Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Finanční poradce: Chcete mě?

15. 9. 2009
30 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Musim rici, ze mi spadla celist pote, co jsem cetl Vasi odpoved. Nejsem z oboru, ale snazim se byt v obraze. Pokud jsem dobre sledoval Vase clanky, pane Zarubo, zastaval jste nazor, ze te spiny v oboru financniho poradenstvi musi byt mene.A nyni tvrdite, ze klient, ktery si vyzada second opinion, je pro vas "smudla". Zrejme mate jiz na provizich hodne nabouchano, aby jste si takto cenil klientu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teď jsem tu měl zase jednoho, co si myslel, že mu podepíšu cokoliv. Já se snad stanu fin. poradcem, protože jestli tohle tomu člověku prochází, tak to musí být v balíku.Nejdřív mi navrhl, že bych mohl zrušit svoje stávající stavební spoření, peníze z něj si převést do nového a vzít si překlenovací úvěr. Přitom na starém stavebku je hodnotící číslo 340!! Smlouva je 7 let stará a tedy mám nárok na velmi solidní úvěr. S čistým svědomím se mě snažil přesvědčit, že si mám založit novou smlouvu, platit vyšší úroky + dospořování.Dále se mě snažil přesvědčit k tomu, abych si založil další životko(jedno už mám). A platil tam přes 2000 měsíčně, že je to jediná výhodná možnost, jak být pro případ budoucí hypotéky výhodně pojištěn.Dodám jen, že je to oblastní manažer jedné německé společnosti.Nechci si honit triko, jaký jsem to chytrák, ale tohle prostě fakt ne.I když, abych nebyl úplně negativní, tak hypotéka od něj nevypadala špatně. V tom má ještě šanci.Ty ostatní věci jsou ale spíš k smíchu a když si představím lidi řekněme jednodušší, kteří nejsou zvyklí se ptát, relativizovat, porovnávat, tak je mi jich líto, že s tímhle mohou taky přijít do styku.Pro poradce v jeho postavení to musí být ale paráda, kdybych mu to všechno podepsal, tak by mu to mohlo hodit, opravte mě jestli se mýlím, 30-40 tisíc?!?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No mě tak moc neuspokojuje po stránce informační,abych mohl udělat opravdu seriozní nabídku.Ale tak pracuji s tím,co je.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za přání, budu se snažit. Také děkuji za užitečné informace, jsem momentálně ve fázi sběru informací a každý postřeh se mi hodí. Obzvlášť z druhé strany barikády - od poradců.Mimochodem ještě jeden námět k původnímu tematu. Jak jste poznamenal, čas finančníka je drahý, což si uvědomuji. Já se svým poradcům snažil čas ušetřit. K nabídce hypotéky v zásadě není třeba víc informací, než co je třeba napsat na honzovu hypotéku. Už z toho, pokud jsou údaje správně, se dá velmi přesně udělat nabídka. Proto, když jsem je kontaktoval, jsem jim sám nabízel mailovou komunikaci, protože víc k té hypotéce v zásadě není třeba(dokud se to nezačne řešit opravdu vážně). Všichni však trvali na osobní schůzce. Nevím, asi všichni chtějí praktikovat své poznatky z knížek o komunikaci. Každopádně pak může neúspěšný poradce obviňovat za ztrátu času maximálně sám sebe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Orientační.Mluvil jste o 0,1%.Tak jsem ukázal.Hodně štěstí s Vaším dream týmem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Petře, Váš příspěvek je celkem zbytečný, protože ve svém předchozím příspěvku jsem sám uznal, že má Ondřej pravdu. Jsem totiž, jak Ondřej správně poznamenal, amatér a vystřelil jsem částky od pasu.Reagoval jsem na Ondřejem udávané hodnoty. Netuším měly-li být jen čistě orientační, nebo takové Ondřej nabízí(je-li vůbec poradce, což nevím). Pokud by ale takové hodnoty nabízel mě, tak by velmi pravděpodobně neuspěl, pokud by to nebylo vybalancováno jinými kvalitami oné hypotéky, obávám se ale, že rozdíl 0,3-0,4% by nedokázaly pokrýt ani případné rozdíly v poplatcích apod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teď jsem se v tom trochu ztratil, proč chytáte Ondřeje Zárubu za slovo, když vychází z Vaší reakce, konkrétně:"když jen jedna desetina z roční úrokové sazby může ve finále znamenat desítky nebo stovky tisíc korun." A v tom Vám oponuje a má pravdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzova hypotéka také ale uvádí běžného člověka(jak vy říkáte amatéra) do reálné situace na trhu.Samozřejmě máte pravdu s těmi propočty, ale dovolím si Vás také chytnout za slovo. Operujete tu s hodnotami 5,5 a 5,4%. Přitom mému příbuznému se velmi podobným způsobem, který jsem zvolil já, povedlo, věřte nevěřte, dostat na 5,1%. Přičemž parametry jeho hypotéky jsou téměř shodné s těmi mými, smlouvu podepsal před měsícem. Jinak toho, že je třeba si dobře propočítat poplatky, nebo možnosti po době fixace refinancovat, jsem si vědom a nepochybně, pokud na mě po fixu bude banka něco zkoušet, se na to opět s týmem svých poradců vrhnu.Já prostě odmítám to, co mi vyplynulo z Vašeho prvního příspěvku, že bych poradci, který překročí práh mého bytu, automaticky vystavoval bianco šek na cokoliv.A divíte se, že pro většinu lidí jsou poradci něco mezi agenty s teplou vodou a roznašeči strážné věže? Mám známého, kterého svého času lanařili do OVB. Tehdy mu bylo 16-17 let a byl druhým rokem na nějakém tříletém učebním oboru. Takový člověk mi má po krátkém školení radit co s penězi? A takových strašidelných historek je opravdu mnoho. Dost často mi o nich vyprávějí sami poradci. Na druhou stranu ale musím uznat, že se situace postupně zlepšuje. Nicméně se držím starého dobrého hesla: "Důvěřuj, ale prověřuj".A abych Vás nakonec uklidnil, neřeším jen hypotéku, teď jsem jednomu ze svých poradců předal 6 svých smluv(IŽP, různá pojištění...), takže se snad pro každého nějaká koruna najde

