Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlatý standard? Chybí nám disciplína

12. 11. 2010
51 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To Tomáš S:Ad 2: Na to jste prosím přišel kde ? Můžete vaše tvrzení nějak doložit ? Není náhodou hodnota podniků úž nějakých pár desítek let na akciovém trhu vyjadřována hodnotou akciií + bonusem výplatou dividend ? A v tomto směru, když vemu graf ceny zlata od r. 1971 a vedle toho dám např. Dow jones, tak nemá akciový index šanci. Jaká současná vysoká cena zlata ? Jsme na začátku, podíval jste se na graf ceny zlata očištěný o inflaci od roku 1971 ? Mizerný kurs USD říkáte a víte proč ? Protože FED tiskne už cca 15 let v kuse a čím dál rychleji ( viz. stat. pen. zásoby) a tu se obratem vracíme k vaší tezi,že je tu nějaký růst ceny podniků...Ano v nominální hodnotě,avšak opět z velké části díky tomu,že Centrální banky tiskly peníze.A když odečtete inflaci ( ano to musíte udělat) dostanete čistou cenu podniků, nemám pocit,že by měly proti zlatu šanci.Ad 3 : Proč nesmíme počítat všechny peníze...Jsou v bilancích bank ? jsou...Jsou to všechno dluhy, to se shodnem.A ty dluhy musí být jednou splaceny !!! a tu je problém FIAT MONEY systému, který má jen 2 možnosti: A) Zbankrotuje a restartuje seB) Přejde se zpět na zlatý standardV případě pádu měn bude cena zlata mnohem vyšší než si dovedete představit.Protože bude bráno jako skutečné peníze...opět...Tzn.zlato nepůjde sehnat.Takže 100 aut si opravdu možná v klidu koupíte. Vaše uvažování má jednu chybu, zapomínáte na to,že zlato nejde natisknout :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se, ale přijde mi to, že ani nejste z tohoto světa a jen jste se sem přišel na krátký život podívat. S některými věcmi souhlasím (ohledně státu např.), ale některé mi přijdou strašně krátkozraké.1) Před 80.lety lidé věřili státu? Možná. Nyní už vidí a nikdy mu věřit nebudou? Cože? Proč mu tedy věřili před 80 lety? Stejný marast jako je tu teď je dokumentován minimálně přes 2000 let. Každý si o státu (a demokracii) mohl přečíst, tak jak mohl věřit tenkrát? Ne, teď lidi nevěří, ale další generace zapomene a opět bude. Není jiná možnost.2) růst ceny podniků (ne akcií, neboť výnos - dividenda - se do růstu akcií nepočítá!) mnohonásobně převyšuje nominální růst ceny zlata. I současná vysoká cena je skoro dána mizerným kurzem dolaru. Pamatuju dolar za 30.3) obvyklá chyba při přepočtu množství USD (EUR) na zlatou měnu... multiplikační efekt. Nesmíte počítat všechny peníze v aktivech bank, neboť mají prakticky stejné dluhy. Ale jen rozdíl hodnot. Dnes je totiž takový stav, že z jediného kg fyzického zlata jsme se dostali do fáze, kdy osoba A dluží B 10t zlata a osoba B dluží A 10t-1kg zlata. Takže celkové množství peněz, se kterými počítáte neodpovídá skutečné hodnotě, která by se na zlato směňovala. Právě naopak. Současná cena zlata převyšuje jeho kupní sílu v případě pádu měn. Ale zbylo by vám alespoň něco, proto je zlato dobré kupovat když chcete pojistku. Z papírku nebude vůbec nic. Ale že dnes koupíte místo auta kg zlata a pak si za to koupíte aut 100... to ne

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně.Trejdovat se ale dá i na kovech. Jen se koukněte, jak volatilní je stříbro v poslední době. Kdo s tím umí pracovat, mohl si docela přilepšit.Jinak co se týče toho cashflow, tak když místo cihly koupíte bednu 500 investičních mincí, tak můžete kvůli cashflow prodávat postupně a pokud cena půjde nahoru rychleji, než jak rychle odprodáváte, bude to fungovat.Ale já bych spíš akumuloval. Kokud tedy chcete na denní bázi obchodovat na burze, tak obchodujte - a je jedno, jestli s akciemi, či komoditami. Pokud má člověk určitou kázeň a je schopen průběžně určitou část zisku realizovaného na burze "ulít stranou" do fyzického kovu jako pojistku (taková dobrovolná daň uvalení na své vlastní