Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Komodity – nejvyšší čas investovat

2. 12. 2009
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jak ktere akcie, jak ktere... ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokles dolaru nezpůsobuje pouze nominální růst cen komodit, ale i reálný. Protože když se propadá nejdůležitější rezervní měna světa, tak logicky lidé přelévají zásoby do komodit - a tím zvyšují poptávku i reálnou cenu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim. Ale zlato ma take uzitecnou funkci, kterou historicky vzdy melo a mit zase bude. A to je funkce penez. Ma k tomu veskere klasicke predpoklady: vzacnost, delitelnost, trvanlivost, atd...Tuto uzitecnou funkci je schopne plnit lepe, nez cokoli jineho. Rozhodne lepe, nez papir, protoze ten ma do vzacnosti daleko a natisknout na nej cislo s mnoha nulami umi kdekdo.Pokud jednou dojde k tomu, ze papapirove nekryte meny padnou a ceny celeho svetoveho bohatstvi a produkce se budou prepocitavat na jedinou svetovou menu - zlato, jeho kupni sila bude podle me darmaticky vyssi, nez dnes.Ale pokud mate na mysli ciste prumyslove vyuziti, pak je asi vhodnejsi stribro. Mozna i platina - v zavislosti na odhadu vyvoje automobiloveho prumyslu.Vsechny mnou jmenovane komodity maji tu vyhodu, ze je clovek muze mit zakopane na zahrade a neskazi se, zabiraji malo mista. Pokud ale jde o cistou "spekulativni&q uot;investici, lze samozrejme doporucit i komodity typu psenice ci ropa.Nicmene prestoze je vlak s komoditami jiz rozjety (jak pisete), stale mi investice do nich prijde rozumnejsi, nez do akcii, ktere maji ciste spekulativni hodnotu a skoro rok rostou bez jakehokoli fundamentalniho zakladu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odvadite diskuzi od nacasovani investice do komodit (podle nazvu clanku je nejvyssi cas investovat) trochu jinam - k tematu dlouhodobe ochrany kapitalu..Timto tematem jsem se zabyval v odkazovanem clankuhttp://www.finez.cz/odbo rne-clanky/detail/jak-investov at-v-dobe-krize-ii-aktivni-spr ava-portfolia/Komoditya nektere akcie take povazuji za dobrou dlouhodobou ochranu kapitalu (akorat nacasovani jejich nakupu bylo idealni pred rokem, ne dnes). Na rozdil od Vas ale preferuji jine komodity nez zlato, nebot zlato ma jen male uzitecne vyuziti. Znate pohadku "Sul nad zlato"? Pak chapete, o cem mluvim. ;-).Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, minimálně z části máte pravdu.Současná realita je dobře nastíněná třeba zde: http://blog.ihned.cz/c3-39317140-YBrych_d-bank-of-america-tarp-a-kouzlo-jmenem-inflaceTedy co do růstu nabídky peněz. Dále je třeba si uvědomit, že krize nekončí a že Dubaj určitě není poslední ani zdaleka největší otřes, který přijde.Z pohledu člověka pohlížejícího na své finanční operace jako na formu zabezpečení na stáří (tedy perspektiva 20-40 let) je ještě třeba v úvahu brát kumulované systémové riziko za tak dlouhou periodu. V takovém horizontu lze zcela důvodně očekávat státní bankroty (od Řecka až časem po Francii), hyperinflaci, rozpad eurozóny, kolapsy penzijních systémů, krachy burz, hyperinflaci, odklon od nekrytých peněz, znárodňování a vyvlastňování (např drahých kovů - zejména těch fyzicky nedržených), atd...A teď je otázka, nakolik se kdo chce a umí svým financím věnovat. Samozřejmě nelvyššího zhodnocení docílím, pokud budu "spekulovat&quo t;,nakupovat a prodávat podle aktuální situace (akcie, komodity, dluhopisy, nemovitosti, ...). Kdo ale chce komfort, jistotu a minimum starostí, může (alespoň část) svýh prostředků vložit do komodity s trvalou hodnotou, nekazivosti, dělitelnosti, kompaktností, přenositelností, atd... čili do zlata. Navíc lze kalkulovat na to, že pokud zlato alespoň z části nahradí nekryté peníze v rezervách i mezinárodní směně (ropa, ...), jeho hodnota nutně dále vzroste.Resp. vzhledem k dolarové peněžní zásobě je zlato vlastně stále docela podhodnocené.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já němohu přímo říct "věřím stříbru". Každopádně ale ve stříbře (v přepočtu na současnou cenu) mám o něco více prostředků, než ve zlatě.Ne o moc, cca 60:40.Jednak proto, že u stříbra vnímám větší růstový potenciál. A jednak proto, že až skončí historicky krátká anomálie falešných nekrytých papírových "peněz", tak stříbrňáky budou pro každodenní běžné nákupy praktičtější, neb se jedná o "drobné". Jako důchodce jít pro mléko a chleba či pro prášky na tlak s uncovou zlatou mincí bude dost nápadné a nepraktické... Tedy dokud se systém neusadí a po platbě zlaťákem mi běžně nevráti 15 stříbrných :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten poměr 1:15 ale nebyl vycucán z prstu. V podstatě šlo o ukotvení tehdy platného poměru - ten, kdo to uzákonil jen (chybně) předpokládál, že odstranění kurzového rizika za tu regulaci stojí.Ostatně zásoby existujícího kovu také nejseou 1:50, ale spíše 1:15. Navíc zlato se z nejvější části opravdu používá jako rezervní/měnový kov a leží v sejfech (neubývá). Kdežto stříbro se hojně používá v průmyslu pro své nenahraditelné vlastnosti a to často tak, že není možná jeho recyklace. Spotřeba převyšuje těžbu, těžba navíc spíše klesá. Průmysl už v podstatě z bankovnách rezerv veškeré stříbro vykoupil, v sefech už ho moc není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

