Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Developeři v pasti

4. 2. 2009
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nevím kde berete tu jistotu to tvrdit. Trochu se v tom pohybuji a vím, kde se pohybují ceny a vím kde se pohybuje náklad stavebních firem, to byste se divil kam jsou schopni stlačit cenu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímalo by mne, z jakých údajů vycházíte? Díval jsem se na mimopražské byty a ty se v této cenové hladině PRODÁVAJÍ, takže postavit se to dá i za mnohem nižší cenu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Představa, ž se v Česku dá postavit m2 bytové plochy se započtením společných prostor za 22-33 tisíc je velmi naivní. Nic takového možné není i když zaměstnáte pouze Ukrajince.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Musím říci, že m2 bytu se staví od 22000-30000 kč/m2. pokud pak developer prodává za 80000 a zohledníte cenu pozemku a jeho náklad, tak 50% marže nejsou nic neobvyklého. Díky "recesi" se můžeme dostat i na 20% marže, což je v této době stále neuvěřitelné. Ale pokud máte paláce jako ORCO, tak vám nepomůže vůbec nic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejdrive disclaimer: nevyjadruji nazor, jen konstatuji fakta :)Pomoc pri splaceni hypoteky neni ve svete nebezna, v UK tusim pokud ji nemuzete splacet tri mesice (do hypoteky az 400,000 liber), US taky nejak podobne - detaily si nepamatuji. To existovalo i pred krizi (akorat byl delsi casovy limit a mensi hypoteka). Zni to suprove, ale z prakticke stranky se na to tusim ale v UK kvalifikuje jenom kolem cca 5000 lidi rocne (takze cca 0.01% populace).Slovensky navrh neznam.Malicky nazor: odpis hypotecnich uroku z dani neni nepodobna deformace trhu. Stejne tak osvobozeni od dane z kapitaloveho zisku ve srovnani s jinymi aktivy (aby bylo jasno, nepopisuji zde Cechy, situaci neznam).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesný a cílený zásah trhu. Jen doufám, že se stát nenamočí zase do nějakých pomocí tak jako uvažuje u automobilového průmyslu.Dovolím si ještě upozornit na jeden zajímavý sektor, který bude v nejbližší době rovněž vystaven tržním zákonům. Tím sektorem bude soukromá lékařská péče (také lékárnická branže) vystavena soutěži s jiným pojetím poskytování lékařské péče.A že to lékaři (při veškeré úctě k jejich humánnímu poslání) potřebují jako sůl. Možná brzy zmiznou ty cedulky na dveřích typu: Neklapat ! Vypněte mobil ! Další pacienty neberem a podobně, které jen symbolicky hovoří o přístupu k zákazníkovi. O nějakých synergických efektech, redukované režii a systematické a koncepční strategii vůči pacientům-zákazníkům nemůže být u izolovaného a uštvaného "obvoďáka" ani řeč.Omlouvám se čtenářům, to byl exkurz do oblasti, která by si zasloužila zcela samostatný web.

Nahlásit

-
0
+

Je roztomilé číst tyhle silácká prohlášení :) Jak ty mocní developeři nebudou stavět, dokud se zase nenajdou magoři co za to daj miliony a zadlužej se do konce života, jen aby si developer udržel svojí nesmyslnou marži, která je v jakémkoliv jiném podnikání jen těžko k videní. Možná by měli založit nějakej kartel, něco jako OPEC a snižovat produkci. Jenže mají jeden problém, nemají ropu a ani nic podobného. Jejich biznis je založen na tom, že jim stavební firma postaví barák a oni ho na internetu prodají :) Jinak teď jsem čet na ihned článek, že na Slovensku by moh stát případně platit hypotéky za ty co na to nebudou mít. Tak to už je moc :D

Nahlásit

-
0
+

V aktuálním časopise Euro lze najít článek s titulkem "Blíží se záchrana?" ve kterém autor předkládá, že byl vypracovaný návrh, který má údajně oživit trh s byty. Titulek mě zaujal, ale článek pobavil. Autor má za to, že pokud se sníží DPH z 9 na 5 procent, tak budou uskutečněny všechny projekty v Praze za 46 miliard a stát na tom vlastně vydělá. Byty se zlevní o 2-4 procenta a poptávka, která klesla o několik desítek procent znovu vzroste :-) Pane Korec, děkuji za pobavení! :-)

Nahlásit

-
0
+

Jsem toho názoru, že ani předpokládané snížení nabídky, resp. zastavení výstavby developerům příliš nepomůže. Už dnes se totiž na trhu zvolna hromadí neprodané byty z již dokončených projektů - a letos (a částečně možná i příští rok) k nim budou přibývat byty další, z projektů zahájených ještě v době vrcholící konjunktury. Zpoždění, které v závěru loňského roku nabraly některé projekty (jako např. pražské Central Park či Residence Avenium) tento efekt ještě dále umocní. I kdyby tedy developeři "ode dneška" už nekopli do země, čekaly by je přinejmenším dva roky půstu, než by se důsledky jejich rozhodnutí projevily na trhu. A to ještě za předpokladu, že by všechny stavební a developerské společnosti "držely basu" a nepustily na trh ani byt - a především: za předpokladu, že se (jak ostatně uvádí autorka článku) poptávka do dvou let vrátí na původní úroveň... Shrnuto a podtrženo, mnohým firmám dost možná nezbude, než si připustit pravý stav věci a přestat slovo "sleva" považovat za vulgarismus ...nebo počkat, až se prodeje jejich nových bytů ujmou konkursní správci.

Nahlásit

-
0
+

Osobně bych tak za rok chtěl koupit nějaký byt na pronájem. Podmínka je jasná. Byt si na sebe musí vydělat. TAkže způsob nákupu je také jasný - jedině přes exekuci.Jen bych ještě podotknul, že ještě hůře než developeři na tom jsou realitky. Kšeft se jim skoro zastavil. Můj odhad je ten, že jich 30 - 50% skončí a nepůjde jen o malé ryby. V jedné velké realitce jsem se před rokem a půl nechal zaměstnat abych si tento business omrknul a už tehdy to nebyla žádný sláva.

Nahlásit

-
0
+