Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mor se šíří z Kremlu

9. 1. 2009
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mimo toho co bylo uvedeno nabídla Ukrajina svůj porotiraketový systém, který dosud chránil Rusko, západu. Ovšem bylo to po tom co Rusko odstoupilo od smlouvy. Ukrajina by také mohla vypovědět smlouvu o pronájmu vojenského přístavu Svastopol pro Rusko s odůvodněním že druhá strana také nedodržuje dohody. Už za Rusko Gruzínského konfliktu Ukrajina hrozila, že do přístavu nevpustí Ruské válečné lodě. Tyto dvě země hrají velmi vysokou polickou hru a domnívám se, že naší jedinou možnou obranou je dostatečná zásoba rezerv a množství jiných alternativních zdrojů. Jakékoliv smlouvy s východními státy nemohou být dostatečnou zárukou plynulých dodávek.

Nahlásit

-
0
+

Je skutečně těžké odhalit všechny aspekty.Taky neznám podrobnosti, z dostupných informací ale dedukuji dvě věci.Třeba ty smlouvy pocházejí z doby, kdy Ukrajina měla proruskou vládu a tomu odpovídala cena plynu. A najednou začala aktuální cena vadit. Jde ale o dedukci, nikoliv potvrzená fakta. Podrobnosti smluv rovněž neznám.Neříkám, že tomu tak je, ale podobný přístup může alespoň dočasně zvednout ceny plynu, případně jiných energetických surovin.Jsem samozřejmě zvědav, jaké poučení si z toho vezme EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

a copak víme, jaké podmínky nasadil ruská strana? co když jsou ty podmínky "mimo trh", aby prostě mohly být pro Ukrajinu nepřijatelné, a následně se automaticky by se mohla zvednout cena plynu,a ropy...na úroveň, jaká je pro Rusko přijatelné...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou jsou složitější a jsou vzájemně závislí víc, než by si přáli. Rusko přes Ukrajinu vyváží nejen většínu plynu, ale i ropy. Cena surovin pro Ukrajinu má historické závislosti, ale souvisí i s tranzitními polatky, ruskou vojenskou základnou u Černého moře na území Ukrajiny atd. Zajímavé je, že při posledním přivření kohoutů se spekulovalo, že omezení vývozu plynu nesouvisí s nedohodou s ukrajinskou stranou, ale s tím, že Rusko nestačí těžit tolik plynu, aby uspokojilo zároveň nasmlouvaný vývoz a zvýšenou domácí spotřebu v době tuhých mrazů. Možná to je i letošní důvod. Jinak si nedokážu představit, že Rusko, které má větší ekonomické problémy než Evropa a je závislé na vývozu surovin se dobrovolně zřekne příjmu za plyn právě v situaci, kdy příjmy za ropu klesnou na 1/4 ceny z maxima.

Nahlásit

-
0
+

Protoze (alespon podlle Ukrajiny) takle maji uzavrenou dlouhodobou smlouvu o dodavkach plynu a Ruska strana odmita plnit zavazky na ktere driv dobrovolne pristoupila.A taky mimochodem malokdo plati za plyn aktualni trzni ceny, protoze vsichni maji uzavrene mnohalete smlouvy (vcetne CR).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Může mi někdo vysvětlit proč tedy Ukrajina nepřistoupí na tržní ceny plynu ? Proč to všichni musí platit a oni ne. Proč by to Rusko posílalo? Alespoň teď lidé vědí, že né všechno v životě je samozřejmostí, jednou tu nebude ropa a nebude ani plyn ani uhlí ...

Nahlásit

-
0
+