Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pozor na akcie za babku

10. 3. 2009
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To rozhodne - srovnavali jsme ale dluhy Japonska a USA :)V Nemecku dnes padli drsne objednavky, a v Cine export, takze si myslim, ze tyto staty take budou mit problem. Bohuzel asi vzhledem k navazanosti Ceske ekonomiky na Nemeckou to Cechy moc nepotesi.Paradoxne, vypada to ze "dobre" staty co sporili a vyvazely budou postizeny take, a mozna i hure nez ty spatniMezi nimi ("dobrymi" )hlavne ty, ktere nebudou schopne se preorientovat na domaci spotrebu (coz asi bude hlavne Japonsko. Nemecko take, ale mene, kvuli silne socialni siti. Cina muze domaci spotrebu nadirigovat, takze tam problem nevidim).Je take zajimave, jak se ted vsichni pro i anti Keynesianci zapominaji na to co Keynes povazoval sam za nejdulezitejsi - relativne vyrovnany obchod, a ze extremy povedou k problemum... (to, ze stimuly by meli delat ti co na to maji - s externim prebytkem, uz ani nezminuji, to se panum Obamova a Brownovi moc do kramu nehodi).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problémů má Japonsko docela dost, velké problémy ho podle mne neminou, vždyť hrozí pokles HDP větší než 10%

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím,inflace půjde nahoru.Názor Fabera na inflaci v USA:http://www.patria.cz/Zprav odajstvi/1356976/faber-americk a-inflace-by-mohla-dosahnout-2 00-.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se za formátování, při kopírování se mi to rozhodilo

