Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Máte rozumné dluhy?

20. 11. 2009
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Aktualizované vyjádření Poštovní spořitelny:Koeficient rozumného zadlužení je, jako každý podobný nástroj, pouzeorientační - nedokáže zohlednit všechny parametry, které mohou ovlivňovatekonomickou situaci domácnosti. Bere v zásadě v potaz pouze příjmy amajetek, proti tomu pak staví výdaje a splátky úvěrů..Výsledný koeficient může být skutečně nižší, než by bylo možné očekávat.Příčin je několik: Ačkoliv máte solidní příjem, nemáte příliš mnoho majetku.Nebo naopak máte relativně velký majetek, ale nemáte mnoho velký rozdíl mezipříjmy a výdaji, případně budete ještě velmi dlouho splácet úvěry.Nízký koeficient rovněž může způsobit fakt, že jste si půjčili na věci,které nemají trvalou finanční hodnotu jako je například dovolená.Proto je třeba brát hodnotu koeficientu a následné doporučeníprávě jakoorientační - podobně jako např. BMI (body mass index).

Nahlásit

-
0
+

Ano, teď jsem se na to koukal a je to jak říkáte. Kalkulačka neakceptuje občany bez dluhů, protože jim neumí spočítat koeficient zadlužení.P.S.: Jen místo nekonečna by Vám počítač asi zobrazil chybovou hlášku o dělení nulou. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta kalkulačka podle mě funguje tak že čím je vaše zadlužení horší, tím se koeficient více blíží nule, naopak čím je lepší, tím je koeficient vyšší. Při nulovém zadlužení by tedy podle této kalkulačky měl být koeficient nekonečno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To chcete ty dluhy, které nemáte, splácet nekonečně dlouho? Nebyla by tam lepší nula?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přidávám další výtku - nulové zadlužení je podle mě rozumné (a kalkulačka má počítat koeficient rozumného zadlužení). Nulový dluh ale kalkulačka vyhodnotí takto: "Položka Průměrný počet let do splatnosti dluhu musí být vyplněna". Při nulovém dluhu by podle mě měl vyjít koeficient nekonečno:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale, ale. Žádný PR článek to není a vy to jistě velmi dobře víte. Je to téma, které je důležité a kalkulačky dluhů taky. Takže je třeba na toto téma psát. Možná, že nejvíc dráždí mezititulek Černá nebankovní díra. Ale třeba se mýlím.Druhá věc samozřejmě je, zda kalkulačka funguje. Přiznám se, že jsem se spolehl na to, že je Poštovní spořitelna seriózní instituce a nedovolí si pustit do světa něco nevyzkoušeného a žádný výpočet, třeba z fiktivních dat, jsem si nedělal.Původně jsem chtěl zareagovat dřív, ale pak jsem se rozhodl, že požádám o reakci Poštovní spořitelnu a tyto reakce spojím. Odpověď mi byla skutečně přislíbena s tím, že kalkulačka funguje, jak má, a byla (resp. vzorec, podle kterého kalkulačka počítá) ověřována bezmála rok. Protože to ale chvilku trvá, reaguji již nyní.A doufám, že PS dodrží slovo a v brzké době zareaguje na výtky sama.Jinak pokud bych někdy potřeboval nějakou půjčku, určitě se na základě jakékoliv kalkulačky neobrátím pouze na toho, kdo mi umožní vypočíst si své rozumné zadlužení (třeba i správné), ale oslovím i další poskytovatele půjček.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jediný úvěr, který se podle mě dá označit za správný je úvěr na podnikání. A to jen v případě že je to nezbytně nutné a je pravděpodobné že díky dluhu dosáhneme zisku..V určitých případech je rozumný i úvěr na bydlení. Nesouhlasím ale s tím, že je rozumné půjčovat si na nouzovou opravu domu. To by měl majitel domu zaplatit z úspor..Čím dál víc mě vytáčí že mnoho "odborníků" ;říká že úvěr na vlastní bydlení je správný..Pokud si koupím dům nebo byt a po zaplacení splátky hypotéky mi zbude životní minimum, zadlužil jsem se správně? Pokud si vezmu hypotéku s úrokem 6,5%, zadlužil jsem se správně? Koupím-li si dům na hypo. a strávím dojížděním do práce 3,5 hodiny každý den a jen za benzín dám každý měsíc 5 tis., bylo sjednání hypotečního úvěru to nejlepší co jsem mohl udělat?Podle mě by bylo mnohem lepší kdyby říkali: "Zadlužit se kvůli vlastnímu bydlení je za určitých okolností správné."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je síla! Spojovat rozumné dluhy se spotřebitelskými úvěry na v podstatě zbytečnou elektroniku a podobné radosti...Půjčovat si jen na důležité věci, to by mělo být v tom článku uvedeno. Když mi hrozí rozpadnutí domu, pokud nezačnu okamžitě rekonstruovat, pak je půjčka opravdu rozumným řešením. Samozřejmě ovšem po důkladném zvážení schopností splácet, abych měla jistotu, že mi moje půjčka pomůže...

