Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ekonomie žebrání

7. 11. 2009
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mně tedy žebrání nepřijde na rozdíl od pana Valáška jako příliš náročná činnost, odhlédnu-li od aspektu lidské důstojnosti, která nutně musí vzít za své první minutou této práce. V zimě je to trochu o zdraví, ale jinak ... kde by vám platili za to, že někde jen tak stojíte, případně chrastíte s kelímkem?Ale možná to byl bonmot a já ho nepochopil...Myslím že bakšiše slepcům se dají pochopit psychologicky - nejsou tak odpuzující jako většina ostatních žebráků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, nemám podložené co na tom bylo pravdy, pořad běžel před 12 až 7 lety. Pokud se někdo snaží jako u nás a má patnáct příspěvků průměrně za necelou hodinu, tak věřím, že to dokázali. To by při troše snahy mohlo být za desetihodinovou směnu 100 až 150 liber. Při tehdejším kurzu kolem 50 Kč za libru to nezní špatně...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale s tím Londýnem se mi to moc nezdá. Žebrácké řemeslo tam v uplynulých letech dost znehodnotili přistěhovalci z Východu, hlavně Poláci, kterým se nezadařilo a skončili jako zfetované trosky. Kdyžtak ať mě pan Ender opraví. Sedět na ulici a opakovat „Any spare change“ podle mě může dneska vynést tak na dvě tři dvoulitrovky Strongbow denně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mě vždy nadzvedne, když někdo nadává na to, kolik si ten žebrák vydělá, protože to už jsou docela veřejné informace. Tak pokud se to někomu nelíbí, ať jde a klekne si "Na příkopech" na zem a nechá na sebe ukazovat prstem a chcát psy... Je to také o důstojnosti. Vzpomínám si na pořad Áčko s Pavlínou Wolfovou, kde vystoupili dva "žebráci", kteří několikrát do týdne létali žebrat do Londýna a vydělávali dvakrát víc než přiznává pan Rath dnes. Ale jak říkám, kdo chce, ulice jsou vaše...P.S. pane Majere, to se netýká Vašeho porovnání a příspěvku, měl jsem na mysli agresivní závistivce...

Nahlásit

-
0
+

Nekdy v 90-tych letech jsem cetl reportaz novinare, ktery si nechal udelat sadru a pohyboval se okolo Karlova mostu. Jeho cisty prijem byl 50 Kc za hodinu, coz byl v te dobe dost slusny plat.

Nahlásit

-
0
+

Někdy v roce 1995 mi dva pohodáři na zahrádce mostecké hospody U Partíka popisovali svůj byznys: Jezdili na plný úvazek žebrat do nedalekého Chemnitz a vydělávali údajně dvakrát víc než já, v té době šéfredaktor regionálního týdeníku.A když už jsem u toho, majitel Partíka tu krásnou hospodu o pár let později vyhodil do vzduchu - pojišťovací podvod, skončil v base. Dodnes je tam jen oplocená díra a pohodáři se scházejí o kus dál v hostinci Záchytka, kde předtím byla, no jasně, záchytka.

Nahlásit

-
0
+