Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Láska na život a na smrt

8. 9. 2009
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co odlišuje nekuřáka od kuřáka? Zodpovědnost a z ní pramenící svoboda. "Připadáme si díky nim dospělejší a snadněji vplouváme mezi kamarády. A to znamená hodně. Jak ona „dospělost“, tak i „přijetí“ mají mnohdy podobu instantní polívky, tak už to ale v mládí chodí." Mladý člověk v pubertě hledá sám sebe a pokouší se něčím definovat, aby si byl vědom své identity. Nemyslím si, že je moudré, nechat mladé lidi identifikovat sebe s drogami. Předčasná úmrtí, či náklady spojené s léčením nemocí, které vznikají kouřením tabáku, budiž přesvědčivou odpovědí. Kouření také souvisí se sebevědomím. Jestliže začíná člověk kouřit, aby ho "vzala" (respektovala) společnost, s těží může být sám sebou. Spíše méně sebevědomý člověk pod tlakem nepřijetí přijímá ony zvyky. Sebevědomý člověk nepotřebuje dokazovat zapálenou cigaretou cokoliv. Sebevědomý člověk si je také vědom vlastní zodpovědnosti za svoje činy, které mu dávají více svobody. Méně sebevědomý člověk pod tíhou společnosti nebo trendu začíná kouřit. Zároveň může mít tendenci přenášet důsledky svých nemoudrých činů na společnost - nekouří on, ale celá společnost. V naší společnosti se nejvíce lidí identifikuje (pod mentálním tlakem reklamy) s komerční sférou. Lidé přenáší zodpovědnost vlastních činů na firmy. Hlavní zodpovědnost firem je zisk. Proto dále existuje tabákový průmysl, i když je ze všech úhlů nesmyslný.

Nahlásit

-
0
+

Vzpomněl jsem si po letech na cigaretové monology Filipa Topola ve filmu Žiletky.„Kdo kouří, přemýšlí o životě. Kdo nekouří, nedělá nic.“„Stojí chlapík u vchodu do mrakodrapu a hulí jednu za druhou. Přijde k němu nějaký rozumbrada a říká: Spočítal jste si, pane, kolik vás to kouření stojí? Víte, kdybyste si to odřekl, tenhle barák třeba mohl být váš, ukáže nahoru. Kuřák labužnicky potáhne a říká: Ale ten barák je můj.“

Nahlásit

-
0
+

Jsem první na řadě, kdo brojí proti škatulkování a paušalizování. Ale fakt existují kuřáci, kteří kouří jen a pouze u sebe doma? Nemyslím si. Nebo tak jedno procento. To taky není žádná konspirace, kouření rovná se škodění druhým.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diskuzi o odpadcích jsem začal, proto odpovím. Rozhlédněte se po ulicích, kolik se tam válí nedopalků a krabiček či fólií od cigaret. To není žádná konspirační teorie, ale smutný fakt naší reality. Rozšíření je jen můj subjektivní pocit, ale použil jsem opačnou implikaci, tj. že kuřáci přestávají rozlišovat, co jim odpadá od ruky a kromě nedopalků se podobným způsobem zbavují i všech ostatních odpadků. Nikoliv, že by všechny odpadky pocházeli od kuřáků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

hmmm, neviem sice presne co my byt ono "peripateticke prochazeni", kazdopadne, ako obcasnyvpodstatefajciar nemozem inak nez tlieskat pravdivemu opisu tej zvlastnej ambivalencie chuti na cigaretu. cim to je, ze fajcim ked mi je velmi dobre alebo velmi zle, obvykle nic medzi tym? jasne, existuju aj iste "chutybizejici& quot;situacie, typu jesenny opar nad mestom, osamely zastrceny kut v kaviarni, studena hviezdna noc na balkone a...milionpatsto inych. tak ci onak, cigarety-najdostupnejsi luxus, s ktorym je aj piata hodina ranna na autobusovej stanici znesitelnejsia-tu jednoduchu boli, su a budu, aj ked my (uz) nebudeme. proste sa vzdy najde niekto, kto sa bude chciet-ako isty znamy povedal-hrat s dymom..