obchody), tak by to také mělo fungovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Suhlasim s vami, ale ja som samozrejme nemal na mysli tupe zaparkovanie penazi do akcii v style buy&pray, ani bezprizorne prikupovanie podielovych fondov. To su vsetko samovrazedne strategie. Preto som pisal o cashflow kapitale produkujucom realne zisky kazdy rok. Ako je to u investorov/traderov.Prijmam to ako dobru strategiu na setrenie, ked clovek zije z niecoho ineho (vacsinou z predaja vlastneho casu a prace).Zo zlatej tehlicky ale nemate cashlfow, mate iba zhodnotenie/zachovanie jej ceny, z coho sa samozrejme nenajete, kym ju nepredate. No a po predaji zase nemate uz to aktivum. Suhlasim s vami, ked to tu vsetko rachne, tak gold will be king, lenze su ludia, ktori na toto cakaju od konca 70. rokov. A zlato za tu dobu stihlo spravit aj 50-60% pokles, co nemusi vadit niekomu kto si chce do zlata odlozit buducu spotrebu a nevadi mu, ci bude krach zajtra alebo o 20 alebo 40 rokov.Ale zaujimali by ma nazory, moznosti a alternativy riadenia hyperinflacneho rizika pri produktivnom kapitale.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci do toho p.Dvořákovi zasahovat, ale být vámi, tak zvážím toto:1) Jste si jist, že např. za posledních 10, 20, 30, 40 let byl průměrný výnos akcií nějak dramaticky vyšší, než nominální růst ceny zlata?2) Pokud přijde kolaps fiat money a pokud Au a Ag plně převezmou roli peněz, tak jejich kupní síla oproti dnešku vzroste řádově.Představte si, že existující zásoba Au (a Ag) nahradí všechny dolary, eura, jeny, ... V jakém kurzu to asi bude muset být ?! Pokud se veškeré světové bohatství a veškerá světová produkce bude přepočítávat na existující zásobu zlata, kolik uncí třeba bude stát auto? Dvě?Kapitál nenecháváte pracovat pro dobrý pocit z toho, že pracuje. Ale proto, aby se zhodnocoval. Pokud ale dojdete k názoru, že i když ho "zmrazíte" do podoby cihly, vynese vám minimálně stejně - a to navíc bez rizika, že o investici přijdete tím, že nevystihnete moment kolapsu (a tím pádem asi i pádu burzy).Stříbrňák stál před rokem 13 euro a teď stojí 23. Možná by nějaká akcie vydělala víc, ale nemá to kouzlo "fyzična". Tímnechci říct, že by člověk měl mít veškeré volné prostředky v Au. Jen chci říct, že konzervativní rady o 10ti procentech investic v Au, se hodily do stabilní doby a ne do doby systémové změny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím, že se od státu ničeho dobrého nedočkáme.Je možné, že státy (opět) zakáží vlastnit zlato. Což je docela směšné a jaksi to popírá názor samotného státu, že zlato patří minulosti a nemá žádný velký význam :-)Ale oproti situaci v USA před 80-40ti lety situace bude jiná. Tehdy lidé neměli tak velkou motivaci ke zlatu utíkat, protože ještě netušili, kam to nekrytá měna dopracuje. Pokud dnes budou mít tendenci k Au a Ag utíkat, bude to díky panické ztrátě důvěry ke státním papírkům. A v takové situacijiž může represe být bezmocná.Navíc před 80ti lety ještě lidé stát považovali za svůj, politiky za své dobré služebníky. Ještě netušili, že to je silně protispolečenská instituce mafiánského typu. Nyní to již vědí a tak nebudou mít takové zábrany nařízení státu ignorovat. Nebo si snad někdo myslí, že třeba češi ještě někdy budou tak naivní, aby státu odevzdávali zlato jako v roce 1968? Stát už svou aureolu ztratil a lidi se vůči němu již nikdy nebudou chovat naivně, ale naopak silně podezřívavě.Zákaz vlastnit Au v USA mohl platit dlouhou dobu, protože USD byl schopen po tuto dobu plnit roli prostředku směny. Ale až ten sešup nastane nyní a až papírové peníze přestanou plnit funkci peněz, nebudeme moct na nic 40 let čekat, budeme potřebovat nový prostředek směny prakticky ihned. A žádný nový papírek důvěru již asi nezíská.