Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Smutný konec dluhopisů pro lidi

18. 11. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je třeba si obsah článku dát do souvislosti s osobou autora: finanční poradce, který žije z provizí. A pokud nebudou provize, nijak se na systému nenabalí.Zatímco jeho tvrzení jsou spekulace, my si již můžeme přesně změřit účinnost jím podporované varianty. Tedy varianty, kdy poradci pomáhají klientům vybrat fond a shrábnou veškerý výnos v prvních pěti letech. Varianty, kdy fondy dokonce i se státní podporou prostředky svých klientů znehodnocují. S výjimkou nejkratších variant, kdy sice část podpory sežerou poradci, něco málo ale klientům zůstane.

Nahlásit

-
0
+

A to já si myslím, že bysme plakat měli. To se pořád píše o finanční gramotnosti a i toto by byla cesta, jak ji zvýšit.Jak vychovat lidi k zodpovědnosti a samostatnosti.Tak jak to bylo.Moji prarodiče(truhlář a švadlena) před válkou kupovali dluhopisy a snažili se sami zajistit.A "běžní" lidi dnes?To že tady nic nevydrží 20-30 let to je jiná věc.Jo, prodejci a vlastníci dluhopisových a penzijních fondů plakat nebudou, to je jasný.

Nahlásit

-
0
+

Sametová revoluce rovná se to, že bolševik prostě pořád byl aktivní a nikdy pořádně reálně neodešel. Nehledejte v tom tak přímý vývod od nás na EU, to by bylo skutečně příliš přehnané, jak píšete. EU byla myšlena tak, že to není ryze problém naší země, nejde o název té či oné partaje nejen u nás, ale o způsob do značné míry patologockého myšlení různých přeregulací i jinde, sociálního inženýrství a iluze bohatství vzniklého přerozdělováním (nikoliv primárně prací). S cílem zajistit si na tom samozřejmě koryto.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I když s článkem souhlasím, nechápu vaši poněkud násilnou konstrukci, že od "sametové revoluce" vedou nitky k socialismu EU. Domnívám se, že v EU hrajeme asi tak 4% roli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono jde o to, že tady je řeč o možnosti koupě dluhopisů pro občana-domácnost. To, co píšete, logiku sice má, ale na těch daních to zaplatíte stejně, akorát že různým korporacím, které dluhopisy drží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tou Cinou to nebude tak lehke, dokud budou drzet stale stejny kurz k USD. Pokud ale renminbi povoli oteze, tak by se na tom dalo celkem slusne vydelat a to je to, co bezny americky senator chce, nebot investoval sve jmeni do Ciny. Problem je, ze cinska vlada neni banda tupcu a moc dobre vi, ze mena nahoru nesmi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ona to zas taková škoda není. Faktem je, že by člověk mohl inkasovat více, než když za něj dluhopisy koupí penzijní fond nebo stavební spořitelna a nebo banka.Avšak podle Baarovo Ricardovo ekvivalence bude třeba dluh splatit obvykle vyššími daněmi.Takže pokud si koupím svůj vlastní dluh, dostanu zpět navíc úrok, který si ale budu muset zaplatit vyššími daněmi (nebo znehodnocením měny, ve které mi bude dluh splacen).Takže investice do dluhopisů země, které jsem daňovým rezidentem (platím daně), je v podstatě nesmyslná.Smysl by dávala investice v zemi, kde ekonomika roste rychleji, než domácí a kde monetární politika nefandí znehodnocování měny (Čína?).US bondy tedy nepřipadají v úvahu a obdivuji každého, který je do nich schopen "investovat&quo t;.

Nahlásit

-
0
+

Osvobození od daně bych ani nevyžadoval. Stačilo by mi dobré zhodnocení (=6 a více % ročně) a k tomu měly mít ty dluhopisy dost daleko. Pokud mohu uložit výhodně peníze v záložně, nevidím důvod ke koupi rizikovějších a méně výnosných dluhopisů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dluhopisy napřímo bych si klidně koupil. Ale za to, že státu půjčím své vydělané a těžce zdaněné peníze, bych chtěl na oplátku osvobození úroku od daně z příjmů, což mi přijde jako přiměřená odměna.. Jenže stát by chtěl 15% daň ze zisku z úroků a pokud ne, určitě by se v horizontu pár let našla příležitost, jak nějakou daň zavést a určitě i zpětně.. Takže milý státe, strč si své dluhopisy do zádele..

Nahlásit

-
0
+

Může za tím být tlak vlivných skupin (ostatně kdo jiný stát reálně řídí, že ano ...), které by si samozřejmě chtěli líznout v oblasti distribuce a jakési formy distribuce úplně jinudy jim samozřejmě vydělat nedají. Taky na to zatím možná nebyl upečen dostatečně silný vliv lobby na stát a je potřeba to odložit. Přece jen vláda není v úřadu až zas tak dlouho..... Pro partaje je nyní prioritou, do které trafiky uklidit své odpadlé a vykroužkované od vesla. Někteří i veřejně pláčí, že 15000 měsíčně je výsměch.Až natolik ztratili kontakt s realitou.Též se čekalo na dokončení letošního volebního roku (nad rámec nové vlády) a dotažení handlů i na komunálních úrovních a uklizení hřiště. Jakýkoliv potenciální rebel kdekoliv totiž pak otravuje vzduch a je dobré o něm vědět aspoň předem, aby se na něj aspoň začala shánět případná špína.Přece nechcete, aby vrchnost bez ohledu na modrý-oranžový-rudý-černý-zele nýkabát něco řešila lépe, když ovčana teď nějakou chvíli zas nebude potřebovat, agilní a neukojený soudruh Paroubek, který v tom trochu nečekaně způsobil chaos a shodil vládu, je odejit a ovčan do dalšího období zase zapomene a uvěří ...Holt samet nese "ovoce" - bolševik obecně v jakémkoliv kabátě totiž svým patologickým myšlením škodí snad i po smrti, od toho se rozbíhá mnoho nitek, včetně socialismu EU...

Nahlásit

-
0
+