Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hlavní nápor nás teprve čeká

1. 2. 2010
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Má úvaha se týkala pouze toho, že se z pohledu bankovního systému jako celku objem likvidity nemění. Je nesporné, že změna struktury vkladů (pasiv) má své vedlejší dopady. Jednotky s úbytkem vkladů se budou snažit klienty přetáhnout zpět, nabídnou vyšší zhodnocení, právě aby nemusely svou likviditu financovat z mezibankovního trhu dráže.Ale nemůžete do to ho plést tvorbu úvěrů. Banky se přetahují o dobré klienty nehledě na to, jak mají vysokou duraci pasiv. K půjčení peněz banka nepotřebuje ani korunu vkladu, protože půjčením vklad vytvoří. Jde pouze o to aby byl klient bonitní.Dále, že banka bude mít peníze na účtu, to je úplný nesmysl. Její clearingový účet není definován jako peníze a banky ho drží ve výši rezervních požadavků(2%), výše nikdy ne. Přebytkové rezervy se totiž neúročí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem si tak úplně jist, jestli je to správná úvaha. Peníze se neztratí, to je pravda, ale mění se jejich charakter. V pasivech banky se snižuje objem málo likvidních vkladů (např. termínované vklady) a zvyšuje se obrat na běžných účtech státu, podniků a občanů. Pro banku je to dramatická změna chování pasiv - namísto stálých, středně nebo dlouhodobě uložených peněz u banky se objevily nestálé peníze v oběhu. Takže banka musí měnit i svoji pasivní stranu, nemůže dát tolik středně a dlouhodobých úvěrů, musí s penězi krátkodobě "spekulovat&quo t;,nebo je prostě jen mít "na účtu". Nemůže s nim iplánovat nějaké operace, protože druhý dne peníze mohou odejít do jiné banky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Reakce na TP: "Mnohem závažnější by pro banky (financující naši ekonomiku) byla příliš úspěšná emise státních dluhopisů „pro lid“. Jakékoliv větší stahování likvidity z bank je pro ně nebezpečné."To je velmi statický pohled. Jistě, nákupem bondů lidé vybírají vklady u bank a těm tak klesají zůstatky na clearingových účtech, ale tím vše nekončí. Stát vypůjčené prostředky obratem vyplácí formou nákupů, transferů, dotací atd. Jinými slovy bankám opět vklady přitékají v nezměněné výši. Všude na světě si státy půjčuj proto, aby mohly obratem peníze utratit, ne je zadržet:) Takže objem vkladů je stejný a mění se pouze jejich struktura. Banky s čistým úbytkem si tedy půjčí přebytečnou likviditu na MB trhu od přebytkových bank. Dopad na úročení vkladů je jiná kapitola.

Nahlásit

-
0
+