení a plánování (centrálních bank a jejich násilím vynuceného monopolu na emisi nekrytých "peněz" a manipulaci úrokových měr) si nehodlám osobovat právo to někomu vnucovat.Kdo chce spořit třeba v Zimbabwských dolarech, klidně může.Vedle ekonomického pohledu je tu i pohled morálně právní. A ten říká, že násilné donucování je nelegitimní.

Nahlásit

-
0
+

No už vidím 70letého dělníka, jak se zbíječkou opravuje dálnici D1 nebo jak 70 letá babča s holemi vytírá podlahy v kancelářích nebo vybaluje plechovky v supermarketu do regálu.......

Nahlásit

-
0
+

Naprosto souhlasím. Jak znám stát dopadne to následovně: Potomci budou muset platit sociální pojištění aby bylo na důchody a navíc budou muset živit svoje rodiče, protože ti se svým důchodem nevyjdou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém je v tom, že průměrná křivka kupní sily slepě kopíruje lidskou práci vloženou do systému a nebere ohled na to, že člověk jíž několik desetiletí není hlavní výrobní silou. Bylo by dobré, kdyby se po širokém konsenzu hospodářských a vědeckých odborníků dokázala dle potřeby od ní odpoutat. To dnešní monetární systém nedokáže. Pak by doopravdy bylo možné zavést širokou automatizaci a nechat křivku kupní síly těsně pod horní křivkou celkového výkonu, to proto aby se to nezvrhlo v nějaký opačný extrém. Lidská práce je veličina, která funguje při jakémkoli otřesu. Práce, vytvořená vyspělou technologií se může po nějaké krizi vytratit. Nedokáži si představit, kdyby se při současné lidské populaci křivky opět prohodily. To asi neexistovalo ani médium, na kterém bychom mohli vést tuto diskuzi. Takže čas nečeká (a horní křivka také ne).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak to smekám, že jste to fakt četl, jinak mě se prostě na awekening nelibí, že tam říkájí že je konec nedostatku (scarcity) už z tohoto důvodu to celé odsuzuji no...a zbytek je na dlouho...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teď jsem měl teprve možnost si pořádně přečíst vaše odkazy. Robert P. Murphy správně konstatuje, že by i v projektu Venus musel být zachován monetární systém na zhodnocení potřeb a hodnot zdrojů. Na konci dokumentu Awakening se však také tvrdí že monetární systém byl do určité doby užitečný, ale teď je zastarale nastaven, brání dalšímu rozvoji civilizace a je ho proto nutné předělat. Nic o jeho zrušení jsem tam nenašel. Jak říkám: Žádný projekt není dokonalý a je ho potřeba vyvíjet a ne jen odsuzovat. To je vše.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

nechapu, michate lidi kteri maji odpor k zadluzovani, protoze jim to normalni neprijde a chapou zakladni pravidlo, ze kdyz na neco nemam tak si to ani neporizuju, s lidmi, kteri se zadluzuji jako o zivot nez se jim ten domecek z karet( v pripade urazu nebo vyhazovu z prace) sesype. A jak se umi sesypat jsme videli v US a myslim ze teprve jeste uvidime, tisteni novych penez jak o zivot se v ekonomice neprojevilo svete div se vubec a uz je chystano dalsi kolo, aby se to jen potvrdilo, cili cilene inflaci trikrat zdar a sporilkum radu at nespori ani korunu protoze ....tak "zvrhla" je proste doba....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proc by nemeli motivaci sporit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no nevím... nechápu jak ty moje dva odkazy vám připomínají Clause buď jste to nečetl, nebo jste to nepochopil, nebo nevím... ale už v minulém příspěvku mě došlo, že je nesmyslné to řešit protože ani jeden znás neuhne ze své pozice

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemohu s vámi souhlasit.Není to právě obráceně?Proč firmy nabízejí slevy 20-30%.V mnoha případech jde o marketing a ve skutečnosti k žádným změnám cen nedochází.V některých případech je těm firmám hodně zle a jde jim o existenci.Ano máte pravdu v tom "zadlužování se",ale on celý ten systém tržní ekonomiky je založen na řekněme lépe na úvěrování podniků a firem.Pro růst ekonomiky je zapotřebí finanční sektor a úvěry pro trh.Ten systém cílené inflace je důležitý pro úrokové sazby a vklady.Ti lidé co spoří nejvíce doplatí právě na nulovou nebo dokonce zápornou inflaci,protože nebudou mít motivaci spořit.Zatímco při inflaci 2-3% si klidně vezmou i úvěr,který se jim bude časem snižovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je jasné že žádný projekt není dokonalý a má své chyby. Zdaleka nejsem na takové výši abych mohl nějaký úplně odsoudit. Ty dva odkazy jsem viděl, připomínají mi tuto přednášku:http://video.google. com/videoplay?docid=3719610459 164146264&hl=cs#Zdese nabízí řešení bez projektu Venus. Mám však přesto dojem, že lidstvo čeká skok na vyšší společenskou úroveň. Hlavně to nesmí být zpět do temného chaotického dávnověku.Neshledanou někdy příště.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ano viděl jsem, awekening vím o co jde u kellera a právě proto ho odsuzuju. a samozřejmě vím, že ne vše vychází z ekonomie... a teď vy zkuste ty dva odkazy co jsem poslal