Nahlásit

-
0
+

"Půjčí mi na auto, na barák, na pračku i na sporák...půjčí mi málo i hodně ale vždycky výhodně." Zrovna Poštovní spořitelně se podle mě podařilo mnoho lidí přesvědčit že není otázkou zda si půjčit nebo ne ale že je důležité to že oni půjčí výhodně..Opravdu mě dostává když vidím reklamu na půjčky Poštovní spořitelny před Krotiteli dluhů. Přijde mi to podobné jako kdyby byla reklama na whisky před alkoholickou léčebnou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím,že zdravý selský rozum je víc, než pochybná kalkulačka. Přece není tak těžké spočítat výdaje,odečíst je od příjmů a vím, jak na tom jsem.Kdo nemá rezervu na náhlé výdaje typu "odešla mi pračka", tomu ani kalkulačka na internetu nepomůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na taková měření bych se vůbec nespoléhal. Já pořád věřím lidské racionalitě tj. když si někdo půjčuje, tak by měl zvážit, zdali na to skutečně má. Pokud bych hodnotil doporučení Poštovní spořitelny u pana Kubáta, tak tato banka zdiskreditovala sama sebe.BTW: http://www.youtube.com/watch?v=Ubcyn0_5GNc Paní Robinsonová, kde Vám zmizel Aleš? :-) Neměl být doma (na finmagu)? :-)

Nahlásit

-
0
+

Ona ta kalkulačka vůbec pracuje nějak pochybně. Podle ní jsem prakticky úplně v háji, přestože uvedené příjmy a výdaje vycházejí s rezervou a zadal jsem i velmi solidní rezervní kapitál. Kupodivu jsem u článku nenašel ani očekávanou poznámku PR článek, což by bylo jediné jeho ospravedlnění. Články na Finmagu jinak považuji za to nejlepší co je u nás na populárně naučných finančních serverech publikováno a proto se sem rád vracím. Tohle bude asi ta pověstná výjimka potvrzující pravidlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta kalkulačka samozřejmě pracuje tak aby byl výsledek zajímavý pro Poštovní spořitelnu.Uvedl jsem že máme k dispozici 230 tis. na běžném účtu a kalkulačka mi poradila: "Pokud toužíte po něčem, co si chcete či potřebujete koupit hned, a nechcete čekat až naspoříte potřebnou částku, využijte spotřebitelský úvěr, kdy si rozdělíte jednorázovou platbu do několika menších splátek. Využít můžete i kreditní kartu."Nenapadá mě co tak drahého bych mohl potřebovat abych si to nemohl koupit z likvidních peněz.Kalkulačka rovněž doporučuje spořící účet. Ten samozřejmě máme, nebylo ale kam částku na spořícím účtu zadat.

Nahlásit

-
0
+