Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dějiny balení

14. 10. 2009
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Prosím, já plátěné tašky používám - již řadu let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale ja to nemam jako nadpotrebu. ja ty mikrotenove sacky pak pouzivam jako odpodni kos.takze pokud to zpoplatni, tak ja proste nakonci tydne budu mit opet 5-8sacku. at zdarma nebo za 2koruny s tim rozdilem, ze jediny kdo na tom vydela, je obchodni retezec.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Presne Vam by tedy zpoplatneni ''pomohlo'' k tomu, abyste kazdy tyden nespotreboval metr ctverecni plastu navic :) Nerozumim spojeni ''zastupne eko problemy''...snad by bylo dobre popsat, co takovy problem zpoplatneni ''zastupuje''. Ja tady mluvim sam za sebe a presne Vasi spotrebu bych zatizil poplatkem tak, abych Vas motivoval ke zmene chovani anebo k tomu, abyste prispel na likvidaci takoveho odruhu odpadu. Je to stejne jako s temi omylanymi popltky u lekare. Jakmile je neco zdarma, tak to svadi vetsinu lidi k naduzivani, protoze nevidi dal nez na pet minut do budoucna. Neberte si to prilis osobne :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ja teda nevim,ale asi bych rozlisoval igelitku a ten mikrotenovej pytlik co dava tesco a albert.a ty by mely byt zdarma(jasne jsou zapocitany ve zbozi).nevidim jediny duvod, proc to platit retezcum 2x. navic ja, stejne jako spousta dalsich lidi nakupuje 1x tydne a ja to mam tak na 5-8tech pytliku. a porad to kupovat by se mi nechtelo.tohle jsou zase zastupne eko problemy na otravovani bezneho spotrebytele, ktery se nemuze branit

Nahlásit

-
0
+

Také jsem pamětník :-) Ale igelitky jsem používal pro praktičnost - malé, skladné, použitelné. S nápisem, bez nápisu - to mi bylo fuk. Síťovky se používaly také - největší užitek mi přinesly vysoko v horách, kdy jsme na konci dne v 4 síťovkách nesli vodu od pramene k bivaku. To byla slast se pořádně napít :-)A také se hlásím k zelenému přistupu - na nákupy chodím s taškami na více použití (plátěné, pevné, s popruhem, ..každou mám několik let) a recykluji všechny plasty co projdou domácností - na odpadky, na další nákupy, do kontejneru s plasty. Jsou to obrovské objemy!!!

Nahlásit

-
0
+

Ja si dopre pamatuji na to "halo", kdyz u nas ve meste prvni obchod zacal davat igelitky zdarma. Samozrejme nekteri maji jejich zasoby patrne dodnes, vzhledem k tomu mnozstvi, co si brali. Spis by me zajimalo, zda se tu najde nekdo, kdo jest pouziva klasicke platene tasky? Ono kdyz se cloveku uprostred cesty protrhne igelitka a nema nic nahradniho, tak to cloveka pouci.

Nahlásit

-
0
+

No ano, právě o tom byl myslím návrh MŽP - aby byly igelitky povinně placené a nerozdávaly se zadarmo (náklady na ně se v cenách zboží stejně promítnou a nejde o malé peníze) - jenže problém je, že pokud to necháte takhle, řetězce stanoví cenu na desetník a zaokrouhlí dolů... Takže je třeba určit i cenu nebo nějakou minimální cenu, no a to už fakt smrdí regulací. Myslím, že řetězce by k zpoplatnění měly přistoupit samy - o tom přece dnes velmi moderní "společenská odpovědnost" firem je, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim,ze cela ta zalezitost kolem igelitek v minulosti nam prijde pri pohledu zpet usmevna, ale nelibi se mi ani ten dnesni opacny extrem, kdy kazdy dostane spoustu igelitek ke kazdemu nakupu zdarma. Nastesti tahle praxe je zda se na ustupu. Pamatuju si, ze probehla debata o jejich povinnem zpoplatneni...nevim, jak to dopadlo, ale ac regulace nemam rad, zde bych udelal vyjimku. Nejsem nejaky horlivy zastance zelene planety, ale v tomto pripade byla mira meho souciteni s nasim zivotnim prostredim davno prekrocena...ja osobne se snazim ty igelitky z nakupu aspon nejak znovupouzit a v aute vozim jednu dve pro pripad, ze pujdu treba cestou z prace ci kamkoliv nebo odkudkoliv necekane na nakup. A opravdu me drasa, kdyz v takovem pripade zjistim, ze uz nemam zadnou a zas si musim nejakou koupit nebo vzit v obchode.