Nahlásit

-
0
+

Ano příliš zřetelně to tam nezaznělo + chybělo zveřejnit jak velkou exekuci ten člověk má. Dokonce mi přijde zvláštní, že finanční poradce mlčky souhlasí s řešením "tak zůstanu na pracáku, stejně by mi všechno vzali a ještě bych ztratil volný čas co mám teď". Jak se vlastně takový člověk dívá na svou budoucnost? To plánuje být následujících 30 let nezaměstnaný, aby nemusel splácet to co má morální povinnost splatit? To je přece strašná vidina. Nebylo by lepší kdyby opravdu začal makat s tím, že to sice bude hodně bolet, ale jednou to splatí a bude moci odejít z tohoto světa se vztyčenou hlavou a vyrovnanými závazky? Navíc on má teď akorát volný čas, jelikož je na pracáku, ale k čemu mu je, když o děti se stejně postará žena která je doma a on může tak akorát makat na domu, ale jelikož nemají za co kupovat materiál apod. tak vlastně ani pořádně makat nemůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cílem článku bylo rozložit duhu a napsat o cigaretách jinak a barevněji, než se to většinou dělává. Každé propírané téma má své vyjeté koleje. Proto mě například těší ekonomicky laděná část diskuse... ano, o penězích v osobních rozpočtech kuřáků se nemluví moc často a není to zřejmě dobře. Na druhou stranu komentáře pod tímto článkem, ve kterých se říká, že kuřáci to a ono, jsou přesne opakem reakce, jakou bych čekala od přemýšlivého člověka. "Fotbalisti jsou takoví a makoví", "ekonomové tvrdí to a tamto", "ateisti dělají to i ono"... Češi jsou všichni stejní a kuřáci otravují. Pánové, zamyslete se, čím vy otravujete prostor. Muži jsou hrozní...Obzvláště mě teda zaujala konspirační teorie o odhazování odpadků. Myslím, že to nedělají kuřáci. Dělají to Brňáci, Ostraváci a Slováci, kteří se infiltrují do Prahy, aby ničili Cajzlíkům život a kuřákům reputaci. Jak vám to zní? Nejspíš hodně hloupě... mě taky.Slečno Kičmerová, jsem ráda, že se Vám článek líbil. :-) Zamilované pasáže jsou spíš hezké vzpomínky... teď už bych se té magie klidně vzdala a pořídila bych si stavební spoření. Najednou to ale nějak není uplně lehké.

Nahlásit

-
0
+

Skutečně výborný článek, který vystihuje všechna absurdní a na první pohled neviditelná pozitiva kouření. Cigareta pomáhá vyplnit prázdné ruce (tolik lidí pořád něco žmoulá, když sedí u stolu v hospodě) a funguje velice dobře při navazování kontaktů. Ještě že cigarety smrdí a zabíjí - jinak by kouřili všichni. Strašně by mě zajímalo, zda autorka článku je současná nebo bývalá kuřačka...

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, Ondřeji,díky za komentáře, máte pravdu (bohužel, řekl bych). Jen k tomu poslednímu bodu věc, která nezazněla v televizi možná dostatečně zřetelně - ten partner má na sobě poměrně velkou exekuci, takže cokoliv oficiálně vydělá, zase jen odvede dál...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem odnaučený kuřák a vím dobře, o čem ten článek je, ale prokouřit 6 OOO Kč měsíčně "vedle" dítěte s těžkým astmatem je snad na žalobu.

Nahlásit

-
0
+

Během dovolené jsem si všiml, jak české turisty šokuje, že jiné národnosti jsou v restauracích zvyklé utrácet mnohem víc za jídlo. Na stůl si z menu objednávají mnohem více položek než naše obvyklé maso + přílohu. Tihle labužníci by zase kroutili hlavama nad tím, kolik jsou Češi schopni utratit během jednoho večera za pivo a cigarety.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jsem shlédl ten díl Krotitelů.Některé věci mě dost zaujali.1)K tomu kouření.Je to vážně dost peněz.Cigarety a alkohol jsou opravdu zvláště v nízkopříjmových skupinách velmi destruktivním finančním prvkem.Vypozoroval jsem,že lidé,kteří trpí finanční nouzí za tyto věci v průměru utrácejí víc.Souvisí to dle mého názoru se stresem a vzděláním těch lidí.Nemají lepší ventil pro své psychické problémy.2)Ti klienti nevypadali v televizi,že by si nějak vážili rad poradce.Já být panem Kučerou,tak se na ně vykašlu.Nevypadali,že by ho brali dostatečně vážně.Obdivuju ho,že s nimi měl takovou trpělivost.3)V jedné věci bych ale chtěl dát za pravdu i těm klientům.Jít v tomto složení do bytu je smrt.Kdo to nezažil,tak si to nedokáže představit.Já to zažil a to netrpím jako ten malý chlapec astmatem a přesto mě to stresovalo.Proto chápu,že se k domu tak upínali.Člověk potřebuje naději nebo motivaci.Kdyby šli do bytu,tak by to nedopadlo dobře.Člověk to může vzít jako prohru,pak přijde rezignace.4)U nich není cesta ven z dluhů skrze výdaje,ale skrze příjmy.Řešením,jak zvýšit příjem pomoc rodiny s hlídáním dětí a práce obou v rodině na full time.

