Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pravidelné investování v době krize

19. 3. 2009
31 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ok, jdu si obstarat zbrojní průkaz (-; Jen nevím, kam "jinam" převést svůj majetek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja jsem myslel krizi ve smyslu totalni rozpad spolecnosti (ala Neffova Tma), ne "jenom" zmenu spolecenskeho zrizeni.Zmena spolecenskeho zrizeni/revoluce take vesele skonfiskuje na co prijde (vcetne fyzickeho zlata a jineho majetku), a pred tim ochrani jen emigrace. V kteremzto pripade je dobre mit majetek mimo uz predtim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No verze a),b),c) i d) mají své vady.Když už krize tak pořádná.A)Komunisté a částečně i nacisté půdu konfiskovali. Vlastně to dělal i demokrat Masaryk (pokud by jste byl členem RU šlechty v té době :) :)B) Velké rodina také má své nebezpečí pokud byl člen rodiny proti Nacismu mohla to odnest část nebo celá rodina. Za komunismu také.C)Držení potravin ve velkém bylo za Nacismu trestné a hrozila za to oprátka částečně to bylo trestné i po válce.D) No a držení zbraní viz to samé.Tzn. já bych potpořil jen variantu B) a přidal bych k tomu E) emigraci v případě hrozby totality.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Má i to :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To muzete i kdyz je ve fyzicke podobe a nemate strelivo a barak jako mensi pevnost.V dobe opravdove krize jsou nejlepsi investicea) zemedelska puda (nevite nekdo o zroucenine vodniho mlynu k rekonstrukci s vetsim pozemkem? ;) )b) velka rodinac) trvanlive potraviny a setivod) uplne nejdulezitejsi - zbrane a strelivo :)Zlato/stribro je riskantni i v "mensi" krizi - z historie zname vice nez jednu konfiskaci (naposledy Roosveltem)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A máte to zlato ve fyzické podobě? Jak ne, tak při zhroucení systému můžete zjistit, že nic nemáte ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle závisí případ od případu. S tou hyperinflací a dluhy - obecně máte pravdu. K mimořádné splátce mám své specifické důvody, které nechci veřejně rozebírat..Podnikání - jak co. Manželka našla slušnou díru na trhu s potenciálem i při krizi, navíc s minimálními fixními náklady. Když jí to nevyjde? Nic se neděje. Ale musel jsem jí o tom přesvědčit. Když to nevyjde, prostě se nepovedla jedna investice z portfolia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

