Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Potravinová krize: Za hranice "W"

25. 10. 2010
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Spise nez vyvoj svetoveho HDP by byl zajimavy vyvoj HDP v regionech s vetsim poctem hladovejicich a vzajemny vztah techto velicin.HDI je tady absolutne nezajimavy, zkoumal byste z podstaty dve zavisle veliciny (HDI obsahuje stredni delku zivota a ta je primo zavisla na vyzive), HSI je zajimavejsi, ale!Tyto synteticke indexy snazici se o jakesi zprumerovani znacne ruznorodych dat maji prakticky nulovou vypovidajici hodnotu, nemaji zadnou definici, pouze zpusob vypoctu (narozdil treba od HDP, coz je sice problematicky ukazatel, ale alespon ma definici a vime, o cem mluvi). Slouzi mozna jako rychla berlicka pro lidi line zkoumat vetsi mnozstvi ukazatelu a taky jako predmet politickeho boje o to, "kdo ho ma vetsiho".Nicmene samozrejme chapu, ze clanky zde jsou omezene a nebavime se o vedecke praci, nybrz o popularnim clanku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, samozřejmě, procentuálně počet hladovějících poklesl na nějakých 13% světové populace. Jenže pokud chcete širší kontext, bylo by potřeba (jak sám zmiňujete) probrat měnící se definici hladu (např. otázka deficience potravy v některých oblastech), kromě toho i na vývoj světového HDP a na vývoj human development a human security indexů. A o tom článek primárně nebyl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vidim, ze pocet hladovejicich vzrostl mezi lety 1970 - 2009 o necelych 200 milionu (ponechme stranou, ze definice hladovejiciho se v prubehu techto let menila a ponechme stranou, ze leta 2009-2010 jsou odhady). Lidska populace vzrostla za stejne obdobi o 3 miliardy, z toho jenom v Africe o 600 milionu.Pravem lze o hladoveni mluvit jako o jednom z nejvetsich pretrvavajicich problemu lidstva, ale bylo by dobre ho davat do nejakeho celkoveho kontextu.

Nahlásit

-
0
+