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na honzově hypotéce jsem taky registrovaný.Je to docela pěkný projekt.A funguje na úplně jiných principech než píšete.Šetří čas poradcům,aby netrávili čas s lidmi zbytečně.S tou desetinou jste trochu přestřelil.2mil na 30 let (tam je vliv úrokové sazby na splátku největší):a)5,5% p.a. 11 356 Kčb)5,4% p.a. 11 231 KčNa 5ti letém fixu jste na na 7500 Kč rozdílu.Desítky tisíc to fakt nejsou.Hypotéka je obchod na dobu fixace,takže natahovat to na dobu splatnosti je amatérismus.A úplně v pohodě tento rozdíl vymaže či předčí rozdíl v poplatkové struktuře úvěru.Volná soutěž nikomu nevadí.Ztrácení času s věčně nespokojenými chytrolíny,pro které jsou všichni poradci agenti s teplou vodou,je pro každého z nás neekonomické.Pošlu nabídku a je to.Trávit hodiny se špekulantem finančním turistou zadarmo je samaritánství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promiňte, ale dovolím si oponovat. Vždy, když nějaký poradce příjde, mi jako jednu z prvních věcí řekne, že jeho služby jsou zadarmo a že záleží jen na mě, jestli se pro jeho řešení rozhodnu a pokud se tak stane, jeho provize mu nejistotu jistě bohatě vynahradí. Já to tedy respektuji a jednám přísně ekonomicky, tedy cestou nejnižších nákladů. Prostě nejlepší nabídka vítězí. A možná by jste se divil, někteří poradci(asi ti solidní) mi tento přístup schvalují. Jinak jaká je vaše definice "šmudly"? Chci hypotéku v hodnotě cca. 2 000 000,- a takový závazek nesvěřím prvnímu, koho potkám, když jen jedna desetina z roční úrokové sazby může ve finále znamenat desítky nebo stovky tisíc korun. Doba jde naštěstí dopředu, a tak dnes lidé nejsou tak bezbranní v jednání s poradci. Posledním důkazem budiž třeba www.honzovahypoteka.czKdyž nad tím tak přemýšlím, tak mě vůbec zaráží, že někomu z této branže vadí "volná soutěž". Pokud jste solidní a nabízíte opravdu to nejlepší, tak se přece nemáte čeho bát ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidé jako jste vy jsou peklo každého dobrého poradce nebo zprostředkovatele.Když na mě někdo začne hrát tuhle konkurzní hru,tak ho pošlu do háje.Máš zájem o mé služby nebo nemáš?Podbízejí se jen ti špatní.Čas každého finančníka je příliš drahý.Jiná věc je,když někdo otevřeně vyhlásí výběrové řízení mezi zprostředkovateli v nějaké dílčí situaci.V opačném případě byste měl být "kofr" a zaplatit čas každého z poradců.A taky musíte být Pan klient a ne nějaký šmudla,kterých je plná republika,abyste poradci za tu nejistotu vůbec stál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chápu, že je třeba, aby poradce dobře působil, ale pokud v článku apelujete i na "dovednost „prodat“ své řešení", potom nutně nastává otázka, je-li takové řešení nejlepší pro klienta. Já, jako člověk obeznámený s komunikačními postupy v oblasti prodeje, moc dobře vím jak to má vypadat, nebo alespoň jak je to psáno v učebnicích a někdy se, při jednání s poradci, neubráním lehkému úsměvu, když vidím, jak to na mě zkoušejí aplikovat. Chápu, že i takový poradce může být úspěšný, obzvlášť když většina lidí světu financí nerozumí a nechá si poradit od prvního, koho potká, nicméně z toho pak právě vznikají ty fámy a pomluvy, že finanční poradenství je špína a nic jiného, když člověk po čase zjistí, že mu poradce neporadil tak úplně nejlépe. Já, abych předešel tomu, že bych se náhodou nechal oblafnout prvním poradcem, kterého potkám, mám poradce hned 3 a rýsuje se čtvrtý. Takový postup doporučuji všem, byť je to cesta složitější a namáhavější a vyžaduje i trochu snahy se o produktech něco dozvědět. Rozdíl může nakonec znamenat několik set tisíc ušetřených korun. A v mém případě je vidět, že dovednost dobře prodat své řešení nemusí stačit, pokud poradce narazí na někoho, kdo umí počítat a není slepě důvěřivý. Musím ale uznat, že zatím si nejlépe stojí poradce z Partners, byť všechny mé poradce čeká ještě několik kol prověřování...