... jeste se nabizi dodat "at mam komu prodat".Nazev je hrozny. Clanek je trochu objektivnejsi. Ale rikat dnes, ze je nejvyssi cas investovat do komodit, to muze jen nekdo, kdo chudak zaspal a ted si preje, aby komodity jeste chvili rostly a on mohl naskocit do vlaku, nebo kdo si preje to same, aby mohl prodat jeste draz nez dnes..Kazdopadne naskakovat do vlaku, ktery se riti stokilometrovou rychlosti, neni moudre..Ano, po bitve je kazdy general. Ja si to vsak muzu doufam dovolit takhle otevrene zkritizovat, nebot komodity jsem doporucoval jiz v lednovem investicnim vyhleduhttp://www.finez.cz/odb orne-clanky/detail/komodity-ne jlepsi-dlouhodoba-investice/(a sam ziram, jak jsem nektere odhady trefil).Opetovne pak v clanku z breznahttp://www.finez.cz/odbo rne-clanky/detail/jak-investov at-v-dobe-krize-ii-aktivni-spr ava-portfolia/.Komodityjsou k nezadrzeni, od zacatku roku jsou:ropa +104%med +137%olovo 148%zinek 98%rhodium 104%paladium 98%cukr 98%Zaostavaji pouze zemni plyn, maso a nektere zemedelske komodity..S klienty jsme davali v portfoliich komoditam (resp. akciim tezebnich spolecnosti) velky prostor a prave diky tomu jsou od zacatku roku v prumeru 60% v zisku..Dnes povazuji nadale za atraktivne ocenene nektere ropne a plynarenske koncerny. Dale jsme v zari investovali do psenice a kukurice, u tech vidim na strednedobem horizontu slusny potencial. Ale jinak je na muj vkus vetsina komodit uz prilis draha..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