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se bavíte a Faberovi,zde je citát z jeho únorového reportu "Bad Economic News But Upturn In the Liquidity Cycle!". Cituji:.Then we need to consider, as Ihave explained in the past, the difference between the current economic slump and previous recessions. The current slump was not brought about by rising interest rates and an inventory liquidation but by balance sheetproblems (too much debt and especially too much low quality debt) and an unprecedented wealth destruction. Please note that net worth never collapsed the 1973/74, 1981/82, and 1990 recessions!..In my latest three reports I have explained that resource-related and in´particular gold exploration companies were extremely over-sold and should be accumulated for a powerful rebound. Aside from NovaGold(NG) I would consider a position in Gabriel Resources (GBU CN orGBU.TO-– I own modest positions in both stocks)I still like for a further rebound in CVRD (RIO), Freeport McMoran (FCX), Newmont Mining (NEM), BHP (BHP), Rio Tinto (RTP), Oil Service Holders (OIH) and United States Oil Fund (USO). However,since I recommended these stocks and ETFs some sharp rebounds havealready occurred (Newmont moved from $ 21 to $45) and, therefore,positions should only be bought on dips. The accumulation of physical gold is also recommended..The US Treasury bond market hasbeen in a bull phase for almost 28 years and my point is that the upside potential for US overnment bonds is small and the downside risk large.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, komodity v soucasne dobe take povazuji za jednu z nejlepsich investic, z meho pohledu idealne formou komoditnich akcii. ;-) Viz nedavno zde zverejneny clanek z pocatku roku:http://www.finez.cz/odbor ne-clanky/detail/komodity-nejl epsi-dlouhodoba-investice/.Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak uz tu psal Vlad Ender, nezalezi jen na objemu penez, ale take na jejich rychlosti obehu. Fed a ministerstvo financi momentalne delaji to, co umi a co povazuji za nejlepsi reseni. Pokud by po oziveni ekonomiky Fed penize z obehu stahoval, tak by inflace mohla byt zvladnutelna. Je to ovsem test, jakym jeste Fed nikdy v takovem rozsahu neprosel, takze by to byl kazdopadne hodne narocny ukol s nejistymi vysledky. Ja se ale obavam, ze inflace bude skrytym cilem a nikdo ji nebude chtit prilis omezovat, jen drzet v jeste akceptovatelnych mezich (aby se situace nevymkla kontrole a cely svet neskoncil v hyperinflaci).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano to máte pravdu, pokud myslíte horizont 1-2 let. Já však mluvím o delší době. Chuť utrácet se jednou znovu vrátí a množství peněz se tak projeví na inflaci. Komodity jsou díky tomu jistým přístavem v nadcházejících nejistých dobách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problem tady je spise ten, co se s "novyma" penezi udela. Pokud je banky budou drzet v rezervach, tak je vysledek spise deflace nez inflace. Na to, aby vznikla inflace musi jit do obehu a zvysit se rychlost penez.Bohuzel vetsina akteru ma ted chut spise rychlost snizovat (=sporit, drzet, splacet dluhy).Jsou jenom dva duvody proc by se rychlost zacala zvysovat. Prvni je vira v brzkou vetsi prosperitu. Nepravdepodobne v dobe kdy v USA prichazi o praci mesicne poradne pres pul milionu lidi.Druhy je vira v hyperinflaci. Bohuzel, tato vira je sebe-naplnujici, protoze pokud chcete utratit penize s virou v hyperinflaci, tahate ceny nahoru :).Taky, bohuzel, mezi prvnim a druhym duvodem je ve spatnych dobach jenom velice tenka linie, a velice pochybuji, ze se libovolne CB podari to udrzet. Osobne predpokladam deflacni nebo disinflacni situaci tak dalsich 12-18 mesicu, nasledovanou prudkym narustem inflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, to neni uplne pravda. Je pravda ze Japonsko ma vetsi pomer statniho dluhu nez USA, na druhou stranu vetsina toho dluhu je financovana domacimi subjekty a realna externi pozice Japonska je net veritel, ne dluznik. Dokonce jeden cas (ne az tak davno) nejvetsi net veritel.USA je uplne jasne nejvetsi net dluznik na svete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hodně náročný úkol pro FED? To si skutečně Jane domníváte, že FED má záměr plnit "úkoly" ohledně inflace? FED dělá naprostý opak. Sazby jsou na nule a ještě k tomu peníze tiskne. Scénář ze 70 let je tak více než pravděpodobný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na druhou stranu, oproti Japonsku je zadlužení USA zanedbatelné. Takže to s tou inflací nemusí být tak žhavé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi jsem se nevyjádřil přesně, protože si jsem vztahu dluhů a inflace a jejích různých rolí rovněž vědom.Mám před očima například Polsko, kde inflace firmám určitě hodně pomohla s dluhy. Polákům se to ale nejspíš moc nelíbilo.Zajímavý případ může být i ČR, co a jak vlastně bude. I proto, že na vysokou inflaci nejsme příliš zvyklí. Řekl bych, že i tak nějak z tradice, i když jsem někde četl, že tu byla skrytá inflace (kolem dvou procent ročně?) i za komunistů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja se inflace nebojim pri pohledu na to, co se deje. Inflace by mohla byt zvladnutelna, i kdyz to je samozrejme hodne narocny ukol pro Fed. Ja se obavam inflace pri pohledu na vysi zadluzeni verejneho sektoru USA a EU. Nevidim jine reseni, jak tyto dluhy zmensit, nez vysokou inflaci. Takze ne ze by nutnym dusledkem nynejsich kroku byla inflace, ale spise ze inflace bude skrytym cilem, i kdyz to samozrejme nikdo vrejne neprizna..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fakt je, že Bloomberg včera věnoval při komentování sitauce na trzích větší pozornost lepším vyhlídkám Citigroup než Faberovi.Pokud jde o Fabera, stejně jako řada celebrit hovoří v poslední době o aktuálním růstu akcií, který je ale zpravidla něčím podmíněn. Ani se mu nedivím.Tentokrát přitom mj. uvedl, že index S&P 500 může ještě klesnout před koncem medvědího trhu (v době předpovědi o 27 %) pod 500 bodů. A pak by se podle něj mělo akciím dlouhodobě dařit. Snad bude mít pravdu.Jinak inflace se při pohledu na to, co se děje, samozřejmě také obávám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aktuální informace: české weby dnes (se zpožděním) přinesly vyjádření Marca Fabera, že akcie v dubnu začnou růst. Jen jim asi plně nedochází, co vlastně řekl. Totiž že akcie budou reagovat na "pumpování" ;peněz ze strany CB a vlád, ne na nějaký reálný ekonomický obrat ... tedy že se jen nafoukne další bublina. V Zimbabwe během hyperinflace akcie taky rostly, ale moc platné jim to nebylo:)

Nahlásit

-
0
+