Nahlásit

-
0
+

Sestra žila půl roku v Indii a říkala, že zavedení plastu tam způsobilo obrovské znečištění. Zatímco dříve se jako obaly používaly přírodní materiály - například jídlo se běžně servíruje na palmových listech, tak nyní se prosazují plasty. Jenže Indové dál podle zvyku zahazují vše nepotřebné na ulici a plast se na rozdíl od listů nerozkládá. Špína je prý všudypřítomná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mně se moc líbí titulek článku. Úplně z něj sálá Foucault (nebo škola Annales?). Zkrátka styl.Jinak já jsem si při čtení zase vzpomněl na svoji babičku. Před nedávnem mi z hrdostí předala tři síťovky (dvě modré a jednu červenou) a jednu zbrusu novou igelitku s logem TUZEXU! Uložil jsem ji na suché, bezpečné a temné místo. Jednou mi na aukru vydělá na Vuittona :-)

Nahlásit

-
0
+

Také jsem pamětník. Někdy počátkem 80. let mi spolužáci tiše záviděli pečlivě udržovanou stříbrnou igelitku s logem C&A. Netušil jsem ani, čeho to logo je, ale bylo to z NSR a to se cenilo... nosil jsem ji tak jednou do roka s nějakým lehčím nákladem, aby se moc nezdeformovala.

Nahlásit

-
0
+

Rodice to delaji dodnes. Asi to mnohym muze pripadat legracni, ale hold vyrostli v jine dobe a zvykli si zit skromne a usporne. To mladsim generacim velmi chybi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak tahle věta: "Podle pamětníků se prý za totality igelitky doma umývaly a uschovávaly." mě docela pobavila a zároveň rozesmutnila, protože jsem si uvědomil, že jsem vlastně už "pamětník" .Sice si nevybavuji, že bych igelitky umýval, ale velice dobře si pamatuji, že pokud nějaký jedinec šel po ulici s igelitkou ze západu, např. s nápisem Billa nebo něco podobného, tak mu 90% okolojdoucích jen tiše závidělo.A taky si pamatuji, že když jsem byl v roce 1982 v Polsku hrát basket, tak jsem cestou tam pašoval v ponožkách české koruny, tam je vyměnil v průjezdu za zloté, na trhu nakoupil několik desítek igelitek (takové ty silné s umělohmotnýma ušima) s fotkami, tenkrát populárních, skupin (ABBA, Smokie, atd.), cestou domů je opět pečlivě ukryl ve špinavém prádle před zvídavýma očima celníků a doma jsem byl King. Že jsem je během odpoledne tady prodal se 100% ziskem, netřeba snad ani dodávat. A to mi stála před bytem fronta.Dneska se tomu ani nechce věřit.

Nahlásit

-
0
+

Před pár lety jsem jel z letiště do centra Budapešti a míjel jsem alej vzrostlých stromů, na kterých vlály ve větru desítky, ne-li stovky zmíněných igelitových pytlíků. Bylo to jak zlý sen (původně jsem myslel, že jsem to přehnal na palubě s barack pálinkou). Pytlíky tedy mizí, ale deriváty ropy nadále vítězí. Do plastových lahví se po olejích a nemrznoucích kapalinách začalo stáčet víno a dokonce, a to už je skutečně příliš, tzv. České pivo.

Nahlásit

-
0
+