Nahlásit

-
0
+

Na druhou stranu, Honzo, nebudem si namlouvat, že máte se svým obchodním modelem na růžích ustláno. Trocha toho golfu a špetka společenské úhořovitosti by přece nebyla na škodu, přidaná hodnota, nepřidaná hodnota :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle me obecne nemusi, ale musi u firem typu Partners. Paklize produkt/sluzba ma pro zakaznika velkou pridanou hodnotu, nepotrebujete prodejni dovednosti. Paklize prodavate neco, co nabizi desitky dalsich prodejcu, pak musite umet prodavat. Proste a jednoduse, vzdy musite najit nejakou konkurencni vyhodu. Tou muze byt kvalita sluzby, nebo treba lepsi kava, privetivejsi prodavacka, a nebo jmeno zakladatele. ;-)).Ja osobne bych se jako prodejce nikdy neuzivil. Ma pozice na trhu vychazi z toho, ze nabizim lepsi sluzby (vyssi pridanou hodnotu) nez privatni bankovnictvi. Bankeri musi hledat pridanou hodnotu jinde - kozene kreslo v nejvyssim patre bankovniho domu, clenstvi v golfovem klubu atd. Ja se soustredim jenom na vysledky, protoze vim, ze kdyz klientum pomuzu dosahnout vyssiho zhodnoceni nez bankeri, nemusim je presvedcovat "cukrlatky" ;.;-)).Ale jak uz jsem rikal, tohle je hodne obtizna a zdlouhava cesta, vetsina lidi zvoli radsi cestu pomoci cukrlatek, ta je jednodussi a rychlejsi..K soft schopnostem... neni dulezite umet hned na zacatku mluvit, oblekat se atd. To vse se da naucit. Dulezita je pouze ta duveryhodnost, protoze ta se neda naucit, ta vychazi z vnitrni integrity cloveka. Duveryhodny je pouze ten, kdo zije v souladu s tim, co rika, v souladu se svym hodnotovym zebrickem. To drive nebo pozdeji u kazdeho poznate, ale tezko to poznate podle jednoho sezeni. Na to je zpravidla potreba vice casu..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo, díky za váš pohled. Odborné znalosti a prodejní dovednosti musí jít ruku v ruce, nejlepší myšlenky na tohle téma jsem slyšel od Zdeňka Simaichla v tomhle rozhovoru: http://jsmepartners.cz/detail-rozhovor/poradensky-trh/n2-o-odpovednosti-a-pohadkach-se-spatnym-koncemJinak téma uvahy nebylo ani tak o „soft skills“ jako spíš o „soft abilities“. Na mě osobně naučené finty neplatí, spíš mě odrazují. Prostě člověk buď je, nebo není důvěryhodný. Je, nebo není schopný komunikovat. A buď je, nebo není dostatečně chytrý na to, aby radil lidem s penězi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ze to jde, mohu potvrdit z vlastni zkusenosti, za rady si uctuji 20% ze zisku. Zaroven ale mohu potvrdit, ze je to velmi narocna cesta, na kterou ma sanci se dostat par jedincu, nikoliv plosne tisice "poradcu". .Obraznereceno, je to jina liga, hraje se na jinem hristi, s jinym balonem, s jinymi pravidly... takze je to vlastne jiny sport. ;-).Jinak zpet k tematu uvahy, soft skills jsou vzdy uzitecne, ale nejsou nezbytne nutne."Kdyz je vyrobek dobry, nemusite byt dobry obchodnik." ;-)Dulezite je, ziskat si u zakazniku duveru. Nekdo to dela pomoci nejruznejsich technik, nekdo pomoci kvality produktu/sluzby. Ja jsem zvolil druhou cestu. Kdyz je ale kvalita prumerna, pak musi nastoupit obchodni dovednosti. ;-).Tot muj pohled..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"... dovednost "prodat" řešení ... " Jen poznamenávám, ze všeho s mírou, je důležité oddělovat pojmy a dojmy a že transparentnost je jediná férová cesta k dúvěře. Můj zájem o finance ma původ v otřesné zkušenosti s poradcem jisté společnosti. Tah na bránu měl drtivý, jeho strategie ziskání důvěry ale nespočívala v demostraci odbornosti a vysvětlení souvislostí, ale v manipulaci a vyvolávání pocitu viny pokud jsme o jeho doporučení pochybovali nebo se ptali na nepříjemné věci. Např: jak to je s provizemi - nabízejí jednotlivé banky stejné provize v rámci jednoho typu produktu - jste motivován být objektivní? Asi nemusím dodávat, že zcestně doporučené 2x IŽP jsme odmítli.

