Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pavel Kohout: Proč mě neláká politika

13. 10. 2009
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano protlačit se do politiky a být přitom úspěšný chce mnoho úsilí a především hodně špičaté lokty. Jsem mladý člověk, ale vím, že tlačit se do politiky je jako plavat pod ledem, kdy zároveň hledáme vhodnou díru pro nadechnutí. Je mnoho dobráku, kteří chtějí pro lidi opravdu to nejlepší, bohužel nevěřím, že by se prosadili, plavou totiž proti proudu a takový boj nemohou vyhrát, alespoň ne dnes. Černých ovcí je hodně a nenechají takovým dobrákům prostor. Veškerý vzduch vydýchají ostřílené strany a malé strany se spíš perou sami ze sebou. Proto si osobně myslím, že založit si vlastní stranu je sice statečné, ale v dnešní době bohužel naprosto zbytečné. Osobně bych se v politice asi nejspíš zbláznil , když se tak zamyslím, tak Ti naší politici se umějí neuvěřitelně přizpůsobovat k daným problémům“ Dokonce mi jeden připomíná chameleóna, mění se ze dne na den s rozdílem, že chameleón mění barvy, kdežto tento člověk názory a ještě k tomu má rozdvojenou osobnost a kouzelnou hůlku podobnou jako má Harry Potter. Bohužel i takové máme v politice a světe div se voliči mu přesto všechno věří. Já kouzelnou hůlku nemám a neumím se ani tak rychle přizpůsobovat jako naší politikové a proto nemohu být ani politikem:-)

Nahlásit

-
0
+

A co kdyby se mandáty rozdělovaly ne podle podílu hlasů na celkové volební účasti, ale podle podílu na celé populaci? Tj. kdyby např. strana ČastoSkandální Sociální Demagogie dostala 20%, při volební účasti 50%, potom by dostala 10% mandátů. Půlka poslaneckých lavic by zůstala prázdná. Pokud by se o zákonech muselo hlasovat většinou VŠECH, bylo by vymalováno.Ale to spíš jen tak pro pobavení, ne že by to bylo realistické řešení:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono to schéma až tak zjednodušující není. Otázka zní, co s tím. Pavel Kohout loni napsal, že řešením by byl masivní bojkot voleb - vynutila by se změna ústavy. Tudy ale velmi pravděpodobně cesta nevede...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můžou.Ale míjíme se v podstatě mé myšlenky.Problém (v kontextu článku) nevidím v ekonomicky chybném počínání politiků (a tudíž potřebě toto počínání lidem vysvětlovat), ale v pochybně rigidním mechanizmu voleb. Zájmové kruhy ovládají dohodou a v recipročním zájmu ("napříč politickým spektrem") špičky politických stran, ty ovládají volební kandidátky, kam se tedy dostanou jen loajální a prověření kandidáti na které je spoleh a kteří nebudou překážet. Tím nám tady vznikla monopolní firma o pár stovkách lidí disponující státním rozpočtem - dovedeno ad absurdum. V menším, ale na podobném principu, pak takové firmy vznikají na krajích, městech.Takže, tady, s prominutím a bohužel, vidím roli ekonomů jako poněkud zbytečný folklor v tom tristním divadelním kuse.Omlouvám se za přímočarost a poněkud zjednodušující schéma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mno, ekonomové můžou alespoň vysvětlovat lidem nesmyslnost toho, co politici vymýšlejí. Je to frustrující, a někdy to trvá desítky let, ale tu a tam se nějaká myšlenka ujme.Jinak k úplnému závěru rozhovoru jedna připomínka ... finanční nezávislost je možná důležitá, ale to, co korumpuje, nejsou jen peníze. Korumpuje především MOC...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Plně sdílím Vaše hodnocení našeho politického systému - zejména části sestavování volebních kandidátek. V důsledku se nedivím Vaší nechuti se věnovat politické kariéře.Máte však jeden problém. Ve své profesi - ekonoma, anylytika a komentátora budete po celou svou profesní dráhu narážet na politiku jako na kvalitativní limit Vašich názorů, návrhu řešení, doporučení.Je frustrující hledat a navrhovat technická smysluplná řešení tam, kde neexistuje vůle a ochota vůbec nějaká řešení hledat.Závěr: stejně u té politiky skončíte.

Nahlásit

-
0
+

Jak pise Douglas Adams knize Stoparuv pruvodce po galaxii: "Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job."Jeho zaver: "People are a problem!";-)

Nahlásit

-
0
+