Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo bude mít Černého Petra?

5. 1. 2009
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ještě před třemi roky byla situace taková, že jsme si stěžovali na vysokou nezaměstnanost. Před půl rokem to naopak byly stížnosti firem na nedostatek pracovních sil a za rok až nezaměstnanost stoupne o 0.5-1 %, tak to začne zase znovu :) Tj. přirozená míra nezaměstnanosti existuje pouze na papíře :)

Nahlásit

-
0
+

Příliš nízká nezaměstnanost vytváří inflační tlaky a dokonce snižuje efektivitu práce,protože se jedná o nedostatek nabídky práce,vezmu-li v úvahu,že vždy tu bude nějaká skupina lidí,kteří nechtějí (či nepotřebují) pracovat,a také přirozená fluktuační skupina.Převis poptávky nad nabídkou na trhu práce je pro makroekonomiku špatně.Pozdravuj ve Finsku Adame.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nízká nezaměstnanost je samozřejmě přínosem, ale ne vždy. Optimální je když se nezaměstnanost drží na přirozené míře, tzn. na úrovni, ve které ekonomika nachází rovnováhu. Když se nezaměstnanost sníží pod tuto hranici, může se stát, že se ekonomika "přehřeje" a důsledkem bude inflace (příčinou je přeplácení pracovní síly). Nelze tedy říci, že čím nižší nezaměstnanost, tím lepe. A v souvislosti s tímto článkem, bych se spíše přiklonil k tvrzení autora.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nízká nezaměstnanost je naopak přínosem. Firmy se o lidi přetahují a nabízejí jim lepší podmínky. Současně zvyšují produktivitu, aby vyšší mzdové náklady ustály a nerentabilní firmy zanikají. Takže na tom nevidím nic špatného, když si firmy budou svých zaměstnanců vážit a naše přibližování vyspělým zemím bude podstatně rychlejší.

Nahlásit

-
0
+