Nahlásit

-
0
+

Problém hodnocení je v měřitelnosti, proto to není jednoduché...Mně by úplně stačilo kdyby poradci mohli skládat akreditované zkoušky z komplexních znalostí, na kterých by se shodla např. AFIZ, aby se zvýšila jejich důvěryhodnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To máte pravdu. Finanční poradce vás samozřejmě nemá tlačit do takového řešení, když chcete sjednat životní pojištění bez investiční složky.

Nahlásit

-
0
+

zkuste si sjednat životní pojištění bez investiční složky. Každý pojišťovák Vás bude přesvědčovat, jak je výhodné takto investovat. Jeto podobné, jako byste si šel koupit rodinné auto a prodejce Vám nutí náklaďák. Je pravda, že v poslední době jezdí hodně lidí po městě teréním autem a hodně jich kupuje životní pojištění s investiční složkou. Asi jim někdo dobře poradil aby měl dobrou provizi...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To by bylo pěkné, ale musíte myslet na to, aby to bylo životaschopné. Bohužel není, jak ukazuje ruka trhu. Navíc, z pohledu klienta, posuzování úspěchu strategie po roce může mít stejnou vypovídací hodnotu jako její posuzování v momentě uzavření.S tím tvrzením, že vyděláte na pojištění, se mi to nějak nezdá. Jako že na pojištění rizika úrazu, smrti? Asi jste si nerozuměli a poradce s vámi mluvil o rezervotvorné složce investičního životního pojištění. Tam samozřejmě můžete mluvit o výnosu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dalo by se to realizovat tak, že provizi by dostal po roce (nebo delší době) pokud by splnila investice slibované parametry. Na podobném principu fungují některé firmy na vymáhání dluhů pokud vymůžou dostanou provizi pokud ne nedostanou nic a mají ztrátu.Zde 90% poradců tvrdí, že vyděláte na pojištění. Jak mohou projít s těmito názory přez nějaký pohovor nebo zkoušky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkné, pane Majere. Ráno jsem si komentáře pana Nastase a pana Zábranského přečetl a přes den přemýšlel jak kultivovaně položit otázku jak takový nonsense uvést do provozu... Btw. návrh na slamník v soutěži Zlatá koruna si pamatuji, také moc dobré.Ale jinak nic ve zlém pánové, já myslím, že to nemyslíte špatně. Jak ovšem zahrnout odpovědnost poradce za svá doporučení, případný profit, nicméně však nikoli ztrátu v době globální recese, jak zavést v podstatě mngmnt fee bez zatížení nákladů klienta???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je pěkná pointa. Podobně mě pobavil komentář jednoho z našich čtenářů, že v předchozím ročníku Zlaté koruny by se mohl velmi dobře jako investiční nástroj umístit slamník. K vaší poslední větě - jak byste to v praxi zařídil? Jak takový model funguje v jiných oborech?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, v poslední době jsem se setkal s několika osobami které se vydávali za poradce a nemám z nich dobrý pocit. Většina poradců jsou obyčejní pojišťovací agenti (tím nechci znevažovat dobré pojišťovací agenty). Když mi pojišťovací agent nabízí pojišťovací produkty s tím, že na nich vydělám, tak si vždy vzpomenu na pointu povídky o pojišťovácích, kteří se setkali ve vlaku a po té co se navzájem pojišťovali, tak došli k závěru "takové torzo, toby si to teprv žilo." Poradce který se nepodílí na výsledcích svých rad nemůže být dobrým poradcem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Financni poradce, pojistovaci s pojistkama, ktere se v dusledku neplni atd. V dnesni dobe prodavat financni produkty je ponekud zvlastni, ti co ty penize nemaji by i radi se nechali zmanipulovat uhlazenym agentem v saku a ti co ty penize maji je nevydelali ,,spolupraci,, s temito lidmi jenz maji patenty na vydelavani penez resp. na vsechno. Jesli ovsem mohu mluvit za sebe tak radeji stravim cas s ,,troubou,, nez s egocentrickym, arogantnim hnupem z ktereho mam pocit, ze me chce pripravit o me miliony za kazdou cenu.