n preco?? neoplati sa v zmysle ocakavaneho padu meny a hyperinflacie prave naopak?? mat dlhy?? oplati sa teraz zacat podnikat, ked hrozi prave krach a pad firiem??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha. Měl jsem pocit, že to tak trochu vyznívá.Nevím, zda diskuse nad článkem svědčí o tom, že všichni diskutující odsuzují pasivní přístup k investování. Řekl bych spíše, že se lépe diskutuje k aktivnímu přístupu k investování než k pasivnímu.V tom, že se aktivita u drobných částek nevyplatí, se rozhodně shodneme. Nakonec snad i na definici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Frantisku, pisu snad nekde, ze jste zaujat proti pravidelnym investicim? Pouze vnimam reakce ctenaru tak, ze vsichni odsuzuji pasivni pristup a volaji po aktivni sprave portfolia (jiny prispevek se tu neobjevil). Coz na jednu stranu chapu, protoze u jednorazovych investic to vidim podobne, ale celou dobu se tu v diskuzi i v clanku samotnem snazim vysvetlit, ze pravidelne investovani je o necem jinem a aktivita se zde u drobnych castek vubec nevyplati, naopak muze napachat vic skody nez uzitku..Jednoduchy priklad. Mesicni vklad 1000 korun. Pri konstantnim zhodnoceni 10% p.a. by po peti letech byl stav uctu 77 172 Kc. Rekneme, ze nekdo bude velmi sikovny a svym aktivnim pristupem vydela 12% p.a. (neverim tomu, ze by takto dokazal pri ulozce 1000 Kc mesicne porazet trh, ale budiz). Pak po peti letech bude mezivysledek 81 104 Kc. Vyborne!!! Pet let usilovne snahy mu vyneslo cca ctyri tisice. To mohl vydelat na brigade za jeden vikend. Ale nekdo radsi obetuje daleko vice casu, energie, stresu... Proto mluvim o efektivite. A to je zde jeste hodne vysoke riziko, ze dopadne hure nez trh a veskera snaha bude zbytecna. Aktivni sprava ma smysl u vetsiho kapitalu, ne u pravidelneho investovani (zejmena v pocatecnich letech, nez se nastrada vetsi kapital)..Slovo "sporeni" je pouze ilustrativni pro lepsi pochopeni, myslim, ze vsude mluvime jasne o pravidelnem "investovani&qu ot;..JanTraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jak jste dospěl k názoru, že jsem nějak zaujat proti pravidelným investicím. Myslím, že to z mých článků, ani reakcí na webu nijak nevyplývá. Taky nějakou dobu investuji, takže pokud hovoříte o adrenalinovém a dalších obdobích, patrně vím, o čem to je. A pravidelné investování i z tohoto důvodu rozhodně neodsuzuji.Uznávám sice, že je princip pravidelného investování podobný jako u spoření a nejsem pedant, rád bych ale něco připomenul.Jde o to, že u pravidelného investování vše začíná rozhodnutím o takovéto investici a výběrem, do čeho vlastně budu investovat. Z tohoto důvodu mi pak připadá přirovnání pravidelných investic ke spoření dosti zjednodušené.Mj. i proto,že ho bude třeba někdy ukončit a to může být složitější než rozhodnutí, že zruším klasické spoření.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Muze byt, ale to uz se dostavame nejen mimo pravidelne investice, ale i mimo investice jako takove. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co se týče hroucení systému - počkejme na závěry G20. Podle mne mají jen tuhle možnost s domluvit. Pokud se nedomluví teď, v budoucnu už toho moc nezachrání. Maximálně budou mít ještě jeden pokus, ale tam už bude jiné rozložení sil....Podívejte se na závěry mé analýzy z konce ledna. Mám ji tady:http://www.pro-investory. cz/aktualni_analyza/Tlakna konec panování USD zde je, další věci budou následovat....Se zlatem to rozhodne až čas. Počkejme rok, dva..Zpátky k diverzifikaci. Portfolio mám nyní koncentrované směr drahé kovy, to je pravda. Klasická diverzifikace v rámci akcií ztrácí podle mě svůj efekt,a tedy i smysl. Proto jsem ji opustil..Já udělal jinou věc. Provedl jsem "rozdělení zisku" ze spekulací na pokles bank a část prostředků jsem vytáhl pryč z cenných papírů..Dal jsem mimořádnou splátku na hypotéku, manželka dostala startovní kapitál do jejího podnikání.Tohle je podle mě mnohem účinnější diverzifikace než jenom koupit jiné akcie.

Nahlásit

-
0
+

To je vec nazoru. Kazdopadne si nemyslim, ze je rozumne sazet na zhrouceni systemu. Pokud by ke zrhouceni financniho systemu doslo, tak podobnou ochranu mohou poskytnout i jine komodity a nebo mnohe pro dnesni zivot takrka nezbytne sluzby (utility). Pricemz oproti zlatu maji obrovskou vyhodu v tom, ze ochranu poskytnou i v pripade, ze ke zhrouceni financniho systemu nedojde, coz o zlatu rict nejde. Jednoduse receno, stojim si za tim, ze jde najit investice, za nimiz stoji vetsi a stabilnejsi hodnota nez za zlatem..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Současný finanční systém se ale opravdu hroutí. Proto mám to zlato a stříbro.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady uz ale dost odbocujeme od tematu clanku. Misto pravidelnych investic se bavime o jednorazovych investicich. Temi se zabyva navazujici clanek, na ktery jsem dokazoval. On se tu snad casem take objevi, tak pak o sprave portfolia v soucasne situaci muzeme vice diskutovat. Zde se prosim drzme tematu "pasivniho" ;pravidelneho investovani..Diky

