Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Našetřit milion korun je snadné

29. 10. 2009
 19 861
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

autor článku zabúda na jednu maličkosť.. je tu aj všemocný štát, a ten ako nenápadnú formu zdanenia, používa "infláciu" tútodaň platia práve sporiteliav extrémnych prípadoch dokáže štát vyvolať aj "hyperinflačné& quot;zdanenie, vtedy sporiteľom zostanú len oči pre plač..

Nahlásit
-
7
+

Diskuze

Jestli tomu správně rozumím,vy tvrdíte,že jde z minimální mzdy odkládat stranou 6.000KČ.To musíte mít nějakého mecenáše,který za vás zaplatí nájem a živí vás.
Žiju s matkou,která má podprůměrný důchod a ségrou,která protože nemá splněné nějaké pojistné období nemá nárok na invalidní důchod.Dle rozhodnutí sociálky ji mám já (ač jsem ji nevyrobila) ze svýho mizernýho platu živit.
Můj plat činí 7.500KČ.Z toho 2.500KČ musím dávat matce jako příspěvek na domácnost (nájem za sebe).Ségra dlouhodobě užívá léky s vysokými doplatky.Musí jezdit po doktorech (jízdenky nejsou zadarmo).Zkrátka matka nevychází s penězi a každou chvíli po mně chce peníze navíc na jídlo,na opravy v bytě,na ty léky,na popelnice apod. a já ač se mi to sebevíc nelíbí jí musím dát oč si řekne,protože ze svýho platu si vlastní bydlení dovolit nemůžu.A zadlužovat se,když nemám jistotu,že budu mít na splácení,by bylo nezodpovědné.
Mám taky své osobní výdaje (zubní pasty,šampóny,antiperspiranty, práškyna praní,boty,oblečení,kredit do mobilu...)
Když mi zbude z výplaty aspoň 1000KČ tak jsem ráda,ovšem stává se mi,že si matka to co mi z výplaty zbude,za mými zády vezme.
Razí heslo: Potřebovala jsem tak jsem si vzala.Když jsem ji obvinila z krádeže,tak mi na to řekla,že bydlím v jejím bytě a proto si může kdykoliv vzít kolik chce i bez mého svolení.
V tuto chvíli nemám jedinou korunu úspor,tak by mě opravdu moc zajímalo,když tvrdíte,že každý si může z minimální mzdy našetřit milion,kde mám vzít těch vašich 6.000KČ,o kterých vy tvrdíte,že si je může dávat stranou každý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. část druhé věty byla myšlena tak že je snadné milion korun vydělat.Mělo by stačit být 12 let legálně zaměstnán. Nestačilo by to jen v případě že by klesla min. mzda.Minimální mzda je v letošním roce 7 120 Kč čistého. I člověk pobírající minimální mzdu vydělá milion za necelých 12 let!Výsledek průzkumu podle mě jednoznačně ukazuje na velmi nízkou finanční gramotnost.Našetřit milion trvá déle, nicméně i toho by měl být schopen téměř každý Čech pokud si tento cíl zvolí dostatečně brzy (pokud má příjem 10 tis./měs. a je mu 55 let tak to pravděpodobně nestihne). Pro někoho může mít smysl našetřit tuto částku, pro někoho ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Toto si také myslím.A je dobře, že se nad tím někdo zamyslel.Sázením a podobnými aktivitami vyhraje milion 1 člověk z milionu,ostatní o peníze přijdou, protože vyhraný milion + daň a platba všem, kdo sázení zprostředkovávají , se musí někde vzít.U spoření je potřeba sledovat,jak si vede banka a mít vklad nějakým způsobem pojištěný. V každém případě bych si na toto téma ráda přečetla víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že s obsahem článku se dá celkem souhlasit. Jen by mě zajímalo co přesně autor myslel 1.částí druhé věty v úvodu, že milión je snadné vydělat.Myslel to vydělání,tím že si budu měsíčně odkládat a za 10-15let ho budu mít?A nebo jak?

