Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jde to i bez poplatků

18. 12. 2009
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím, absolutně nejabsurdnější poplatky jsou ty prováděné elektronicky.Pro srovnani ucet u Barclays:Vedeni uctu - zdarmaVybery z bankomatu - zdarmaVyber na pobocce - zdarmaKarta i online banking - zdarmaPoplatky za provadeni online plateb - zdarmaMimo jine i technicky jsou uplne nekde jinde, napr. pokud neco hledate na strankach Barclays, nabidne se Vam sama moznost online chatu, kde vam "osobni banker" odpovi okamzite na otazky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohuzel to co jste rekl neplati ani pro ciste pocitacove zpracovani penez. Mluvim o jednorazovych a trvalych prikazech a inkasu. To pry v zahranici take zpoplatneno neni a u nas ano.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na celou problematiku českých bankovních poplatků vs. zahraničních bankovních poplatků se nahlíží špatnou optikou. Doložíme si to na jednoduchém příkladu:Musíme si uvědomit, že např. v Británii jsou tak malé případně nulové poplatky za výběry z bankomatů a vůbec vedení BÚ protože si je banky berou od prodejců.V České Republice převažuje většina lidí, která z důvodů ať už technických nebo jiných používá převážně výběr z bankomatu a za ten je stržen poplatek klientovi.V Británii převažuje zase většina, která téměř vůbec peníze nevybírá a vše platí kartou, tedy poplatek je stržen prodejci.Rozdíl je nasnadě. Zatímco platební terminál - automatické zpracování počítačem je nenáročné na pracovní sílu a náklady, tak bankomat je neporovnatelně dražší zařízení, do které je potřeba doplňovat hotovost, tzn. drahá lidská práce, náklady se zajištěním - security apod.Stejně tak by se dalo dívat na ostatní poplatky, např. poplatek za příjem hotovosti. Vyhrává jako nejabsurdnější poplatek a podobné ankety. Uvědomíme-li si ale, že přesně toto je naprosto nejdražší forma vkladu, kdy je potřeba někdo kdo ty peníze převezme, spočítá, uskladní a zajistí jejich bezpečí, je ten poplatek logický. Banka pokrývá náklady, které v elektronickém automatickém zpracování nemá.Co se týká mbank, je to zajímavý koncept, který je zatím ve ztrátě. Pokud přehodnotí své produkty, tak soudím, že na trhu je pro něj nadále místo, což potvrzuje i očekávaný nástup dalších „virtuálních bank“.

Nahlásit

-
0
+

Add Raiffeisenbank - je pravda, že většina pracujících má příjem nižší než 20 tis./čistého a nemůže tedy mít eKonto extra nebo eKonto Prémium. Manželé si ale mohou nechat posílat všechny příjmy na jeden účet (stejně mají společné jmění) a to už je myslím většinou více než 20 tis./měs. Manželé + osoby s příjmem vyšším než 20 tis./měs. nejsou málokdo..Nejsou-li účty zdarma v cizině (GB, AU,...) výmyslem (v zahraničí jsem si účet nikdy nezakládal, několikrát jsem ale o tom četl), proč by nemohl někdo poskytovat účet bez poplatků i u nás? A pokud bude někdo poskytovat účet bez poplatků, budou muset postupně ostatní banky alespoň zlevnit.Pro jistotu směřuji pravidelné příchozí platby na ING konto (věřím, že tam bude příchozí platba vždy bez poplatku). Přenést trvalé příkazy není až tak velký problém. Zpoplatní-li mBank běžné operace, zamířím k RB nebo do FIO.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ony zas az tak horentne vysoke nejsou, ale osobne mi prijdou dost demotivujici. Kdyz vim, ze ke kazde platbe musim pripocist poplatek dejme tomu 5 Kc, budu se snazit je co nejvice omezit. To znamena pouzivat mene prehledne a pruzne SIPO a platit co nejvice v hotovosti (vybaru naraz vysokou castku). Takze banka pro me bude vlastne nutne zlo, protoze nemuzi mit vyplatu a vsechny platby hotove.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To vidíte moc negativně pane Prouza :-) Mě ty poplatky moc vysoké nepřipadají. Pro studenty téměř žádné a pro podnikatele relativně přijatelné. Když investujete do něčeho peníze, tak se snažíte hledat co nejvíce zdrojů, kde vám může investice generovat zisky. Jeden z těchto zdrojů jsou i poplatky. Konkurence tu existuje (žádný monopol nebo oligopol) a lze si vybrat prestižnější, vysoko ziskové banky s poplatky, nebo ty menší, ztrátové a méně prestižnější bez poplatků. Jedině co tento trh deformuje jsou záruky od státu na vklady. Bohužel... Kdyby začaly padat banky, tak padne i stát, nebo jsme na tom s dluhem jako Itálie, Řecko nebo nedej bože Japonsko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se podíváte na výsledky velkých českých bank, zjistíte, že u většiny se výnos z poplatků na celkových výnosech podílí zhruba třetinou (plus mínus pár procent). Je to pro ně tedy důležitý zdroj příjmů, ovšem stejně jako úrokové výnosy (drahé úvěry versus nízké úročení vkladů) a výsledky z obchodování. Nevěřím proto v nějaké zásadní snižování poplatků, spíše se dá očekávat nárůst marketingových triků (viz například masivní reklamní sliby Raiffeisenbank, na které ale dosáhne jen málokdo).A mBank bez poplatků? Jednoho dne přestane akcionáře bavit dotovat její vysoké ztráty, protože mBank nezvládá nabízet klientům výnosné produkty a její ztráta rychle roste...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že u bank ve kterých velkou část zisku tvoří poplatky, existuje ještě jedno nebezpečí - snižování poplatků. Časem tedy budou muset rozšiřovat svůj business i tam, kde zatím nenabraly mnoho zkušností..Domnívám se, že u nás je jen jedna banka, která ještě dlouho nebude muset poplatky snižovat. Většina klientů této banky je totiž podle mě hodně konzervativní a hodně si toho nechá líbit. Píši samozřejmě o České (resp. Rakouské) Spořitelně..Omezování poplatků zákonem je absurdnější než ten nejabsurdnější poplatek.

Nahlásit

-
0
+