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Urcite ma cenu akumulovat kapital pres to, cemu verim, ze prinese dostatecne zisky. Muzete pravidelne investovat do statnich dluhopisu nebo do zlata. Ja volim BRIC a komoditni akcie..Kdyz uz jste to nakousl, je to spise ke sprave portfolia... statni dluhopisy bych na delsi drzeni nedoporucoval ani svemu nejvetsimu nepriteli. Trochu se i o tomto zminuji v navazujicim clanku o aktivni sprave portfolia:http://www.finez.cz/ odborne-clanky/detail/jak-inve stovat-v-dobe-krize-ii-aktivni -sprava-portfolia/.Diverzifika cednes ma vetsi vyznam nez kdy drive, zejmena regionalni diverzifikace. Opet odkazuji na clanek vyse..Dle meho nazoru uz zlato neni tak atraktivni. Uz jsem Vam to myslim i jednou psal. Ja osobne uz jsem investice navazane na zlato pri cene okolo 1000 USD prodal. Sice take tipuji, ze by zlato mohlo jeste letos rust, ale dnesni cena uz pro me neni atraktivni a obavam se, ze by na zlate mohla brzy vzniknout mensi bublinka..Stribro je jina kategorie, sribro je de facto prumyslovy kov, u neho je dlouhodoby potencial rozhodne vyssi nez u zlata. Zlato je ciste spekulace, ze dojde ke zhrouceni dnesniho financniho systemu..Doporucuji investice s viditelnou "hodnotou" ,opet odkazuji na clanek, ale zlato mezi ne dle meho nazoru nepatri, zlato ma jen takovou hodnotu, za jakou ho je zrovna ochotny nekdo koupit, ale nikdy se ho nenajite a chleba si jim neosolite, jak vsichni zname z pohadky. ;-).Jan TraxlerFINEZ Investment Manageme

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, je to samozrejme "investicni&quo t;sporeni. Ja mluvim o principu, ze pri pravidelnem investovani jde o postupne akumulovani kapitalu, hlavni roli zejmena v pocatecnich letech hraji nove vklady (kolik usporim), ne kolik vydelam. Az kdyz clovek ma vetsi kapital, tak ma smysl ho aktivne spravovat. Jinak se ten cas a namaha vubec nevyplati..Nemusite tu se mnou nikdo souhlasit, ale jsem presvedceny, ze jednou dojdete ke stejnemu zaveru. K tomu ale kazdy dojde az postupem casu, az kdyz cloveku zacne jit o maximalizaci efektivity misto adrenalinu a pocitu, ze to "dovedu sam"..Zkusim se o efektivite investovani nekdy vice rozepsat v samostatnem clanku, ale bude to nejdriv v dubnu, ted mam moc prace..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To byla reakce na "kaju".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak se podivejte na desetilete vysledky fondu zamerenych na latinskou Ameriku, Indii, Cinu, Turecko, Rusko... vse pres 10% p.a. (v obdobi, za ktere vetsina rozvinutych trhu je v minusu)..Ted k tomu pridejte cost-average efekt a strategii "uzamykani" ;vynosu pred koncem investicniho horizontu a mate i zpetne vynikajici vysledky. A pokud mate pred sebou jeste dalsich deset nebo vice let (tzn. uzamykani jste zatim neprovadel), tak mate velkou pravdepodobnost, ze za par let budou ceny techto podilovych fondu vyrazne vys, tudiz mate idealni prilezitost nakupovat a snizovat tak prumernou nakupni hodnotu. Co vic si prat..Az prilis pausalizujete a odsuzujete fondy bez spravneho pochopeni pravidelneho investovani..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

Myslim, ze v clanku jasne pisu, ze s malymi castkami takovy postup nestoji za namahu. Tisicovka je ilustrativni. V puvodni verzi pred upravami redakce byla tisicovka uvedena uz v predchozim odstavci pri popisu, ze za stejnou castku investor kupuje ruzne mnozstvi akcii, proto jsem tam tisicovku nechal. Ale je to jen ilustrativni priklad, ne tvrzeni, ze se takovy postup uplatnuje u mesicni investice ve vysi tisic korun. To skutecne nema smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

když se podíváte na výsledky fondů za deset-patnáct-dvacet let, je to ve velké většině, velká tragedie,myslím, že to za ty nervy nestojí, ale proti gustu ...

