Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Investice do dluhopisů (2)

2. 3. 2009
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jak se to rika... chtit muzete. ;-)).Podivejte se, existuji u nas korunove mutace zahranicnich fondu, ktere menove riziko nezajistuji, ale uctuji si o pul procenta vyssi spravcovsky poplatek nez ma primarni zahranicni fond. (Skvely zpusob jak vydelat takrka bez prace, ze?) Ktery myslite, ze se v CR vice prodava? Ta ceska mutace, nebo levnejsi zahranicni fond??? ;-)).Ale to uz odbocujeme od tematu investic do dluhopisu a konkretni fondy zde odmitam rozebirat..Jan TraxlerFINEZ Investment Management.P.S. Mimochodem, abych si udelal reklamu, krasny priklad, proc se vyplati si zaplatit zkuseneho poradce. Takova obycejna uspora pul procenta z objemu rocne muze za par let delat hodne zajimavou sumu. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den.Osobně vidím problém hlavně v tom, že řada investorů o měnovém riziku vůbec neví. Pokud investují do korunových fondů, zpravidla si neuvědomí (a je otázka, zda jim to při koupi těchto fondů někdo neřekne), že je český trh malý. A onen korunový fond musí tudíž zpravidla nakupovat i cenné papíry v zahraničí, což je spojeno s měnovým rizikem. I když mají třeba v názvu pojem český. Aby ale držely výhradně české (korunové) cenné papíry je problematické. Teoreticky to asi jde u dluhopisů či instrumentů peněžního trhu, ovšem například z hlediska diverzifikace rizik, nemluvě o dalších aspektech, to vlastně nejde.Zajištění měnového rizika samozřejmě něco stojí (i investora na výnosu).Pokud jde o fondy, které nejsou proti tomuto riziku zajištěny, chci věřit, že jsou na tuto okolnost investoři při jeho koupi vždy upozorněni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono jde o to, ze korunovych fondu zase tolik neni a z nich jeste cast neni nic jineho nez korunove vyjadreni jineho zahranicniho fondu. Tech par skutecne ceskych korunovych fondu zpravidla menove riziko zajistuje, ale ne vsechny. Velky vyber je pak zejmena na poli zahranicnich fondu, ovsem zde uz cesky invesotr vzdy menove riziko ma (u dluhopisovych fondu zpravidla vuci euru, nebo dolaru).Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim, ze menove riziko je na vetsi clanek nez jen komentar.Ja jsem chtel hlavne poukazat na riziko - ktere v soucasne dobe volatilnich men bude pravdepodobne hodne velkym duvodem k PnL (a i az se meny uklidni, kdo vi na jakych stavech to bude?). To, ze neco ma riziko ale samozrejme neznamena, ze to clovek nema delat (to by jsme se nikam nedostali) - ale pokud nevi, ze tam je, tak se pravdepodobne spali :).Je pro me zajimave , ze ceske fondy nezajistuji menove riziko - specialne pri predpokladanem posilovani koruny (do konce lonskeho roku :) ) to byla docela riskantni strategie.Pokud vim, tak fondy tady (UK) menove riziko v podstate vzdy zajistuji... (resp. je to jasne z prospektu jestli ano nebo ne)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky za dobry postreh. Menove riziko obecne hraje v investovani vzdy nejakou roli. A toto riziko je shodne u prime i neprime investice, rozdil muze byt tehdy, pokud fond menove riziko zajistuje. Zpravidla vsak jde o zajisteni do USD, prip. EUR. Par ceskych fondu zajistuje i do koruny, nektere jsou jen korunovym vyjadrenim zahranicniho fondu a vetsina fondu na trhu je zahranicnich..Treba u dluhopisu EM je to nyni hodne velke riziko, mozna jeste vetsi jak kreditni riziko, protoze vetsina EM men oslabuje. Druha vec je, ze mnoho dluhopisu z EM je dolarovych, coz u ceskeho investora posouva menove riziko k dolaru.Zatimco kdyz treba kupuji EM akcii na US burze v dolaru, tak podstupuji stale menove riziko vuci mene EM, ne vuci dolaru, protoze cena na US burze zahrnuje kurz EM meny k dolaru... pokud se tedy akcie primarne obchoduje na domacim trhu a dela byznys primarne na domacim trhu..Na tema menove riziko jsem drive psal tridilny serialek, mluvil jsem tehdy hlavne o fondech a certifikatech:http://www.finez .cz/odborne-clanky/detail/meno ve-riziko-1/.Osobnemenove riziko nezajistuji, ale naopak umyslne rozkladam portfolio do nekolika men. Nyni, kdy koruna oslabuje, se ukazuje, ze to neni spatny postup. ;-).Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezka serie clanku :).Doplnil bych jenom, ze pri (prime) investici do dluhopisu je nutno take uvazovat menove riziko. Vetsina dluhopisu se obchoduje v relativne velkych castkach (i kdyz nekteri brokeri dovoluji koupit i mensi parcely nez je oficialni velokost).Proto je dobre zahranicni dluhopisy opravdu prenechat fondum, kteri menove zajisteni delaji "automaticky&qu ot;(samozrejme, pada na to cast poplatku)

Nahlásit

-
0
+