Nahlásit

-
0
+

Výsledky výpočtů svádí k úvahám co si bude možné za 11 nebo 32 let za našetřené peníze koupit a zda má takové spoření smysl. Mou chybou bylo to že jsem nezdůraznil že o tomto článek není a snad ani nemůže být - spolehlivost takových předpovědí se podle mě podobná jako spolehlivost předpovědi počasí na příští rok.Dovolím si trochu těch spekulací.Jediné co se podle mě dá relativně spolehlivě předpovědět je demografický vývoj v ČR. Podle mě je velmi pravděpodobné že nedojde k obratu a budeme nadále vymírat. Současný baby-boom existuje díky silným ročníkům z konce sedmdesátých let. Rozhodně to není tím, že bychom se dostali nad hodnotu 2,1 dítěte na jednu ženu. Pokud nedojde k masivní imigraci, bude nabídka nemovitostí k prodeji převyšovat poptávku (bude ale záležet i na tom kolik necháme zpustnout a zbořit domů a bytů). Ceny nemovitostí by měly teoreticky v PRŮMĚRU růst pomaleji než průměrná mzda, případně by měla jejih cena klesat. Jaká ale bude realita uvidíme.Když jsem kdysi pracoval pro jistou společnost zabývající se finančním poradenstvím, učili nás lákat klienty na částku, kterou budou mít naspořenou až půjdu do penze. Ty miliony vypadaly hodně zajímavě. Asi málokoho z klientů napadlo že to za ta léta může stačit třeba na lepší rodinnou dovolenou a ne na komfortní dožití.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Riziko nikdy nelze eliminovat uplne, to je jasne. Ale zlato zakopane na zahrade ci zazdene pod podlahou sklepa je proste asi 1000x mene rizikove, nez statni dluhopis.Taky nerikam, ze kazdy ma mit 100% svych uspor ve zlate (resp. ja spise verim stribru). Ale mit ve fyzickem kovu aspon takovych 20% uspor rozhodne stoji za zvazeni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S takovýmto pesimismem je nejlepší vše hned utratit za to co nejde zabavit (jídlo, pití, zážitky,...). Btw. když si zlato schováte doma, může vám jej někdo ukrást a když si ho schováte v bance, tak se to může snadno dozvědět stát. Snad jedině uložit zlato do banky ve Švýcarsku. I když už ani v tom Švýcarsku to prý není tak bezpečné a anonymní jako dřív:( Navíc když vám zavřou hranice tak se k němu budete těžko dostávat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže v kontextu článku dáte na většinu lidí a začnete sázet? Protože o tom ten článek je, že je snadné našetřit milion, přestože většina lidí považuje za pravděpodobnější jej vyhrát. Autor se vůbec nezabývá otázkou, kolik si toho za ty peníze koupíte. Je to o tom, že když budete deset let sázet, tak máte malou naději mít na konci milion. Zatímco, když budete stejnou dobu spořit, máte velmi vysokou šanci mít za deset let milion. Článek je v podstatě o tom, jak mít za deset let milion, nikoliv, kolik si za něj koupíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za podporu. Rizik jsem si vědom. Realita končí tím, že posíláme 6 tis. Kč/měsíčně na spořící účet, zbytek je zatím ve fázi úvahy.Pokud by vlastní bydlení nebylo o mnoho dražší než nájemní, přikláněl bych se k němu (i přesto že způsobuje ztrátu flexibility a má další nevýhody), v Praze ale bohužel vlastní bydlení stále vychází podstatně dráž než pronájem. Pokud bychom nyní bydleli ve vlastním, na tvorbu rezerv by nám mnoho nezbývalo a jedno dítě by bylo jistým maximem. Změní-li se situace, můžeme uspořené peníze investovat do bydlení a chybějící částku si vypůjčit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém takového spoření je následující: stát lže o míře inflace. Sestavuje si spotřební koš tak, jak se mu zlíbí. Takový koš bych uměl sestavit taky: dal bych do něj třeba LCD televize a měl bych deflaci "jak prase".Zkuste si ale do toho koše dát něco "tvrdšího" :pozemky, zlato, ropu, ... Zkuste si udělat takový koš a zpětně si nakreslete inflaci za posledních 20 let.Nebo se vraťme k opravdové a klasické definici inflace: růst peněžní zásoby. To taky uvidíte podstatně brutálnější numera. Holt ušetřit tisícovku, když stát si za stejnou dobu natiskne tři další, není zas takové terno.Mohu vás ujistit, že za 32 let nebude 10 milionů žádný velký peníz. A to neberu v úvahu to, že v tak dlouhém horizontu je už docela velká pravděpodobnost výskytu systémových rizik typu hyperinflace, státní bankrot, měnová reforma, změna režimu, válka, atd...Kdo si v letech 1920-1935 našetřil milion či si postavil vilu, copak z toho měl v roce 1950? Nic! Kdo udělal nejlépe? Ten, kdo nakupoval fyzické drahé kovy (zlato, stříbro) - pokud možno tak, aby lačný zlodějský stát nevěděl, že ho dotyčný má. Protože i když si našetříte na dům, ještě nemáte vyhráno. Od koho bude stát chtít peníze, až se dostane do problémů? Od těch, kdo je mají. Rapidně se zvýší daň z nemovitosti, zavedou se zas nadměrné metry, soukromí vlastnící třeba pod pláštíkem ekologie budou platit dražší energie (nájemníci ze sociálních důvodů budou ušetřeni), zavedou se nadměrné metry, do domu vám nasadí regul.podnájemníka...

