Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Robert Holman: Díky koruně jsme pružnější!

15. 11. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

asi jsem to s tou inflaci jako monetarnim jevem pochopil:)

Nahlásit

-
0
+

tak mě aspoň na něco odkaž:)a co je teda inflace? řekni, že je to zvýšení peněžní zásoby a rozpláčeš mě:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Napsal jsem blbost. Například změna minimální mzdy nemůže znamenat změnu cen, ale znamená změnu nákladů a to už je na jinou, delší diskusi.Jinak - inflace není změna cenové hladiny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

neprotiřečíš si sám v tom co jsi napsal?resp. mě přijde že ano.říkáš, že se zvednout ceny (třeba zvýšení minimální mzdy) to způsobí nezaměstnanost. ergo inflace(zvýšení cenové hladiny)-a k tomuto nemusí dojít kvůli zvýšení peněžní zásoby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsou dvě možnosti - buď se ceny zvednou, a tak nebude dost peněz na nákup ode všech - a někteří zkrachují. Omezí se konkurence, zvýší se náklady, sníží se zaměstnanost.A nebo se ceny nezvýší. Zvýší se náklady, někteří zkrachují, lidé se propustí, sníží se konkurence, sníží se zaměstnanost.Je to prašť jak uhoď.A jinak ano, inflace je monetární jev - kdyby se "netiskli" nové peníze, tak ty současné neztrácejí na hodnotě...Vemte si, kdybychom měli peníze ze zlata. Jak by vypadala inflace? Peníze by se roztavili a znovu vyrazili - akorát tenčí, s menším množstvím zlata apod. Tedy jejich hodnota je jaká? Nižší...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bude, již brzy! A mnohem víc :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Škoda, že na Finmagu není "to se mi líbí" :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

2025?Budeme tou dobou mít euro?Proboha není spíš vhodnější otázka, jestli v roce 2025 bude nějaké euro existovat?Tohle mi trochu přijde, jako když se na ČT24 dívám na 25 let staré zprávy a soudruzi tam plánují, jak budou plnit plán v roce 2000.Centrální plánování peněžní zásoby a úrokových měr NUTNĚ a NEODVRATNĚ směřuje do stejného propadliště dějin, jako centrální plánování výroby toaletního papíru.

Nahlásit

-
0
+

holman je první čech s kterým Lukáš dělal rozhovor?:)v té jedné části ohledně inflaci a dph mě napadla jedna věc. úplně nechápu argument, že inflace (nárůst cen) je výhradně monetární jev.ono při fixní měnové zásobě, kdyby se zvýšilo dph třeba o 5% tak je mi jasné, že se cenová hladina nezvýší o 5%, ale ke všeobecnému nárustu cen musí dojít ne?tak proč část ekonomů věří, že inflace je výhradně monetární jev? (je mi jasné, že i oni berou pod pojmem inflace dnešní označení pro zvyšení cenové hladiny a ne zvýšení monetární zásoby jak tomu bylo dříve)

Nahlásit

-
0
+