Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Motivační kocovina

5. 12. 2009
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pokud Vas tahle oblast zajima, doporucuji se podivat na studie kolem SouthWest Airlines, SAS Institute a AES (to jsou takove "klasiky" oboru)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mnohokrát děkuji. Oblast motivace jednotlivce je podle mě naprosto zásadní pro dobrý chod jakékoliv firmy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak text "na požádání" bude! Vyjde na počátku příštího týdne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V dnešní době je potřeba chápat Maslowovu pyramidu mírně řečeno přeneseně, protože už poměrně dlouhou dobu nemusí většina lidí řešit například to, jestli má co jíst, nebo co pít. Její využití v motivaci vidím spíš následujícím způsobem: pokud jsem například motivován zejména prací s lidmi a kolektivem a přitom mám na svém současném pracovišti špatnou partu, tak budu naprosto jednoznačně dosahovat horšího výkonu, než v prostřebí, kde bych si s kolegy rozuměl. A takovéto příklady se dají definovat v každém patře pyramidy. Samozřejmě v dnešní době je jednosměrná interpretace Maslowa zavádějící, protože například můžu mít naplněny své potřeby v oblasti uznání, ale nemusím být spokojen například s fyziologickou stránkou práce. Znám ve svém okolí spoustu lidí, kteří mají uznání okolí a prestiž, ale nejsou spokojeni se sedavým zaměstnáním apod.Co se týče VŠ kurzů psychologie, tak tam se běžně uvádí, že například peníze nejsou pozitivní motivátor, ale jejich nedostatek je negativní motivátor. Stejně tak motivace věcnou odměnou nebo například motivace formou sázek je samozřejmě funkční, ale pouze krátkodobě. Pokud budu neustále motivován odměnami, tak je začnu brát jako samozřejmost a svoji motivační funkci ztrácejí. Takto byla míněna moje poznámka o nevhodnosti odměn jako motivačního prvku. Když bych to měl opsat příkladem, tak motivace odměnou je jako přidat nitro do motoru. Funguje to, ale když to budu dělat pořád, tak motor vybuchne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, díky za podnět. Informace k tomu určitě jsou. Pokusím se pro jejich vypracování nadchnout nějakého odborníka. Tady je lépe, když bude mluvit někdo z praxe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vetsina lidi, kteri se tim profesionalne zabyvaji (akademicky ci prakticky) Maslowu pyramidu ignoruji, protoze se daji najit hezke protipriklady ktere se blbe vysvetluji (to neni to same jako rici, ze veci v pyramide jsou dulezite - ignorovana je jednosmernost).Ze odmeny dlouhodobe nefunguji rikaji bezne na vetsine zapadnich business schools.Taky to rikaji docela zabehle firmy, jako napr. McKinsey - ted meli zrovna ve ctvrtletniku neco o tom, ze tri nejlepsi nefinanci motivace jsou efektivnejsi nez tri nejlepsi financni motivace.Odmeny funguji kratkodobe (zvyseni platu/bonus ma dle nekterych studii dopad tusim kolem 60 dnu). Na druhou stranu to zvysuje pocit naroku ("entitlement&q uot;v anglictine), coz prinasi vlastni problemy (bonus prestane byt bonusem a stane se necim na co clovek citi automaticky narok)..Taky plat/bonusy nejsou sice dobrou motivaci, ale jsou vynikajicim de-motivatorem (specialne pokud jsou ostatni motivace slabe).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedá mi nereagovat jednak na piramidu jako gramatický jev a jednak na obsah Vašeho komentáře :-)Co má Maslowova hierarchie potřeb společného s motivačními systémy v našich firmách? Definuje pouze, jaké lidské potřeby musí být naplněny, abychom vůbec byli schopni zabývat se potřebami jinými, tedy že manager se musí alespoň jednou denně najíst, aby byl schopen a ochoten uplatnit svoji kreativitu v pracovním procesu. Nazývat Maslowa autorem "skutečného systému motivace" mi proto přijde hodně odvážné. Je to jen jeden z modelů, který lze tu a tam nějak aplikovat, ale nabízí spíše vysvětlení určitých výseků lidského chování, nežli návod k využití HR. Definuje základní podmínky, nezadá si s dosahováním cílů. Pletu se?Také by mě zajímalo kdo a na které VŠ si troufá studentům říct, že odměny dlouhodobě nefungují :-) I článek přece zmiňuje, že při určitých typech činnosti ze sebe dostaneme nejvíc právě takto.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, že bonusy a motivace odměnami dlouhodobě nefunguje se dnes učí již v prvních ročnících kurzů psychologie na vysokých školách. Zároveň se zde učí skutečný systém motivace člověka k vykonávání jakékoliv činnosti. Konkrétně se jedná o Maslowovu piramidu potřeb. Ale to už by bylo téma na samostatný článek o motivaci jednotlivce. Spíš by mě zajímalo, jaký mají pobídky a odměny vliv při motivování skupiny lidí (například pracovního týmu), nebo celých firem. Jsou k tomu nějaké bližší informace?

Nahlásit

-
0
+