Nahlásit

-
0
+

Tak riziko asi zatím není velké, pojištění vkladů je nyní 100%, vklady v WPB jsou kolem 1,7 miliardy, kolik je v tom fondu nevím, ale předpokládám že na toto by to mohlo stačit. Krom toho pokud to manamegent nerozkrade a nezmizí někam na nějaký ostrov, tak není pravděpodobné, že by přišli o celých 1,7 a zatím je vlastní kapitál v mínusu jenom několik milionů. Jako menší součást portfolia to asi nemusí být tak špatné, relativně nízké riziko a výnos 6%. Ale jestli bych tam chtěl cpát všechny své úspory, to tedy nevím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není to až tak jednoduché, za 11let se může stát mnoho věcí, které mohou ovlivnit Váš záměr. Nevíte co bude zítra natož za 5let. Jestli se Vám daří spořit 6000,- měsíčně je hezké, ale bude Vaše situace i nadále tak příznivá? Každá změna může přinést negativní dopad, např. děti, nemoc, úmrtí, rozvod, ztráta zaměstnání atd. Změny mohou nastat nejenom ve Vaší rodině, ale i globální jako jsou krize a další negativity s tím spojené. Některé dopady můžeme kompenzovat tím, že si je zajistíme což předpokládám, že už dávno máte . Jinak Vaše myšlenka je v pořádku a držím pěsti.