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Dvoraku, ohladne tohto sa uz chcem dlhsie spytat na vas nazor. V strachu pred hyperinflaciou, kolapsom bondov a vobec fiat money systemu chapem kupu fyzickych kovov ako UKLADANIE kupnej hodnoty do drahych kovov.To je asi dobre riesenie pre niekoho, kto nechce prist o usporenu hodnotu.Ale ako sa na to pozerate z hladiska investora, ktory s kapitalom (momentalne vo forme fiat money) realne pracuje, zhodnocuje a chce mat z neho cashflow? V takom pripade neprichadza do uvahy zaparkovanie kapitalu do kovovej tehlicky.Aky je vas nazor na toto, resp. ako planujete minimalizovat hyperinflacny risk? Mat hotovostne prostriedky pre nakup akcii a opcii v nejakej komoditnej mene (AUD, CAD...)? Idealne by asi bol brokersky ucet kryty zlatom.Alebo dalej investovat, cast ziskov priebezne prevadzat do fyzickych kovov az kym eventualne hyperinflacia nepride a zmierit sa s tym ze pri hyperinflacii proste o cashflow-kapital investor dojde?Dakujem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

> Ale institucionalizované paralelní struktury jsou na ráně - stát je vidí, může s nimi bojovat a také to dělá.Bohuzial pre stat nie je tak tazke pod vysokymi trestami zakazat vlastnictvo zlata, ako to na niekolko dekad bolo aj v USA. Co nemusi mat az taky vplyv na ukladanie hodnoty v zlate, ale pri drakonickych trestoch to asi vyrazne obmedzi funkciu zlata ako platidla.Ale take su asi celkove vyhliadky. Vyhlady su bud len zle, alebo este horsie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

B U B L I N AJak bude vznik bublinové mánie na Au/Ag vypadat popisuje Jan Dvořák zde:http://www.pro-investory.c z/aktuality/jak_se_pozna_zlata _manie/Podlemne ale mezi zlatem a ostatními bublinami (dotcom, nemovitosti, dluhopisy, akcie, ...) je podstatný rozdíl v tom, že to ostatní je zboží a zlato jsou peníze.Zlato je úhlavní konkurent nekrytých papírových "peněz". Odlišuje se od nich mnoha parametry (globální platnost, nemožnost si Au natisknout, hodnota nezávisející na institucíh/autoritách/systému, historická ověřenost a důvěra, atd...).Chci tím říct, že až Janem Dvořákem popisovaná mánie přijde, tak to nemusí být klasická bublina, která jako osatní bubliny splaskne/praskne. Může to být definitivní a zlomový run na fiat money a bondy. Může to být jejich konec následovaný dějinným zlomem. Fiat money a bondy nejsou kryté ničím, nemají žádnou hodnotu, pouze jakous takous důvěru, že držitelům uchovávají hodnotu.Jakmile tato důvěra pomine, už se nikdy nevrátí. Po runu na papírky nebude jednoduché cesty zpět. Pyramida se prostě zhroutí a svět již bude navždy jiný - změněný kolapsem fiat money a hromadnými státními bankroty - a to i velkých "silných" států.Zlatá mánie/bublina dost možná nebude stejná, jako jiné mánie/bubliny.Ovšem mocenské elity toto tuší a tak udělají cokoli, aby tento zvrat oddálily. Doufám, že po zkušenostech 20.století není třeba moc fantazie, abychom si představili, co nám mohou nachystat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S uvedeným "klasickým" ;grafem souhlasím.Rozdíl mezi mnou a odpůrci nákupu zlata je v názoru, ve které fázi se zlato nachází. Podle příspěvků ostatních (zastánců, že na zlatě je nyní bublina) odhaduji, že si myslí, že zlato (stříbro) je nyní v konečné fázi mánie, já si naopak myslím, že jsem v pořáteční fázi mánie.Jak jsem již dříve psal: Není důležité, kdo má pravdu, důležitější je, kdo na tom dokáže profitovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

take jsme na toto tema napsali komentar pod nazvem Sůl nad zlato aneb návrat ke zlatému standardu, skopirovat sem do prispevku kratky obsah nelze, ale googlem je dohledatelny

