Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vytěsněné pohlaví

25. 6. 2009
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Když má pár hodně rozdílné příjmy, je to vždy extrémně zátěžová situace vyžadující velkou toleranci a pochopení. Málokdy je vina jen na jedné straně, chtít tu situaci zvládnout musejí oba. Třeba neochota zůstat doma není pýcha, ale obava z toho, že tím muž získá ve vztahu trestné body, které budou v patřičný čas využity.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji Ondřeji :-) Ono ekonomie a sociologie jsou docela příbuzné obory. V mém případě bych měl poděkovat svým rodičům, jsou to takové chodící encyklopedie a vždy mají na všechno odpověď :-) Dále si myslím, že člověk musí jevit zájem. A je jedno, jestli jako investiční manažer ve velké bance, či jako školník ve vesnické škole :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy jste renesanční člověk Arzene:-)Ekonomie,Finance a sociologie dokonce taky.Klobouk dolů.Zcela vážně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dopřát dětem paní nebo holku na hlídání je jednoznačně pro děti prospěšné. Maminky (a tátové) jsou v prvních letech vyčerpaní. Kdo si může dovolit využít třeba studentku pedagogické fakulty, aby si s dítětem hodiny a hodiny hrála, malovala nebo zpívala, zatímco rodič zrelaxuje nebo zařídí potřebné záležitosti, ten dělá velmi rozumnou věc.Dialog mezi paní Ferstlovou a vámi, Arsene, je sporem dvou extrémů. Vy nemáte rodinu a nejste ženská, problém paní Ferstlové zase spočívá evidentně v tom, že má doma mizerného chlapa a na základě toho zobecňuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná je to v odlišném pohledu na výchovu. Já si nemyslím, že je právě nejlepší nechávat dítě na hlídání v době, kdy svojí matku nejvíce potřebuje (dle mnoha odborníků se dítě toho nejvíce naučí právě do 3-4 let svého věku). Pokud se jedná o Váš další dotaz, proč jsou ženy, které mají více mužů nazývané nelichotivě a muži, kteří mají více žen, tak jsou často ve společnosti mužů označovaný za "frajery. Tak na to jsem taktéž našel odpověď. V případě zájmu Vám mohou zaslat seminární práci na toto téma. Je to trochu delší :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, co Vás omlouvá, že přiznání, že jste mladý a nezkušený. Jsem matkou tří dětí, z nichž nejmladší má 1 rok. K tomu vedu 2 firmy (z domácí kanceláře), pracuji z 90%, když dítě spí, můj měsíční příjem se pohybuje vysoce nad republikovým průměrem. Nemám vůbec pocit, že bych se musela rozhodovat mezi dětmi nebo prací, dá se to skloubit. V současné době vyřizuji hypotéku na dům, protože už se do bytu nevejdeme. Nemáme funkční babičky, veškeré hlídání si platím. Partner přichází domů unavený z práce, takže opět pomoc nulová. Hypotéku budu platit sama, protože partner nevydělává moc a ve své hrdosti není ochoten raději zůstat na mateřské, abych nemusela být uhoněná a náš příjem by byl stejně vyšší, kdyby se odečetly náklady na hlídání. Něco je v naší společnosti špatně. Pokud je nevěrný muž, je záletník, pokud je nevěrná žena, označuje se nepublikovatelným výrazem. Pokud odejde od rodiny muž, tak na rodinu prostě není stavěný, pokud odejde žena, má společenské stigma na celý život. Celý náš život je o nerovnoprávnosti žen – nejsem feministka, která by chodila s transparenty, nestěžuji si, ale s tímto faktem žiju. A příčinu feminismu vidím jednoznačně v tom, že muži přestali být muži, z teplé náruče maminek plynule (nyní už bez vojenské služby) přecházejí do teplé náruče přítelkyň a manželek, od kterých očekávají opět plný servis. Kolikrát jsem v životě slyšela, že mě přece nemůže vadit mytí WC a noční vstávání k dítěti, protože jsem se narodila jako žena a byly mi k tomu dány všechny předpoklady. Takže na závěr otázka, kdy jste naposled neprospal noc kvůli řvoucímu dítěti nebo umýval toaletu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Jsem příliš mladý a nezkušený životem, abych hodnotil Váš současný stav. Snad se nebudete zlobit, když si dovolím tvrdit jednu věc. Kdyby jste měla možnost vrátit se o 20 let zpátky a vybrat mezi dvěma dětmi nebo životem úspěšné manažerky, tak pevně věřím, že dáte přednost právě Vašim dětem. Možná s jiným chlapem či by jste spoustu věcí udělala jinak. Každopádně o své děti byste nikdy přijít nechtěla. Současné společenské uspořádání dává svobodu ženám. Což je na jednu stranu dobře. Ženy jsou samostatné, dokážou se uplatnit a seberealizovat. Otázka je zdali takové ženy jsou opravdu šťastné. Při této materiální honbě jsme totiž malým holčičkám vytrhli z rukou miminka a panenky a poslali je do kanceláří.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V této chvíli mne napadají pouze nepublikovatelné výrazy na vaši adresu...Skutečně se domníváte, že štěstí ženy spočívá v dětech a rodině? Já sama jsem mnoho let "závislá" na natidepresivech, přesto, že jsem vychovala dva syny a dvacet let života věnovala rodině !