Nahlásit

-
0
+

Sám poradce nejsem, ale mám s nimi spíše negativní zkušenosti.Ti co jsem potkal ovládali jen několik naučených produktů, prodávali jen to z čeho měli marži a ani je nenapadlo lepší řešení (samozřejmě proto, že za to nic neměli).Asi bych to udělal úplně jinak.1) Ať jsou pořádné akreditované zkoušky, na kterých se dohodne AFIZ nebo podobna organizace, poté budou poradci více důvěryhodní.2) Ať jsou placeni nejen z marže, ale i od toho jak zhodnocují prostředky resp. jak dobrá byla jejich rada.Potom se výběr poradce na straně zaměstnavatele ulehčí díky prokázanosti hard skills.

Nahlásit

-
0
+

"... dovednost "prodat" řešení ... " Jen poznamenávám, ze všeho s mírou, je důležité oddělovat pojmy a dojmy a že transparentnost je jediná férová cesta k důvěře. Můj zájem o finance má původ v otřesné zkušenosti s poradcem tenkrát vznikající společnosti Partners.Tah na bránu měl drtivý, jeho strategie získání důvěry ale nespočívala v demonstraci odbornosti a vysvětlení souvislostí, ale v manipulaci a vyvolávání pocitu viny pokud jsme o jeho doporučení pochybovali nebo se ptali na nepříjemné věci. Např: jak to je s provizemi - nabízejí jednotlivé banky stejné provize v rámci jednoho typu produktu - jste motivován být objektivní?Asi nemusím dodávat, že zcestně doporučené 2x IŽP jsme odmítli.

Nahlásit

-
0
+

" ... dovednost „prodat“ své řešení. Právě tady je tah na bránu obzvlášť důležitý, pokud se chce člověk v oboru uživit."Tak to je přesně to, co považuji na poradenství za nejtěžší. Najít si tu svojí cestičku k uskutečnění obchodu v souladu s představami klienta i poradce bez toho, aby klient měl pocit že je do něčeho tlačen.V tomto případě je hlavním nepřítelem začínajících poradců nedostatek praxe a vědomí,že musí za každou cenu uzavřít obchod aby uspěli. Proto bych jim poskytl nějakou rozumnou dobu hájení k nabrání zkušeností a sebevědomí.I ti v článku zmiňovaní "troubové bez sebevědomí,kteří neuměli mluvit" určitě dospěli ke svým současným úspěchům hlavně postupným nabíráním praktických zkušeností při jednání s klienty.Vím o čem mluvím - také jsem byl takový "trouba" :-)

Nahlásit

-
0
+

Zajímavý námět, myslím že skutečně seriózně pojatá diskuze by vydala na knížku nebo aspoň brožurku. Z vlastní zkušenosti vím, že mnoho klientů upřednostní spíše ty soft dovednosti před technickým řešením a dokonalostí rozhledu poradce takže v začátcích je důležité udržet u nováčků návyky tak aby díky své "omezenosti&quo t;nezkušeností neprasili u klientů portfolia. Supervizí by neměl projít žádný člověk, který si počíná jak buldozer - vím, znám, jdu na to. Takoví /poradci/ dělají produkce podle toho co řekne ten vedle a v top firmě by měli být ti co umí nad svým dílem myslet za sebe. Kdo by si o tom chtěl popovídat ať se ozve :-D Myšlenek mám dost

Nahlásit

-
0
+