Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bohatá rodina, chudá rodina

21. 1. 2009
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Něco aktuálně k článku: Místo aby Evropa bojovala s daňovými ráji konkurencí v daňovém systému, tak hledá možnosti, jak tyto země sankcionovat. Copak si opravdu Merkelová myslí, že může vyhrát boj s větrnými mlýny?

Nahlásit

-
0
+

O tomhle jsem cetl zajimavy clanek, ktery udava, ze Giniho koeficient v CR je mezi 0.2 a 0.3, coz radi CR stale do velmi rovnostarske spolecnosti. Zajimave je, ze mezi zeme s nejvetsi prijmovou nerovnosti patri napriklad Mexiko a Argentina. Zde je tabulka Giniho koeficientu pro ruzne zeme: http://www.finance-management.cz/080vypisPojmu.php?X=Giniho+koeficient&IdPojPass=103Bohuzel je ale pravda, ze nerovnos mezi lidmi v CR bude jen rust. Nezbyva nez rychle zbohatnout a pak se uz jen vezt! :O)

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek!

Nahlásit

-
0
+

Přesně to, co píšete o počítačích JE v HDP zohledněno (říká se tomu hedonické úpravy) a mně to zrovna košer nepřipadá.Úpravy tohoto druhu jsou téma na samostatný velký článek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Víte, on růst HDP není jenom číslo na papíře a tento růst zcela jistě nevstřebají pouze bohatí. Polepší si samozřejmě i střední vrstva. Kámen úrazu možná je, že se zaměřujete pouze na vývoj příjmu a možná už ne na technologický pokrok, díky němuž jsou technologie dříve drahé, dnes naprosto dostupné. Kde je třeba zohledněno, že PC dříve stálo 50 000 Kč a dnes koupím za 20 000 Kč mnohonásobně výkonnější PC. Se spoustou výrobků je to podobné. O nějakém snižování reálných příjmů nemůže být řeč. Jak jsem zmínil, příjem těch úspěšnějších pouze roste rychleji, než průměrných. Jakákoli snaha o znevýhodnění těch inovativních (jejich nadměrné zdanění), vede pouze ke stagnaci všech. Myslím si, že je po čase více napětí v roznostářškých zemích, než v liberálních s vyššími nerovnostmi v příjmech a naprostou rovností práv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jisteze nebylo, je prave zajimave (nikoliv prekvapive), ze nazvzdory ideologii je v socialistickych rezimech nerovnost (merena Giniho koeficientem) spis vyssi, nez v mnoha tzv. kapitalistickych zemich. Prikladem budiz treba komunisticka Cina, nebo Chavezova Venezuela, obe vyrazne vic, nez treba jejich oblibeny terc USA...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No bohatí možná táhnou růst HDP a něco symbolického odvedou i do státních pokladen. Střední třídě to však nepomůže, protože jejich reálné příjmy nadále klesají. V některých zemích pravděpodobně prohlubování sociálních rozdílů zvýší vnitřní napětí a může vyvolat vlnu nepokojů a násilností. Tyto násilnosti budou pravděpodobně přiživovány ze strany jednotlivých velmocí, které se budou tímto způsobem navzájem oslabovat a prosazovat své vlastní zájmy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No máte samozřejmě pravdu. I tak to však absolutní rovnostářství nebylo :). Milá holka Zagorová brala 600 000 :))) viz. http://www.youtube.com/watch?v=MOCzPU-uq-k&feature=related

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli to není tím, že střední třída nese největší podíl (neustále rostoucího) daňového břemene...Ohledně Giniho koeficientu (poměřuje Lorenzovu křivku s křivkou ideální), neodvážil bych se označovat absolutní rovnostářství za "ideální", takoví už tu byli a nedopadlo to dobře... :o)

Nahlásit

-
0
+

Také si myslím, že nemá smysl se znepokojovat, i když článek ve znepokojivém duchu až do posledního odstavce působí. Nedokáži si představit, kdo by tlačil na snižování, již dnes tak vysokých daní, při neexistenci daňové konkurence. Vlády by si u voličů vždy našli opodstatnění pro vyšší daně. Navíc, rovnostářství není měřítkem prosperity země, je potřeba ponechat výši odměny (důchodu), jako hlavní motivační prvek ekonomické aktivity jednotlivce a inovací podniků. Bohatí v USA bohatnou rychleji než chudí, právě díky jejich znalostem. To neznamená, že by chudí ještě více chudli, pouze porovnávají svůj relativní příjem s okolím. Nevrací se již k tomu, že si dříve za takový příjem, který mají, koupili méně statků. Je potřeba si uvědomit, kdo koho zaměstnává a kdo táhne ekonomický růst země, tedy zvyšování životní úrovně jednotlivců.

Nahlásit

-
0
+