Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Místo akcií dluhopisy?

13. 1. 2009
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já bych pro tento rok byl také zastáncem akcií které mají potenciál výplaty zajímavé dividendy. Ale nejsem velký analytik, je to spíše pocit z výhledu na rok 2009. A tento pocit si každý měsíc podporuji nákupem pár jednotek high dividend fondu :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že si povede index korporátních dluhopisů střednědobě lépe než akciový, je docela pravděpodobné.I já investuji spíše do akcií. Byly ale doby, kdy jsem, podobně jako mnozí další, před přijetím ČR do Evropské unie měl v korunových dluhopisových fondech docela dost peněz. A vyplatilo se to, protože se předpoklad, že půjde inflace a následně úrokové sazby výrazně dolů k "evropské úrovni", potvrdily. Takže na tom bylo možné dost vydělat.V případě státních dluhopisů to přitom bylo poměrně bezpečná investice.To ty korporátní obligace dnes nejsou. I když jsou zajímavé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To bylo spise mysleno jako doplneni Vaseho komentare, ne oprava nebo neco :).Mimochodem, distresovane dluhopisy muzou vynest podstatne vice nez akcie, ale vyzaduji opravdu hodne vyzkumu.. Ja se na ne divam jako ze je to v podstate opce - ktera v dobrem pripade jeste vyplati dividendu - spise nez dluhopis :) (napr. dluhopisy GM by vynesli v poslednich par mesicich podstatne vice nez akcie GM - cca 50%-120% vs cca 30%, ale s celkem vysokym rizikem).

Nahlásit

-
0
+

Vsak rikam to same, jen vice polopaticky. ;-)).Osobne se necitim v dluhopisech zrovna jako ve svem rybniku, takze vyber i provedeni transakci u dluhopisu zasadne nechavam na manazerech fondu. ;-) Ja osobne tedy v dluhopisech nemam ani korunu, protoze chci jeste vyssi vynos. Ale nekteri klienti dluhopisy maji. Statnich se postupne zbavujeme, misto toho jde cast prostredku do korporatnich..Hezky den

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jeste poznamka k vladnim dluhopisum - koncem lonskeho roku (cca pulka listopadu) byli velice zajimave britske vladni inflacni dluhopisy - 10 lety se obchodoval kolem 85p za nominalni libru, takze meli docela velky vynos + inflace byla hezky "zvetsena" .To bylo v dobe, kdy meli trhy panicky strach z dlouhodobejsi deflace, ktery ted castecne odpadl (i kdyz mozna ze ne uplne u TIPSu, US ekvivalentu).Dnes je cena stejneho desetileteho UK inflacniho giltu kolem 98, takze vynos cca 15% jen na cene. Bohuzel byly v te dobe me penize vazane jinde :).

Nahlásit

-
0
+

Par doplnku. U dluhopisu jsou dve rizika - trzni a kreditni. Pokud koupite dluhopis a chcete ho prodat, mate obe - muze padnou v cene, ale take muze mezitim firma zkrachovat. Na druhou stranu, dluhopis ma prednost pred akciemi takze mozna neco z neho uvidite (i kdyz asi ne v teto dobe). Je dulezite u dluhopisu si zjistit jakou maji tzv. seniority - nebo poradi splaceni v pripade padu spolecnosti (ne vzdy to jde, neb ne vzdy se daji zjistit bankovni pujcky ktere maji vetsinou prednost).Zajimave v soucasne dobe je kupovani dluhopisu ktere jsou na "konci zivota" - maji tak dva-tri mesice do konce. Jeste porad muzete dostate rozumny vynos (ekvivalent 6-10% rocniho), a odstranili jste trzni riziko. Je to lepsi i kdyz riskantnejsi nez ucet :). Pozor take na kurzove zmeny, ale ty jsou problem i u akcii.Trh s dluhopisy je take jiny nez z akciemi - je mene regulovany (a standardizovany), a misto na burze je v podstate ciste domenou brokeru, takze se pripravte na podstatne vetsi spready a mensi likviditu - specialne jako mensi zakaznik.Jsou tam jeste dalsi zadrhele jako ze casto je to "nominee" ucet, takze pokud vas broker zkrachuje muzete mit problem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

P.S. Ja osobne investuji do akcii. Ale to proto, ze chci vyssi vynos. A neni to zadna legrace vyhledavat akcie s extra potencialem. Pro mnoho investoru by ale dnes mohlo byt vhodnejsi volit korporatni dluhopisy namisto akcii. Kdybychom vedle sebe postavili akciovy index a index korporatnich dluhopisu, myslim, ze strednedobe bude mit lepsi vykonnost index korporatnich dluhopisu. Ale uvidime. Je to jen tip. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Korporatni dluhopisy nejsou konzervativni investice. Ale jsou mene rizikove nez akcie v tom smyslu, ze dluhopis je pro firmu zavazek, ktery musi splacet (i s uroky). Kdyz ho nesplati, tak to v podstate znamena, ze firma zkrachovala. Firma nemusi vytvorit nekolik let zisk, presto muze bez problemu dostat svym zavazkum. Akcie Vam prinese vynos jen tehdy, kdyz firma vytvari zisk a ten navic roste..Jelikoz vynosy do splatnosti u korporatnich dluhopisu jsou pomerne atraktivni, muze to byt dokonce vynosnejsi investice nez akcie, pricemz riziko je zde mensi. Ale samozrejme zde riziko je, a to riziko totalni ztraty v pripade krachu firmy, ale take riziko poklesu trzni hodnoty dluhopisu v pripade, ze se firma dostane do financnich problemu. Staci, aby ji byl snizen rating a razem jde cena dluhopisu dolu. To je vak vykoupeno rustem vynosu do splatnosti. Takze pokud investora netrapi vykyvy, tak strednedobe podstupuje v podstate jen riziko krachu firmy. U akcie je rizikem i jen snizeni zisku..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To máte pravdu. Taky jsem už o korporátních dluhopisech několikrát psal. Poprvé někdy loni na podzim. Pokud jde ale o konzervativní či konzervativnější investory, nevím, zda jim je doporučit. No, snad jo.Když jsem na toto téma diskutoval, setkal jsem se i s opatrnějšími názory, a to nikoliv "analytických nazdárků", včetně jednoho, podle kterého je investice do korporátních dluhopisů podobně riziková jako do akcií. Takže dotyčný by raději preferoval akcie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja myslim, ze daleko zajimavejsi jsou dnes korporatni dluhopisy. Statni dluhopisy mohou prinest uchazejici vynos jeste pravdepodobne v CR, EU a nekterych EM zemich, ktere ovsem maji min Ackovy rating. Horizont tak pul roku. Vzhledem k menovemu riziku bych zustal jedine u ceskych. Jinak jsou statni dluhopisy na nekolik let pase. Vynos do splatnosti je uz tak maly, ze se nevyplati je vubec drzet. Americkym bych se vyhnul obloukem..Zato korporatni dluhopisy nabizi krasne vynosy do splatnosti. Momentalne se mi takova investice jevi jako jistejsi oproti akciim, pritom se srovnatelnym potencialem. I kdyz ta situace u korporatnich dluhopisu uz neni tak hezka, jako byla jeste v listopadu..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+