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem tak starý, že ve většině setkání s lidmi mohu určovat zda se mi má vykat nebo tykat. Za druhé: Jan Keller se sociolog a ne ekonom,(bezvýznamná profese). Za třetí: Odkaz videa je recenze jeho knihy "Tři sociální světy", kde je vše mnohem lépe zpracováno. Znova se ptám: Viděl jste ten Awakening? A jinak: Chce to mnohem méně profesionální deformace. Jsou vědy, které z ekonomiky nevychází, např. fyzika, biologie a pod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zapomněl jsem dodat, že keller je naprosto nekompetentní k vyjadřování k ekonomii, protože nemá ponětí o čem mluví, kdyby nastala jeho ideální společnost tak lidi hladoví, protože žádné lidské potřeby nejsou naplněny kvůli omezeným zdrojům a příliš nízkému obchodu(což je společným rysem i Petra Josepha, opravdu nerozumím jak chce joseph ekonomicky kalkulovat(co a kolik vyrábět). co se týká 9/11 nejsem architekt tak neumím hodnotit tuto část, ale oficiální verzi nevěřím, economic jackal že cia dělá svinstvo to se ví takže je to i celkem uvěřitelné a to s tím bohem no... je to přepis jedné knihy co joseph pomalu celou dobu čte (takže má "poradce": ))a ta kniha má za sebou slušnou kritiku. ale tím neříkám, že by náboženství byla úplná výhra.můžu osobní otázku? kolik ti je? (jinak jestli admin to dá do jednoho byl bych vděčný dík)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I´ve done my homework, protože já znám prakticky vše od josepha a teď prosím teď udělej ty svůj a přečti si aspoň tyhle dvě věci:http://mises.org/daily/45 69http://mises.org/daily/4636

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jedním slovem odsoudit celé hnutí, to chce talent. Peter Joseph je "doopravdy velikán" jelikož stačí na vše sám a nemá žádné mezioborové spolupracovníky. Ptám se znova zda monetární ekonomie zajistí aby se lidé dostali z důsledku technologického pokroku při poklesu celkových pracovních hodin a tím sníženou svojí kupní silou na křivku fyzické produkce. Chce si to znovu pořádně prohlédnou daný dokument "Awakening" ;a to hlavně od třinácté minuty. Jinak nás čeká tato budoucnost:http://www.youtube. com/watch?v=CY47vSevyQMIkdyž mám dojen, že ze začátku by špatná pro někoho jistě nebyla.Ještě bych v zimě doporučoval podívat se někde na horách na hvězdnou oblohu a zeptat se jak je možné, že to vše bez peněz funguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tu diskuzi bych možná rozšířil i o tohle: http://forum.libinst.cz/viewtopic.php?f=7&t=1903&p=35676&hilit=petice#p35676

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

fascinuje mě, že vy kritizujete něco a podle přesně vašich slov nevíte o co jde...protože liberálové chtějí 100% krytí, a určitě nelpí na zlatu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ahoj, Zdeňku, četl jsi i diskuzi pod Revendovou knihou? Mimojiné tam reaguje Finist, autor petice za Zlatý standard.http://knihy.abz.cz/p rodej/penize-a-zlatoKdybysměl zájem, Mimochodem Finist s Revendou se občas setkávají a vyříkávají si to tváří v tvář, podle mě je to hodně poučná diskuze lidí ze dvou dosti rozdílných táborů (zastánce free banking vs zastánce centrálního bankovnictví).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