Nahlásit

-
0
+

Pane Traxlere v článku zmiňujete, že "Aktivní investoři tento princip (pravidelného investování) někdy rozšiřují ..." + "Takže když například cena akcie stoupne nad šestiměsíční klouzavý průměr, tak místo tisícovky investují jen pětistovku." A teď v diskusi zase píšete, že "Pokud chcete sporit 5000 mesicne a hodlate sve "portfolio" ;spravovat aktivne, tak Vam preji hodne stesti. ;-))"Tady vidím spor v tom, že aktivní investor může dle vás investovat místo tisícovky dokonce pětistovku a zároveň se zase divíte, že by někdo chtěl aktivně spravovat portfolio jen s 5000 měsíčně!Tak jak to teda je? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, přemýšlel jsem, zda reagovat, aby to nebyla diskuse pro diskusi. Připadá mi to trochu jako hra slov. Přesto mi to ale nedá. Je tu samozřejmě rozdíl mezi aktivním a pasivním přístupem. I kdyby ale bylo, jak píšete, pravidelné investování obyčejnou formou spoření, hraje tu přece ze začátku roli roli fakt, do čeho se rozhodnu investovat či "spořit". Takže z tohoto pohledu nejde podle mého názoru jen o spoření. Toto počáteční rozhodnutí je přece jen o něco náročnější než jen klasicky spořit.Jde mi ale hlavně o něco jiného. Což je námět pro nějaký další článek v budoucnu. I když by spíše rozvíjel myšlenku z tohoto. Popsat zda, respektive jaké rozdíly existují, když někdo pravidelně investoval (muselo by samozřejmě jít o dostatečně dlouhou investici) do těch či oněch akcií či jiných instrumentů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych se Tomáše trochu zastal.Má cenu v dnešní nejisté době akumulovat peníze přes něco, čemu nerozumím nebo čemu se nechci věnovat?.Riziko (hlavně to systémové) je dnes výrazně větší než bývalo v minulosti zvykem.Nebylo by pro takového člověka lepší koupit stání dluhopisy?.V době krize by podle mě měl buď člověk trhy opustit nebo své portfolio koncentrovat. V krizi ho totiž doverzidikace zklame..Na stříbro a zlato je ještě pořád čas.Zvláště, pokud by se zlato vrátilo jako součást reformy světových financí, bez které se tak jako tak neobejdeme.Jakmile takováto reforma proběhne, bude nutné ji vyhodnotit a případně výrazně překopat svá portfolia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Motate tu dohromady dve zcela odlisne veci - sporeni formou pravidelneho investovani a aktivni spravu portfolia. V prnim pripade jde o akumulaci kapitalu, ve druhem o ochranu a zhodnoceni kapitalu. Proto jsem to take pojal ve dvou samostatnych clancich "jak investovat v dobe krize". Jine cile vyzaduji zcela odlisny pristup..Pokud chcete sporit 5000 mesicne a hodlate sve "portfolio" ;spravovat aktivne, tak Vam preji hodne stesti. ;-))Pokud ma nekdo 10 milionu a mysli si, ze je nekam vlozi a na deset let na ne zapomene, tak mu take preji hodne stesti. ;-)).Pri sprave portfolia, jejimz cilem je ochrana a zhodnoceni kapitalu, je urcita aktivita velmi dulezita. Pri sporeni formou pravidelnych investic je aktivni pristup uzitecny asi jako snehove retezy v lete... dovede napachat spoustu skody..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co se týče mojí věty o nelogičnosti ztrát na trzích, omlouvám se, že jsem se nevyjádřil přesněji.Měl jsem na mysli, že je výhodnější vyhýbat se větším ztrátám a držení klesajících aktiv v horizontu týdnů, měsíců a let. S menšími ztrátami (5 - 15%)musí samozřejmě investor počítat.Myslím, že je mnohem lepší uzavřít investici s menší ztrátou než držet navzdory trhu a přijít o více peněz.Souhlasím, že při výběru mezi "pravidelným investováním" a aktivní strategií záleží na tom, jestli člověk investuje pár desítek tisíc nebo pár set tisíc. Na druhou stranu, zisk o takových 20% větší než zisk trhu ve stejném období je už znát, ať už je portfolio sebemenší...Troufl bych si prohlásit, že aktivní investování, když má člověk dostatek zkušeností, je méně rizikové než dlouhodobé investování, protože se tak dá vyhnout mnoha propadům.

