Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Udolá býk medvěda?

5. 5. 2009
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Takže i na Brdech (i když jinde, než na chalupě), už jsme našli hřiby, ne pravé, ale hnědé. A dva kováře. Dva hnědé hřiby ale byly červivé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyz uz jsme takhole moc odbocili :)Nejdrive to nejjednodussi - jak je to v Australii, moc nevim, ale vetsina mych Australskych znamych o houbach vi houby. V eukalyptovych lesech asi take moc "klasickych&quo t;hub clovek nenajde - rad se ale necham opravit.Na Zealandu jsem (klasicke) houby zbiral, ale byl jsem nejspise sam. Pamatuji si ze docela dost jich rostlo ve Wellingtonske botanicke zahrade (ne umyslne :) ), akorat se k nim clovek musel dostat jeste nez tam posekali travu :). Taky je clovek dost casto nasel na predzahradkach u sousedu kde meli brizy.V Britanii houby rostou, specialne ve Skotsku a Welsu, i kdyz takovy New Forest na tom take neni spatne, a take se daji nalezt i v nekterych Londynskych parcich (napr. Wimbledon Common). Vetsina lidi je ji, ale nezbira - protoze nevi co je ok a co ne. Takze je draze nakupuji na trzich.Ono v Britanii lide ani moc nezbiraji jine lesni plody - kdyz jdeme nekdy v srpnu/zari na prochazku tak se clovek vzdy skoro preji ostruzinama, a nezbira je skoro nikdo.Myslim, ze se to ale pomalu zacina menit, protoze i v novinach se objevuji prilohy jako "lesni plody, ktere a jak".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, tak to nebylo míněno, i když je to určitě zajímavé téma i informace. Akorát se obávám, že pan Ender to z Londýna asi nestihne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy mi zase nahráváte na smeč :-)Přesně o tomto tématu budou následující 2 pondělní přednášky pro veřejnost, pořádané Českou mykologickou společností. Bližší údaje na www.myko.cz

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snad na ně taky dojde, až porostou. Jinak by mne zajímalo, jak je na tom Británie, Austrálie a Nový Zéland. V některých zemích se houby nesbírají, jak je to v těchto státech?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ja by si o tech houbach docela rad i precetl jako vikendove cteni :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha. Nevšiml jsem si zkratky PM v první větě. Tam Philip Morris nedává smysl, portfoliomanager ano. To se omlouvám. Jsem taky zvědavej, jak se budou jejich výsledky dlouhodobě lišit.Díky za tipy na vhodné houbové lokality.

Nahlásit

-
0
+

Aha. Teď vidím, že jsem přehlédl PM ve Vaší první větě. Ve spojení s Philip Morris skutečně nedává smysl. S portfoliomanagery ano. Jsem zvědav, jak to s jejich výsledky dopadne. Což neplatí zdaleka jen o těch domácích.Tipy na vhodné houbové lokality samozřejmě uvítám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zde to bylo špatně pochopeno - v rámci úspory času jsem nevhodně zvolil zkratku PM pro slovo portfoliomanager.Lokality výskytu hub takto veřejně pranýřovat nebudu, ale prostřednictvím e-mailu se o ně rád podělím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že portfoliomanager veřejnosti nesdělí všechna svá nejčernější očekávání je fakt. Na druhou stranu si ale stále myslím, že ti dobří přesto určité vodítko poskytnou. Nemělo by být samozřejmě v rozporu se skladbou portfolia jím spravovaných fondů. Někteří správci korunových fondů v minulosti zveřejňovali změny portfolia těchto fondů velice rychle, někdy snad dokonce i další den. Což někteří investoři kopírovali. Nikdo už asi nezjistí, s jakým úspěchem. Tato doba už je samozřejmě dávno pryč.Máte samozřejmě pravdu i s tím PM. Pokud si ale pamatuji, tak analytici v minulých letech tvrdili, že zisk firmy bude (tažení proti kouření atd.) klesat a nyní je tu možná opačná situace. No, uvidíme, jak to dopadne.Ještě k té odbočce. Vy už jste našel hřibovité houby? Lze alespoň necimrmanovsky naznačit ve které lokalitě? Na chalupě na Brdech je holt ještě dost chladno...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tyto výzkumy mezi portfoliomanagery vždy beru s rezervou. Nejsem přesvědčen, že by portfoliomanager s úsměvem na tváři sdělil narovinu veřejnosti všechna svá nejčernější očekávání. To by investicím do jeho fondu asi moc nepomohlo. V každém komentáři PM se nějaká ta budoucí naděje vždy musí objevit. Nicméně tato doba a časy příští kvality PM řádně prověří - vybrat teď ty správné firmy je mnohem těžší, než když se na trzích "nic neděje".A malá poznámka na závěr:Jakožto mykolog si dovolím nesouhlasit s tím, že houby nerostou a že na ty "klasické jarní" je ještě brzy. Naopak - hlavní vlna jarních hub už je u konce a začínají se objevovat už i první hřibovité.Omlouvám se za odbočku do jiného tématu.

Nahlásit

-
0
+