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím.Ale institucionalizované paralelní struktury jsou na ráně - stát je vidí, může s nimi bojovat a také to dělá. Instituce obsluhující poctivé peníze budou moci plně rozvinout svou činnost až když pomine jejich potlačování státem - a mám obavy, že stát s tím dobrovolně nepřestane, vše se rozeběhne teprve až po oslabení či kolapsu státu, nebo alespoň po kolapsu nekryté měny a systému částečných rezerv s CB v čele.Daleko dříve může vzniknout spontánní a neorganizovaný Au/Ag barter založený na mincích. Zde není žádná hlava (instituce), kterou by stát mohl utnout. Když se podíváme, kolik Au+Ag investičních mincí bylo v posledních třech letech vyraženo, vidíme že této nové měny je mezi lidmi dost na to, aby mohla převzít roli zprostředkovatele směny (roli uchovatele hodnoty již od papírků dávno převzala). A evidentně je tato nová měna rozšířena i mezi "obyčejnými&quo t;lidmi - velcí investoři nakupují spíše po cihlách.A stát tomu sám napomůže. Omezování hotovostních operací a zároveň zvyšování daní bude spouštěčem: prodám domek, chci za něj milion korun(který zdaním) a 100 uncí zlata, které zapřu. Nechám si zateplit dům a bude mne to stát 50.000Kč na fakturu a 6 uncí zlata bokem (místo oficiální ceny 270.000Kč s DPH). Atd... Ve vysoce inflačním prostředí se ta motivace ještě zintenzivní. Neprodám přeci dům se stabilní hodnotou za papírky s pomíjivou hodnotou.Přijde to z ciziny (Asie, USA), kde to již propuká.Instituce přijdou až později, přijdou k hotovému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Paralelní struktury jsou také z velké části vytvořeny. Co jiného je e-gold nebo podobné služby?.Kdy to bude zavedeno? Až si veřejnost řekne: YES, WE CAN.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Posílám známý graf – bublina. Když se podívám na kurzy.cz tak mi zlato bublinu připomíná, ovšem nejsem žádný odborník zaměřený na grafy, myslím si, že graf může hodně napovědět,ale rozhodně ho nemůžeme brát jako křišťálovou kouli. Určití investoři se zlata už zbavují, musíme si počkat na další vývoj. Osobně si myslím, že teď kupovat zlato je chyba a raději bych počkal. Zlato půjde pravděpodobně dolu. Už teď se propadá docela rychle. Spekulujeme, polemizujeme, ale jaká bude budoucnost dané investice nikdo neví. Proto jsem zastáncem pravidelného a dlouhodobého investování kde se riziko extremně snižuje. Potom se nemusím bát každého poklesu. Jestli chcete mohu Vám poslat zajímavou prezentaci o tom, jaké nejčastější chyby investoři dělají. Prezentace napovídá i o tom, že spekulování se nemusí vždy vyplatit.http://blog.sme.sk/bl og/1159/238205/bublina.png

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Navíc tu jsou další motivy pro spontánní zavedení paralelní měny: třeba boj států s "šedou ekonomikou". Od instalatéra (sleva pokud zákazník platí hotově a nechce doklad) po mafii, všichni potřebují kvalitní likvidní hotovost.Růst daní působí růst šedé ekonomiky (pašování, úniky, korupce, ...), hotovostní operace v ofic.měně jsou ale potlačovány. Není to dostatečný dovod k tomu, aby se "šedé" operace začaly vypořádávat (alespoň čstečně) v nějaké paralelní měně?V měně, která není pod kntrolou státu. V měně, jejíž likvidnost ani hodnota nezávisí na libovůli státu?Když se podívam, kolik mincovny celého světa vyrazily za poslední 3 roky zlaťáků a stříbrňáku, nezbývá než zvolat, YES, WE''RE READY.Svět/společnost je na to víceméně připravena, otázkou jen je, co a kdy bude tím spouštěcím nechanismem. V ofociální měně se nakonec budou platit jen daně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K "zavedení" krytých peněz zcela jistě nedojde. Nějakému cílenému plánovitému centrálnímu zavedení kryté měny brání fakt, že politici zlato nenávidí.Zlatem (a stříbrem) se začne platit zcela spontánně, zprvu ilegálně. Zatím se tak nestalo jen z důvodů represe, ale ta situaci nemůže konzervovat natrvalo. Ve státech jihových.Asie se zlatem za dražší zboží již platí běžně. V USA je/bylo plno pokusů o zavedené poctivých soukromých peněz, výplatu zaměstnanců stříbrňáky, provozování stříbrného barteru... Zatím vše vždy