Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Válka proti recesi (2)?

29. 1. 2009
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Napadá mě otázka (nejen pro politiky): Doporučovali byste provádět expanzivní politiku, pokud by vedla k horším výsledkům, než pokud by vláda držela vyrovnaný rozpočet?V případě, že odpověď je ne - na základě čeho si myslíte, že expanzivní politika povede k lepší situaci než vyrovnaný rozpočet? Je to axiom?

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,moc dobrý článek a naprosto s ním souhlasím. V této době není moc, co by se dalo u nás okamžitě proti recesi dělat. Ale jeden klad současná krize také má, a to poučení, že plánovat ekonomiku státu na vývozu jednoho nebo několika průmyslových výrobků či komodit není nejšťastnější. Tedy i snaha a podpora státu do budoucna by měla směřovat k větší diverzifikaci průmyslových odvětví a především k podpoře nikoliv výrobních, ale znalostních oborů. Bývalý boom otevírání výrobních linek, kterým stát odpouštěl daně a města pronajímala pozemky za korunu, a které se poté stejně přestěhovaly na východ od nás, zdá se nebyl dostatečným poučením.

Nahlásit

-
0
+

K uvedenému dvoučlánku (1,2) bych si dovolil upozornit na jeden, dle mého názoru, silný faktor rozdílné situace v USA a v ČR.Tím je chování a myšlení lidí v USA a u nás.Američané (alespoň ti co nezažili krizi 30 let) si odvykli žít ve světě, kde platí "má dáti/dal". Nicméně ví, že za svou situaci, byť ji nyní nereflektují ve svém chování, si mohou sami.Zatímco u nás většina lidí do světa "má dáti/dal" ještě nedorostla, nicméně většina "ví", že za jejich případné potíže může někdo jiný.To má pak přímý dopad na volební výsledky a tím na volenou reprezentaci a tím na případná makroekonomické strategie.V praxi tak aplikovaná řešení vycházejí z vůle lidu a voliči povoleného populismu, nikoli z teorií ekonomů (viz např. zdravotní poplatky).V konečném důsledku pak u nás dostane prostor "ekonomické řešení typu" Sobotka, Paroubek, J.Havel před řešením typu Kalousek + NERV.Promítnutí ekonomické krize do budoucího výkonu politiky bude v USA a v ČR svou populistickou hloubkou (a praktickými ekonomickými kroky) jiné.Ta různost řešení však bude vycházet především ze síly karet rozdaných ve volbách, nikoli z rozdílné makroekonomické situace, bohužel.

Nahlásit

-
0
+

Co se automobilky diví velkému poklesu poptávky? V posledních několika letech sami sobě kanibalizovali své vlastní budoucí tržby a rozdíl si nenechaly jako polštář na horší časy..Lidé jsou auty de facto předzásobeni. Díky nízkým úrokům a všelijakým akcím automobilek se v minulých letech prodávalo více aut než by tom bylo bez těchto akcí..Kdo tedy bude kupovat nová auta dneska? Já se třeba chystám využít problému automobilek a auto obměnit. Ale rozhodně nepůjdu pro nové auto, ale porozhlédnu se po autě rok starém. Lze ho sehnat se slevou desítek procent oproti novému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázka je, jestli by zvýšený zájem o koupi nového auta neznamenal omezení poptávky po všech ostatních produktech. Navíc z jakých peněz by tato dotace měla být provedena? Myslím si, že není nejlepší nápad další zadlužování státu jen proto, abychom defakto dotovali zahraniční společnosti jednoho průmyslového odvětví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No pro nás by bylo nejlepší do té Francie a Německa ta auta vozit, co říkáte? Nesmějí tu podporu ale omezit jen na auta domácí produkce...Na druhou stranu, když si všichni nakoupí auta letos, tak ty roky po té bude poptávka po autech zákonitě o něco nižší, s tím je potřeba počítat.U nás bych to zavedl jenom pokud by to byla podmínka výše uvedených zemí, že to musíme udělat všichni, aby nemuseli zavádět protekcionismus. Jinak bych se na to tady v ČR vykašlal, anebo to nechal na opravdu špatné časy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, zatracujete-li přímou podporu spotřeby z vládních výdajů, můžete sdělit, jaký je Váš názor na dotace na nákup nového automobilu zavedené v Německu a Francii? (snížení odvodů přinese více peněz do kaped daňových poplatníků, na spotřebu ale ve výsledku nemusí mít vliv, ta je otázkou sentimentu). V uvedených zemích byl prý vidět efekt navýšení zájmu o nové vozy téměř okamžitě...

Nahlásit

-
0
+