Nahlásit

-
0
+

Spíše je smutné, že tabáková lobby je silně prolezlá naší politickou scénou, takže veškeré snahy o omezení tohoto zlozvyku či dokonce vykázání kuřáků mimo restaurace padají stále na neúrodnou půdu... Západní Evropa a vyspělý svět nám stále uniká. Dokonce i Slovensko je už před námi. Za rok u nás začne možná platit povinnost dát si nálepku na hospodu, ale to je spíše kosmetická záležitost... To vše v době kdy se již prokázalo, že tržby majitelům restaurací většinou neklesnou, často i stoupnou.

Nahlásit

-
0
+

Proč? Protože kuřáci jsou obecně neohleduplní. Neberou nijak zvlášť ohledy na ostatní a zapálí si bez ptani kdy chcou a kde chcou. Dokonce i ženy kouří když mají malé děti či v těhotenství i když ví, že tím dítěti velmi škodí. A pak taky lidi jsou pohodlní, viz úvod článka Jana má podstatně vyšší výdaje než příjmy, ale dokud nechcípá hladem bude dávat 4500 Kč měsíčně za cigarety i když ví, že kouřit se musí přestat najednou, ale když ono je to tak těžké...Jinak tím, že si koupíte akcie tabákového výrobce PM kouření spíše podporujete (minimálně morálně). Asi ve stylu "chci vydělat za každou cenu". Stáváte se vlastníkem společnosti byť treba jen malým. Navíc zřejmě by jste se klidně zúčastnil i IPO PM...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pred par lety prudili kuraci v Britanii ohledne zakazu koureni v hospodach a restauracich. Pro me to ale znamenalo silenou ulevu, nebo clovek aspon vidi s kym mluvi a neprijde domu v zasmradenych satech ktere smrdi jeste par dni (pokud je hned nevypere).Reknu, ze si clovek na ty podstatne prijemnejsi nekuracke hospody a restarace zvykne velice snadno, a kdyz prijedu do Cech tak me zakourene hospody vzdy mirne desi.

Nahlásit

-
0
+

K P.S. - pamatuji si nejaky clanek z pred par let, kde PM bylo uvedeno jako jedna z nejlepsich moznych koupi v historii 20. stoleti (dalece prekonavala vynos DJ/SP atd..). Teda, pri re-investici dividend.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s panem Sílou. Požitkářsky laděný závěr článku naznačuje, že kouření je soukromá slast, ale není to tak. Kouření není normální, i když je tak běžné. Otravuje vzduch nekuřákům a kuřáci se diví jejich vzteku, vždyť kouří kdekdo, vždyť je to skoro norma. Račte se uklidňovat něčím jiným, točte si růžencem, dýchejte si bez cigára, ale už prosím neotravujte.

Nahlásit

-
0
+

Sice se s uvedenými argumenty neztotožňuji, ale budiž. Nicméně, pokud má někdo potřebu kouřit, proč tím musí otravovat i ostatní? Proč ten smrad musím dýchat, když procházím okolo? Proč musí odhazovat nedopalky a prázdné krabičky na zem, kde jim odpadnou od ruky (podezírám kuřáky, že po nedopalcích přechází k odhazování všech odpadků). A proč jsou jejich nemoci způsobené kouřením placeny z veřejného zdravotního pojištění?P.S.: Já osobně bych cigarety zařadil na seznam drog.P.P.S.: Svou frustraci jsem si kompenzoval akciemi Philip Morris.

Nahlásit

-
0
+