Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak se tisknou dolary?

8. 11. 2010
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

víceméně souhlasím jen si nejsem jistý tou první části.to, že se to neuchycuje na spotřebním zboží protože tam je velká konkurence popravdě nechápu.není to spíše, protože ty peníze dostávájí první banky, které je samy proinvestovájí jednak dluhopisy, ale i na burze?navíc ta nízká úroková míra způsobuje více úvěrů a relativně málokdo si půjčuje na spotřebu, ale většinou to jde do statků s dlouhodobým výnosem a proto to vzniká na realitním trhu, dot.com apod.?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ty nove penize se musi nekde uchytit a spotrebni zbozi je pod silnym konkurencnim tlakem, takze v teto oblasti zdrazovani nelze cekat.Zbyvaji nam ostatni statky, kde ta konkurence ze strany nabidky neni tak silna a vznikaji ruzne bubliny - v minulosti napr. nemovitostni nebo akciova .com, v soucasnosti drahe kovy a dalsi. Jedna se zkratka o pristavy, kam jsou nove penize pumpovany.Otazkou neni, jestli nastane inflace. Ta nastava a nastavala celou dobu uvolnene menove politiky. Otazkou je, kde se projevi. V minulosti se silne projevovala i ve spotrebnim zbozi a CPI tak melo svuj vyznam. S postupem globalizace toto ustalo a tak muzeme mit vysokou inflaci a pritom nizky CPI.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

takže když centrální banka do ekonomiky napumpuje nové peníze(zvýši tedy jejich objem),tak se ruku v ruce s tímto rozhodnutím zhodnotí akciové trhy a komodity a ropa zdraží? čím konkrétně je to způsobeno

Nahlásit

-
0
+

A co se pak deje dale s temi natistenymi dolary, az se dotanou mezi lidi? Nenatisknou banky jeste vice techto dolaru, coz jim umoznuji ''fractional reserves''?Problem americke ekonomiky je, ze doslo k exportu:1. kapitalu2. pracovnich mistNedavno jsem videl vtip v jednech anglickych novinach, hned potom, co PM Anglie rikal, ze firmy musi delat vetsi byznys a otevirat nova pracovni mista. A jeden z manazeru mu na to odpovidal: ''Vzdyt my to celou dobu delame, v Indii.''

Nahlásit

-
0
+

tak nějak jsem zmaten... do téhle doby bych všechno podepsal, ale když už o tom píše i Kohout a z toho jak jsem projížděl jeho staré blogy tak měl problém predikovat tak si tak jistý nejsem...(tohle asi nepustíš co martine:)

Nahlásit

-
0
+