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Feministkám nefandím - jsou až moc extrémní. Jinak s Vaším článkem souhlasím a matriarchátu bych se nebránil - ženy jsou v mnoha ohledech daleko rozumější než muži. Místo válek bychom měli drby a pomluvy. A toho bych se mohl spokojeně neúčastnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prušáci měli tradiční hodnoty pro ženy schované ve třech K - Kinder, Küche, Kirche.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Chyba mužů byla, že vůbec dovolila ženám vyřknout věty o rovnoprávnosti a stejném přístupu....Já pevně věřím, že to muži vezmou do svých rukou a nenechají, aby se tradiční hodnoty tak jednoduše zničili." - Arsene, že si jenom děláš legraci? Že jo?!Jestli ne, tak mě sakra zajímají ty tvoje tradiční hodnoty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Něco málo jsem k tomu napsal. Článek se jmenuje "Čeká nás rok očisty?".BTW: Malé holky si nehrají na manažerky, ale na maminky. Já si myslím, že by byla škoda, kdyby kvůli feministkám vymřela celá Evropa a každý druhý byl důchodce. Chyba mužů byla, že vůbec dovolila ženám vyřknout věty o rovnoprávnosti a stejném přístupu. Obrátilo se to totiž proti samotným ženám. Ženy jsou totiž mnohem méně šťastné než v minulosti což dokládají i četné výzkumy. Krásným příkladem jsou bezdětné "úspěšné" 40 leté manažerky závislé na antidepresivech. Já pevně věřím, že to muži vezmou do svých rukou a nenechají, aby se tradiční hodnoty tak jednoduše zničili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozumný člověk - žena - by se do této diskuze nezapojil. Jednoduše proto, že by byla bezvýsledná. Pohnutky "feministek&quo t;jako žena chápu.(I vlastní manžel mě s oblibou takto diagnostikuje). Přesto jsem přesvědčená o tom, že za tento stav si mohou ženy samy. Ne tím, jak se samy chovají a jednají, ale jak z pohledu evolučního vychovávaly po stovky let svoje děti. Původní společnosti byly, tuším, matriarchální. Pak se to nějak zvrhlo - a maminky v tom jistě měly prsty :-). Nyní opět převládají teorie, že lidská společnost směřuje zpět k vládě žen. Takže, holky, je to na nás (vás). Pokud nejste spokojené s výsledky tohoto vývojového experimentu, berte výchovu svých dětí jako výzvu. Máme šanci se dožít změny :-).PS: Feministkám fandím, protože bez nich by mnohé z nás nevěděly, že něco není v pořádku. A na muže se nezlobím. Oni za to nemohou :-)

Nahlásit

-
0
+

To máte pravdu, jistě. Pozitivní diskriminace by podle mě přinesla víc škody než užitku. Stačí, když se to stane jakýmsi morálním apelem a ještě asi ne ve všech oborech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hmmm, nezavedeme do Finmagu rubriku "Gender Studies"?:)

Nahlásit

-
0
+

Ošemetné téma, které má vždy tendenci se zvrhávat ve vzájemné napadání. Ale risknu to.Co si vlastně kdo pod rovností mužů a žen představuje? Podle mě by to měl být postoj, názor, že muži i ženy mají mít stejné příležitosti, šance se uplatnit, že žádné z pohlaví není méně či více „hodnotné“, hloupější či chytřejší, šikovnější či neschopnější. Např. to, že pracuji ve firmě, kde je systém odměňování jen na základě výkonu považuji pro sebe za obrovské plus. Kdybych pracovala jinde v jiném systému odměňování a brala na stejné pozici za stejnou práci jen 70 % platu muže (což je běžná praxe), tak by mě to hluboce uráželo.Pozor, neznamená to však, že jsme stejní! Někdy mám pocit, že se to snad dnes ani nesmí říkat nahlas. Ale odlišnost ženského a mužského pohlaví je snad neoddiskutovatelná!? Ať už je to odlišný způsob zpracovávání informací, používání levé či pravé mozkové hemisféry, fyziologické odlišnosti, reprodukční funkce atd. A to přináší ať jednomu či druhému pohlaví určité výhody (či nevýhody) a snad i predispozice některé činnosti zvládnout lépe. Ale znovu opakuji, každý by měl mít možnost volby co bude v životě dělat a neměl by být apriori škatulkován. A k tomu by měly být úměrně vytvořeny podmínky. Je však otázkou, jestli to jde zajistit kvótami (pozitivní diskriminace) a nebo je spíše nutné dosáhnout určitého povědomí ve společnosti.

Nahlásit

-
0
+

Paní Brdečková se nechytala v hospodě mezi muži, ale myslí si snad, že by se muž chytil v kavárně na drbacím kroužku žen? (nehledejte v tom pejorativum, prostě se nad tím zamyslete)A pokud má autorka pocit, že žijeme v zemi kde rovnoprávnost a konvergence genderových odlišností není, doporučuji výlet do tradičních arabských zemí, případně zabrousit trochu do historie (i té české).Jinak krásné dobré (pro mě postátnicové) ráno :-D

Nahlásit

-
0
+