I já věřím dlouhodobě drahým kovům stříbru pak zvlášť.Většinu investic tímto směrem mám přes akcie, menší část pak ve fyzickém zlatě a stříbře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ehm... poměr 1:15 není žádný normální kurs, ale v dřevních dobách komoditních peněz uzákoněný poměr :) Dlouhodobý průměr je naopak ve dvacátém století právě okolo 1:50, tedy současný stav není nic nenormálního (pokud teda nepovažujete současnou cenu zlata za něco nenormálního). A cena okolo $20 za trojskou unci není z historického hlediska zrovna nízká.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obecně ano. Ale u drahých kovů bych to neviděl tak kategoricky.Drahé kovy jsou v podstatě jediné peníze, opravdovější, než nekryté papírky jménem USD, EUR, CZK.Dříve či později se nekryté inflační měny zhroutí. Tato anomálie trvá historicky krátkou dobu a i všechny dřívější pokusy o papírovou měnu skončily krachem.Čili u zlata a stříbra je možný dvojí pohled. Buď krátkodobě spekulativní jako na komoditu. Nebo "strategický&qu ot;- prostě konvertuju inflační nekrytou měnu do reálné kryté měny. Nebo jinak: na penzi si spořím v té měně, která tehdy jako jediná bude platit :-)Pokud budete na zlato a stříbro pohlížet jako na měnu s relativně stabilní (nerostoucí) peněžní zásobou a naopak na USD jako na inflační měnu s rychle rostoucí peněžní zásobou, tak prostě jen dochází ke změnám kurzu danou rozdílným vývojem peněžních zásob (inflací) obou měn.Z tohoto pohledu je zlato ještě docela levné a stříbro je dokonce za hubičku. Stříbra totiž ubývá a při tom je velmi podhodnocené (historicky normální kurs zlata ku stříbru je cca 1:15, ale nyní je cca 1:50).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já stříbru docela věřím a kupuju ho. Resp. nakupoval jsem uncové mince v době, kdy byly za 13.15 EUR včetně DPH.Od té doby (2 měcíce) to moc nevylezlo (cca o 2 EURa), společně s poklesem CZK o cca 40hal to dohromady dává dejme tomu 57 Kč zisku na uncovou minci.To není moc, cca 17%, ale já to spíš beru jako dlouhodobou investici. Stříbro je relativně podhodnocené (nikdy nebylo vůči zlatu takto levné), na rozdíl od zlata ho ubývá, protože ho spotřebovává průmysl často bez možnosti recyklace (rusové ho dokonce chtěj střílet do mraků, číňani to už dělaj), těžba klesá a povídá se, že na komoditní burze je lehce podvodná bublina, neb se tam obchoduje s větším množstvím Ag, než ho reálně existuje. Doposud fyzické vypořádání chtělo vždy jen zanedbatelné procento kupujících (s elektornickým stříbrem se lépe spekuluje a neplatí se za sklad), ale kdyby vznikla špatná nálada (resp. run na burzu) a fyzické vypořádání by bylo požadováno třeba u 20ti procent obchodů, asi by došlo k defaultu burzy (nebylo by dost fyzického stříbra k vydání) a cena toho fyzického by vystřelila. Podle mne k tomu dříve či později dojde, stejně jako v každém systému částečných rezerv (a chybějící stříbro žádná centrální banka nemůže natisknout).Četl jsem i SciFi prognózy, že stříbro v delším horizontu v ceně dožene zlato. Ale to je asi too optimistic. Stačilo by ale, kdby se z abnormálního poměru 1:50 vrátilo na historicky normální 1:15 vůči zlatu a moje stáří bude hned o něco příjemnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stribro je tusim nejlepsi vodic elektriny, tak se pouziva v elektrickych zarizenich vnekterych pripadech. A stare filmy se tusim vyvolavaly nejakou sloucenisou stribra, ale v dnesni digitalni dobe to asi nebude vetsinova cast spotreby.

Nahlásit

-
0
+

Pokud někdo napíše "nejvyšší čas investovat", je to pro mne jasný signál, se této investici zdaleka vyhnout. Navíc tento článek nijak nevysvětluje, proč bych měl vydělat právě na těchto komoditách (na rozdíl třeba od článků Jana Traxlera). Navíc, pokud je nárůst ceny způsoben převážně poklesem dolaru, tak korunový investor může být v součtu na nule. Článek sráží i některá nezdůvodněná imperativní tvrzení, jako u cukru "i když by jej měla spíš prodávat přímo na trhu".

Nahlásit

-
0
+

A co stříbro? Jak je na tom stříbro? Je pravda, že nejsou již žádná další významná naleziště?Stříbro se používá v průmyslu, tuším do mobilů a také při výrobě filmů...Jak tedy vidíte stříbro? Zlato je moc drahé, bez ohledu na potenciál jeho růstu je to tedy příležitost "většího hlupáka". Ale stříbro je pod 20 dolarů za unci.

Nahlásit

-
0
+