skončilo za asistence zakuklenců z FBI. Ale pokud inflace (kvůli nějakému QEx) přesáhne snesitelnou mez, bude úprk lidí od papírků nezadržitelný. Nikdo neprodá třeba dům za USD, které budou ztrácet kupní silí viditelně již v horizontu týdnů. Jen se koukněte, jak třeba narostla produkce Silver Eagle mincí - a ty někde v US ekonomice číhají, aby mohly začít obíhat.To samé v EU: znovu pomáhat Řecku se nikomu moc nechce, Portugalsku a Irsku také ne a na pomoc Španělsku už ani nikdo mít nebude. "Řešit" se to bude stále masivnějšími nákupy dluhopisů předlužených zemí ze strany ECB. A důsledkem nemůže být nic jiného, než hyperinflace. Jak si v takovém prostředí našetříte (v EURech) na auto či na cokoli hodnotnějšího? A naopak: budete ochoten cokoli hodnotnějšího za ta inflační EURa prodat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozdil je v tom, ze v dane zemi platite jen jednou menou a ze mate ucet v nekolika menach a v kazde mene urcitou hotovost. Neverim, ze Franta kopac bude mit ucet v Au, Ag a Pt. Franta bude dostavat vyplatu treba v Zn, protoze si nic lepsiho nebude moci dovolit, ale v nekterych obchodech mu jeho penize neprijmou a bude muset smenit na neco jineho a to pokazde s jinym kurzem, coz se Frantovi urcite libit nebude. A Frantu bude hodne, rozhodne vice, nez lidi s Ag a Pt ucty. Tedy o takovy system pravdepodobne nebudou mit zajem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Uznávám, že v tomto oboru nemám hluboké znalosti, je ale otázkou jestli jsou hluboké znalosti zárukou lepšího odhadu vývoje... "Nejlepší je podle mého mínění používat vlastní "selský rozum" a dívat se na danou problematiku (to myslím obecně) v širších souvislostech.Upřímně řečeno, byl bych velmi rád, kdyby jste měl pravdu vy a ne já, protože pokud budu mít pravdu, tak nás čeká něco, co člověk ve svém životě zažije v průměru jednou, max. dvakrát a co má drtivý dopad. Z historie se lze poučit, co způsobá nekryté měna na jednotlivý stát, ale bohužel pro současnot nemohu najít v historii období, se kterým bych to porovnal, alespoň co se týká moderních dějin. A přiznám se, že už delší dobu z toho nemohu v noci dobře spát. Podívejte se, co se aktuálně děje ohledně Irska, Portugalska a Řecka. A to nejsou jediné státy s velkými problémy. A jak se to řeší. když vlády chtějí šetřit, lidé masivně stávkují.A co s tím politikové udělají? Některé úsporné opatření prosadí, ale na druhou stranu, když to zásadně bude ovlivnivovat jejich politické postavení, raději rezignují a vydají se cestou inflace.Politicky jde z mého pohledu o nejschůdnější řešení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Osobně považuji tento vývoj za pravděpodobnější než to, že začneme zlatem platit nebo že dojde k zavedení peněz krytých zlatem.Uznávám, že v tomto oboru nemám hluboké znalosti, je ale otázkou jestli jsou hluboké znalosti zárukou lepšího odhadu vývoje...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Byl bych velmi rád, kdyby jste měl pravdu :-) Jsem sice už v drahých kovech silně angažován, ale přesto mám připravenou strategii, kdyby ještě zlato a stříbro udělalo korekci min. 10% (počítáno od aktuálních úrovní)http://www.finmag.cz/cl anek/22747/Zdejsem dával do diskuze odkazy na analýzu historických tržních bublin a porovnání se stávajícím vývojem zlata. Takže posuďte sám, jaká je pravděpodobnost růstového trendu. Silné korekce jsou normální a je vhodné jich využít.A ještě jedno základní porovnání. Jestli vezmee v úvahu, že zlato jsou peníze, tak se podívejte na nárůsty peněžní zásoby a porovnejte s růstem ceny zlata. I z tohoto pohledu má cena zlata co dohánět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyloučit nelze nic, samozřejmě..Nad trhy však krouží velké množství černých labutí, každá s pozitivním dopadem na zlato. Proto si věřím a mám vlastní portfolio tímto směrem silně převáženo.

