Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krugman: vraťte mi budoucnost

13. 8. 2009
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No, to se da resit - napr. pri mikroplatbach v CZK pro zbozi kde prodavajici chce USD by se nemenila kazda platba okamzite, ale az po dosazeni urcite rozumne castky.Navic, pri velkem mnozstvi transakci se vetsinou pausal da ukecat, ale musi to byt opravdu velke mnozstvi.Samozrejme, pokud predpokladate trzby v celkove vysi 100 dolaru, tak mate problem tak jako tak (i kdyz sazmorejme vetsi pokud je to 1.000x10 centu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A pirátská strana bojuje proti globálnímu oteplování a klimatickým změnám :) Stáhnutí jednoho alba spotřebuje mnohokrát méně CO2 než výroba CD a jeho distribuce :))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mikroplatby jsou v soucasne dobe nerealne. Musely by byt celosvetova mena, aby se porad nemenily kurzy a navic by banky zprostredkovavajici platby musely vybirat nejakou prijatelnou sumu za prevody v % a ne v absolutnich castkach. A to se jim u halerovych polozek chtit nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na téma autorských práv teď čtu moc pěknou knihu, jmenuje se to "Against Intellectual Monopoly". Jak už název napovídá, autoři nejsou copyrightům a patentům zrovna naklonění:) A to jsou to prosím vážení ekonomové. Brzy napíšu recenzi/článek.Padla tu zmínka, že soudy by měly přiznávat odškodné ve výši skutečně ušlých prodejů... problém, že se dá dost těžko zjistit, kolik lidí by si něco koupilo, kdyby si to nemohli stáhnout.Ale možná by dokonce vydavatelé museli platit pirátům. Existuje řada ověřených případů, kdy šíření hudby nebo knih zdarma vedlo zároveň k vyšším tržbám za prodej fyzických nosičů (např. sběratelských verzí CD).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spontánní koupě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim - platit na internetu jde, ale musi to byt v podstate pruhledne. Tudiz velice snadne a (relativne) levne.Obchod Apple online to ma celkem dobre vyresene - neni sice uplne levny, ale platby jsou velice snadne a tudiz "nakup jen tak" (nebo jak chcete prelozit impulse buy :) ) je velkou casti trzeb. Lidi jsou ochotni utratit 100xdolar za dva tydny spise nez jednou 100 dolaru za stejnou dobu.

Nahlásit

-
0
+

Platit za čtení na internetu - je to plně v kompetenci toho kdo tam obsah dává. Možná tím získá možná ztratí.Řadu let přesvědčuji své kamarády, co se motají kolem internetu, aby vyřešili problém miniplateb a stahování placeného obsahu - je to zlatý důl, byť haléřový :-)K hlavnímu tématu článku - pokrok jde pomalu, postupně, takže si jeho význam neuvědomujeme. Ale stačí si udělat střih svého života a jeho okolí během 20-ti let lze najít řadu zajímavých změn.Druhá revoluce v kuchyni podle mého soudu přišla když se objevily myčky a rychlovarné konvice.A nakonec otázka - proč mám platit nějakým (nenasytným) uměleckým agenturám za to že používám kopírku a pevný disk? Osobně za veškerou hudbu platím (kupuji CD a mám pár vynilů a nestahuji hudbu a filmy. Ať si ti parchanti vyřeší své problémy sami.

Nahlásit

-
0
+

Pozoruhodné závěry: pokrok nic moc, tradiční krize, internet, který naplňuje scestnou vizi "každému dle jeho potřeb" a bídné ratingové agentury - skvělé čtení.

Nahlásit

-
0
+

Ono by bohate stacilo, kdyby soudy meli stanovene limity, jakou skodu mohli zhruba lide porusovanim autorskych prav zpusobit. Napriklad: Pocet skladeb x kolik % lidi by si je koupilo pokud by museli x prumerna cena = vysledna skoda. Plus povinnost dokazat, ze to provedla primo danna osoba. Potom bychom se pochybovali v radu stovek dolaru a ne v milionech.

Nahlásit

-
0
+

Trochu mimo téma, ale viděl jsem moc pěkné video Krugmana z nějaké přednášky o zdravotnictví... "Kolik je tady Kanaďanů?" (Zvednou se nějaké ruce.) "A kolik z vás si myslí, že máte špatný zdravotní systém?" (Zjevně očekává 0, protože státem řízené zdravotnictví přece nemůže být špatné, ale k jeho zděšení se zvednou ty samé ruce:)Krugman je něco jako v našem prostředí jistý pan docent, který je ekonomickým "expertem" jisté oranžové strany ... A to nemyslím jako pochvalu pro pana docenta:)

Nahlásit

-
0
+

Děkuji za příspěvek, ano, nějaké paušály, asi ne plošné, ale hodně nízkoprahové, tedy pro každého snadno proveditelné a nepříliš vysoké by byly jistým řešením.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakto že ne? Je to rozhovor se spisovatelem a jednu knihu tam přímo jmenuji! :) Jinak ale názvy těch rubrik není třeba brát tak doslova.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K problému autorská práva vs. internetŽe je třeba změnit přístup k autorským právům je zřejmé už dlouho. Bohužel se zatím neobjevila dostatečně silná autorita, která by dokázala tuto myšlenku začít globálně prosazovat. A nejde tady jen o hudbu a film, ale i SW. Tam je problém obdobný. Zmíněný případ "stahovačky hudby", který nedávno proběhl médii, je opravdu hodně odstrašujícím příkladem zneužití stávajícího systému téměř mafiánskými praktikami.Nejsem si ale jist, jestli měření počtu přenesených dat je ta správná metoda. Měřené připojení k internetu je dnes již překonaná záležitost. Navíc mnohá příchozí data mohou být jiného než komerčního a autorsky chráněného charakteru.Podle mě by byl vhodnější systém paušální platby s výběrem obdobným např. TV poplatku. Na úrovni operátorů by pak bylo možné sledovat využívané zdroje dat a podle nich následně řídit rozdělení vybraných prostředků.Ať už by byl ale systém jakýkoli, prakticky nemůže být horší než ten dnešní. Dnes stačí vlastníkům autorských práv ukázat prstem na kdejakého řadového uživatele internetu, a toho pro výstrahu ostatním totálně zničit.

Nahlásit

-
0
+

Výborný článek! Mám jen jeden dotaz - kde je kniha? (je to v tubrice knižní čtvrtek)

Nahlásit

-
0
+