je videt ze lidem po mnoha generacich masazi prijdou normalni i takove veci, jako je cilena inflace, ktera je v hlavnich ukolech mnoha centralnich bank, proc asi... Sanace statnich dluhu je jednim z hlavnich duvodu proc je inflace vyhlizena jako spasa, zaplati za ni lide kteri jsou "hloupi" a spori a vydelaji na ni vsichni kteri se zadluzuji jak muzou, pokud toto nekomu prijde v poradku a spravne, pak jiste take najde milion a jeden duvod proc chleba, ktery dnes stoji treba 20, musi stat pristi rok 24, k tomu neni co jineho dodat, jen to ze nemusi... nicmene menove agregaty nam zacaly po rocnim preslapovani opet rust cili vzhuru k dalsi bubline.... a dokud budeme zit v dobe, kdy v maloobchodech bezne muzete dostavat slevu 10 nebo 20 procent a jeste s tim chlubi, tak ma ekonomika ocividne jeste mnoho rezerv....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, nikdo soudný stoprocentní krytí nechce. Ale asi jste málo studoval názory těchto libertariánů, ti ho chtějí. Protože při částečném krytí problém emise nekrytých peněz existuje stále, takže pro ně stejná překážka jako v současnosti.Tendenčně jsem zmiňoval, ptz jsem neměl už místo:) Peníze dnes vznikají v konkurenčním prostředí bankami, které se přetahují o bonitní klienty, ať už chtějí úvěr na cokoli. Banky si vybírají úvěrování těch nejproduktivnějších firem, kde je jasná návratnost. A půjčky na spotřebu jsou zpravidla krátkodobé s vysokým úrokem. Klient musí mít vysokou míru časové preference, když si půjčuje na spotřebu. S úvěrováním vlády je problém, to vytěsňuje úvěry soukromému sektoru. Aby byl dodržen inflační cíl. Takže zlobme se na vládu, ne na banky a systém. A volme politiky, kteří nezadlužují. Třeba Svobodné. Díky

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ježisi kriste tak teď se citím maximálně trollován... zeitgeist minimálně v té ekonomické části kde se řeší monetární ekonomie je tak demagogická a debilní. peter joseph možná má jeden kurz ekonomie za sebou, ale tolik nesmyslů kolik je v té části, až bolí a uráží mě to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Myslím že nikdo soudný, ani Argent Goldmann, nevolá po čistém zlatém standardu, ale spíše po navázání měny na nějaký koš komodit. Zlatý standard se tomu říká spíše z historických důvodů.2. Lidé se pro korunu nerozhodli, nýbrž jim byla vnucená. Nevím o tom, že by kdy proběhlo nějaké hlasování, zdali budeme používat koruny, dolary, zlaté groše nebo kakaové boby.Navíc zdejší zastánci zlatých grošů nevolají po povinném nahrazení koruny zlatem. Pouze chtějí mít možnost osobně používat zlato místo koruny :)3. Máte pravdu, že z inflace těží ti, kteří si vzali úvěr, ale dost tendenčně zmiňujete jen "produktivní&qu ot;úvěry typu úvěr na podnikání. Co takové spotřební úvěry nebo státní dluh? U nich je také dobře, že se inflací umazávají?4. O škodlivosti deflace jsem slyšel tisíckrát, ale dovede tu někdo povolaný vysvětlit, proč je např. 3% deflace horší nežli 3% inflace?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žádný systém založený na monetární ekonomice nedokáže vyřešit situaci vyplývající ze tři křivek prostupující tímto dokumentem:http://www.zeitgeis tmovement.cz/duchdoby/index.ph p?option=com_content& view=article&id=78amp;Itemid=1Situace,která vznikla je neudržitelná a bez systémové změny je neřešitelná.

Nahlásit

-
0
+

důvod?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jj takové firmy co vyrábí IT tak tam kdyby náhodou přišla deflace tak by to znamenalo konec toho odvětví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak celosvětově bylo obhajitelů socialismu málo? to je vtip?to s tím zlatem považuju za škodu času argumentovat viz. kritika merkantilismu prakticky od kohokoli i marx tohle snad chápal.no že se něco měří neznamená, že to popisuje skutečnost. viz. CPI indexy, ale i ta produktivita je celkem hodně těžko měřitelná...a jak chcete změřit inflaci (cenovou hladinu) když to je nemožné.a já vím kdo profituje z úvěru, ale zase je založeno na institucionální oligarchii a snadné zneužitelnosti.ale zase vzniká pozitivní externality pro lidi co si tisknou peníze.a to s tou empirii mě teď nic nenapadá, ale viděl jsem empiricky potvrzeno že v somálsku mají nejméně sklenikových plynů a nejvíce pirátů a taky bych to nesvalil jen na tu empirii...a Revendu znám. jen se teda podepíšu ale furt jde o petrj.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tu poslední větu jste nemyslel vážně ,nebo ano?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/3