Nahlásit

-
0
+

Toho že je WPB ve ztrátě jsem si všiml. Díky tomu jsem se začal zajímat o Fond pojištění vkladů. Jeden diskutujících v jiné diskusi varoval že krach středně velké banky může FPV položit. Pokud by tedy padla středně veká banka a následně WPB, mohly by být peníze uložené ve WPB v ohrožení. Podle mých zjištění je ve fondu peněz relativně dost a navíc má fond možnost vydat dluhopisy. Nicméně článek, který by rozebíral bezpečnost pojištěných vkladů v ČR, bych si rád přečetl.Rovněž bych si rád přečetl článek pojednávající o aktivitách a hospodaření WPB.Pokud by WPB zkrachovala, bylo by nutné najít alternativu a ta by pravděpodobně nebyla tak výhodná.Na tak dlouhou dobu je ale spoření v záložně zajímavé snad jen pro klienty s velmi velkou averzí k riziku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor nedělá ani finančního poradce ani nestřílí životka a pojištění.Článek je o tom, že našetřit milion je poměrně snadné a mohou toho dosáhnout i lidé s podprůměrnými příjmy (ukládáním 3 000 tis. měsíčně milion našetříte za 18 let - při zmiňovaném úroku 4,505%). A tři tisíce měsíčně mnozí lidé prokouří (viz Krotitelé dluhů) nebo utratí za různé zbytečnosti.Článek nepojednává o tom, zda má smysl našetřit milion (a ještě kvůli tomu něco obětovávat) nebo kolik si za něj bude možné za x let koupit. Jediné o čem jsem se zmínil je že je otázka zda si za 32 let budeme moct koupit za 4,6 milionu nemovitost dle našich představ. Dům v horách může za 32 let stát desítky milionů (příp. statisíce Eur bude-li se zde platit touto měnou) a nebo může stát mnohem méně (klidně i méně než dnes).Plánovaná inflace je jedna věc, druhá věc je skutečná inflace a třetí věc je hodnota cílené nemovitosti za 32 let.Netvrdím, že je lepší bydlet v pronájmu a ušetřené peníze dávat do WPB a ani netvrdím, že to tak budeme 32 let dělat. Šlo jen o úvahu kolik bychom měli kdybychom to takto udělali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja jsem si na dovce v Australii otevrel ucet, vedeni zdarma, kompletni sprava pres web nebo telefon, uroky byly i okolo 8%, penize jsem prevadel kdyz byl AUD za necelych 13CZK a dneska je skoro za 16CZK, uroky jsou sice kolem 4% ale i tak daleko lepsi nez dluhopisy, evropsky banky. Australie je komoditni zeme a tudiz se o AUD nebojim.

Nahlásit

-
0
+

Pokud ovšem záložna WBP během této doby nezbankrotuje. Dle výkazů na jejich webu jsou již několik let soustavně ve ztrátě a jejich závazky již nyní převyšují jejich aktiva.

Nahlásit

-
0
+

Na toto autor článku nezapomněl. Že se budou vlády (nejen české) snažit o co nejvyšší inflaci z důvodu umoření obrovských státních dluhů je víceméně jisté. Další variantou je podle mě jen obrovské škrtání mandatorních výdajů, to ale u nás snad už nikdo neočekává.Zda má smysl našetřit milion (příp. více) nebo ne je otázka do diskuse. Základní myšlenkou ale bylo to že našetřit milion korun není příliš obtížné a tohoto cíle může IMHO dosáhnout dříve či později téměř každý Čech. Na druhou stranu šance na výhru milionu v loterii je velmi nízká.Ještě malé doplnění:1) Výpočet byl zjednodušený - po určitém čase bychom se dostali do vyšších pásem a dostávali bychom tedy o několik desetin % vyšší úrok. Takovéto drobné odchylky ale nemá smysl počítat protože výše úroků u WPB může být jiná klidně už od následujícího měsíce.2) Po překročení částky v ekvivalentu 50 000 euro by bylo vhodné začít spořit i jinde. Nad 50 tis. euro nejsou vklady pojištěné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doufam ze autor clanku nekde nedela financniho poradce, ale strili jen zivotka a pojisteni, zapomenout na casovou hodnotu penez je fakt pruser a vypocty pak budou vypadat uplne jinak.

Nahlásit

-
0
+

Pardon dlouhodobý inflační cíl ČNB je 2%+/- 1%.

Nahlásit

-
0
+

Máte jistě pravdu. Je nutno si však uvědomit že velkou část za těch 32.let sní inflace. Jen např. naše laskavá ČNB cíluje inflaci tuším na 3%. Tzn. za 32 let bude mít dnešní milion hodnotu 2,5mil. kč. Tolik k hodnotě peněz jako prostředku směny :).PS: pokud však bude pokračovat naše současná politika tzv. sociálního státu na dluh na ona 3% můžeme zapomenout a smířit se s daleko větší inflaci jež bude umořovat náš dluh.

Nahlásit

-
0
+

autor článku zabúda na jednu maličkosť.. je tu aj všemocný štát, a ten ako nenápadnú formu zdanenia, používa "infláciu" tútodaň platia práve sporiteliav extrémnych prípadoch dokáže štát vyvolať aj "hyperinflačné& quot;zdanenie, vtedy sporiteľom zostanú len oči pre plač..

Nahlásit

-
7
+