Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Suroviny vítězí!

10. 6. 2009
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já bych se nebál ropy při držení delší dobu nad 1 rok,Čína a ostatní asijské země vykryjí spolehlivě propady usa a evropy,dále plyn a samozřejmě plodiny v čele se sojou,bude neúroda.Zlato může se stříbrem jít také nahoru,ale to bude doprovázeno inflací usd a my to možná v korunách ani nepoznáme,počkal bych si na korekci.

Nahlásit

-
0
+

Podle mě prosperující a klidný přístav nenajdeme nikde, ani u komodit.Investoři by měli zapomenout na "snadné" výnosy ala 90. léta minulého století.Pokud suroviny, tak se v současné zaměřuji zejména na střední firmy výrazně zvyšující objem fyzické produkce.Druhou zajímavou skupinu by mohly představovat malé firmy sedící na potvrzených (a to zdůrazňuji) ložiscích, které by se mohly stát potenciálním cílem převzetí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozor, komodity vubec nejsou klidnym a pozvolne prosperujicim pristavem, jsou obecne vyrazne volatilnejsi nez akcie. Momentalne prinesly zajimave zisky. Ja jsem komodity (resp. komoditni akcie) doporucoval od konce roku, zejmena pak med (+76%) a ropu (+90%).http://www.finez.cz/odb orne-clanky/detail/komodity-ne jlepsi-dlouhodoba-investice/.N ekteretezebni firmy se daly koupit za vyprodejove ceny a za par mesicu prinesly trojciferne zisky. Ale pozor.1) Pri dnesnich cenach uz nejsou fundamentalne podhodnocene.2) Rust byl do znacne miry tazen "umelou" poptavkou z Ciny, k tomu se pridal pokles dolaru a take obecne vetsi poptavka investoru po rizikovejsich investicich (klesa averze k riziku)..Aktualne bych z komodit doporucil investovat jen do zemedelskych komodit a to se strednedobym az dlouhodobym vyhledem. Ostatni komodity jsou nyni na muj vkus prilis rizikove. Laicky receno, riziko 20% korekce za potencial dalsiho rustu o 10% nestoji. Alespon mne ne..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

Děkuji :-) U stříbra bych měl trochu obavy, protože cena již docela poskočila. Každopádně je ještě dlouhá cesta, aby překonalo své rekordní hodnoty z minulého roku, kdy se prodávalo za téměř 21 dolarů. Uvidíme jak to dopadne. Já si své pozice stále držím :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problem s firmami kupujicimi pozemky je, ze spolehaji na udrzeni vlastnickych prav. Docela dobre si dovedu predstavit situaci kdy je vyvlastni za zlomek hodnoty (viz BP a TNK pro precedent). Cina ma tu vyhodu, ze ji si vyvlastnit nikdo nedovoli :)Jinak se stribrem souhlasim.Nicmene pozor - cena zlata v USD stoupla, ale v jinych menach to nebylo az tak dobre neb cast rustu ceny je zpusobena padem USD (stejne tak u ropy).

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek.Jen bych doplnil, že Čína skutečně buduje fyzické zásoby průmyslových kovů, konkrétně mědi, ale i dalších. To samo o sobě přispívá k oživení cen těchto kovů..A kdybych si měl vybrat jen jeden kov, pak mým favoritem je STŘÍBRO.

Nahlásit

-
0
+