Nahlásit

-
0
+

Já bych raději ničemu nevěřil. Aby jste se nedivil. Zlato může spadnou tak rychle dolů, že si nestačíte zavázat tkaničky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych ji chtěl mít taky, nebo noviny vydaně za rok či dva s aktuálními cenami kovů a akcií :-).Dlouhodobému býčímu trhu drahých kovů věřím a podle mého názoru ještě zdaleka neskončil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No hádal bych, že pokud o to klienti budou mít zájem, banky nabídnou vedení účtu ve více měnách.I nyní v mé bance mám zdarma podúčty v CZK, EUR, USD, GBP a CHF.Když mi přijdou EURa, jdou (bez konverzë) na EURový účet. Když platím v dolarové oblasti, jde to bez konverze z dolarového účtu. A konverzi si mohu udělat za "střed".Pr očbych místo toho nemohl mít účty v Au, Ag, Pd a Pt?Veřte mi, lidi/trh si poradí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mi ani moc nevadi, ze mi nevezmou AMEX v restauraci, ale nejsem si, jestli bych chtel, aby v jedne zemi, treba CR, bylo vice men. Napr. vyplatu bych dostaval v GlobalSilverMoney a v obchode pak platil s WorldGoldAlliance, co kdyz bude GlobalSilverMoney velmi volatilni?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale no tak. Koukněte se, jak fungujou v reálném globalizovaném světě aliance, řetězce, atd...Pravděpodobně by každá banka neměla svojí měnu, právě kvůli takovým komplikacím. Každý banka by jen měla svoje komoditní rezervy - buď ve vlastním sejfu, nebo v nějaké depozitní službě.Banky by se sdružily do několika globálních měnových alancí. Čili reálně by to bylo něco jako dnes karetní organizace - EC/MC, Visa, atd... A ty by dohlížely na poctivost a solventnost svých členů - ve vlastním zájmu.Čili ano, stalo by se, že by vám v nějaké restauraci možná řekli, že neberou WorldGoldAlliance, ale pouze GlobalSilverMoney - jako dnes se občas stane, že neberou třeba Visa, ale jen EC/MC.Jinak k tomu státu, zda se do toho má míchat. Na to je jednoduchá odpověď: nač stát sáhne, tam 100 let tráva neroste.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, problém byl v tom, že když to (nutně) prasklo, tak stát místo aby bankéře pozavíral za podvod a dotyčné banky nechal zkrachovat, tak peníze zestátnil a zmonopolizoval (založil centrální banku) a podvádějící banky zachránil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vaši křišťálovou kouli bych chtěl mít. Nezapomínejte na to, že určití investoří zlato už prodávají. Jak se říká, lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše. Nakupovat zlato bych se dnes opravdu zdráhal, ale každý investor je jiný.Rozhodně bych byl při zemi a nedával bych moc velkou váhu pozitivním předpovědím. Ne vždy se vyplatily.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by banky vydavaly vlastni penize, tedy penize KB, penize CS, atd... no proc ne, zajimave, jak by se k tomu stavel Forex a take zakaznici. Prijdete do restaurace a tam vam reknou, ze penize od ''Rajfky'' neberou.Jinak jsem proti tomu, aby banky v soucasne podobe nafukovaly nicim nekrytou statni menu. Zlato je tady s nama minimalne nekolik tisic let, narozdil od 40 let stareho systemu, ktery uz se hrouti.Otazka je, jestli se ma stat plest do bankovnictvi a nebo banky do politiky. Protoze momentalne se deje oboji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Az na to, ze takhle vicemene vznikly penize - bankovky. Lide si uchovavali zlato a pouzivali potvrzeni o drzeni zlata, ktere bylo smenitelne na fyzicke zlato. Problem byl v tom, ze se zacalo vydavat vice potvrzeni, tedy bankovek, nez skutecne bylo zlata a to vse se delo ''tajne'', tedy bez vedomi vlastniku fyzickeho zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2