Nahlásit

-
0
+

Nechapu neustale snahy srovnavat jednorazove a pravidelne investovani. Pisu o tom hned v pocatku clanku. Pravidelne investovani neni "investicni strategie", kterou by melo smysl srovnavat s jinymi. Pravidelne investovani je obycejna forma sporeni, nic vic, nic min. Kdo nema nasporene penize, tak je musi teprve usporit. A kdo je uz ma nasporene, tak je nebude sporit znovu (ze by si rekl, misto jednorazoveho vkladu budu sve nasporene penize investovat pravidelne po dobu 20 let). To je preci blbost..Nekdo mozna premysli smerem, zda sporit pasivne (trvaly prikaz z uctu), nebo zda se snazit "prechytracit&q uot;trh a trefovat se do okamziku kratkodobych "low". Vsichni zkusenejsi vi, ze to nema smysl. Prvne je to jen zbozne prani se umet trefit do kratkodobych den. I kdyby se to nekomu darilo, a vydelal tak o nejake procento za rok vic, tak to bude v absolutnich ciselch znamenat treba tisicovku... a to se vyplati!!! ;-))) Zkusenejsi chteji, aby jejich investovani bylo efektivni. Mene zkusene zpravidla jeste laka vice efektnost, efektivitu pochopi az po letech..Kdyz ma investor desitky tisic mesicne na investovani, tak s nim take pracuji aktivne. Ne ani tak ve vyhledavani "low, ale spise ve vyhledavani jednotlivych akcii a dalsich investic do portfolia. Ale pokud se jedna o jednotky tisic, tak se aktivni pristup vubec nevyplati..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,taky mne překvapila věta, podle níž je nelogické dovolit, aby hodnota vaší investice klesala. Když chce někdo dosahovat dlouhodobějších zisků, občas se přece krátkodobým ztrátám nevyhne. Nevím tedy, jak tomu zabránit. Jsou samozřejmě možná různá zajištění nebo opatrnější investování, což jde často ruku v ruce (třeba i dočasně), za to se platí menším výnosem. Jak přitom víte, na jak dlouho případně podobný postup zvolit?Nebo mi něco uniklo a bylo to míněno jinak?Na druhé straně souhlasím s tím, že kdo chce překonávat trh, zvolí asi jinou strategii než pravidelné investování. Doufejme, že má dost zkušeností, je si vědom rizik a za případný neúspěch neviní nikoho jiného než sebe. Setkal jsem se přitom s lidmi, kteří na trhu působí dlouho a patří mezi zkušené správce peněz, kteří mi ještě před finanční krizí říkali, že investují pravidelně. Jednak jim navzdory jejich nesporným schopnostem dal trh párkrát za uši a navíc se oháněli nedostatkem času.Kdo má skutečně čas sledovat své investice denně a reagovat, nemluvě o nebezpečí příliš častých obchodů?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyz je nekdo ve fazi, ze musi teprve postupne stradat kapital po drobnych castkach, tak se aktivni pristup vubec ale vubec nevyplati..O aktivni sprave je dalsi clanek zde:http://www.finez.cz/odborn e-clanky/detail/jak-investovat -v-dobe-krize-ii-aktivni-sprav a-portfolia/.Procje nelogicke dovolit, aby hodnota investice klesala? Tuhle myslenku jsem nepochopil..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2