Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Recese, nebo deprese?

31. 1. 2009
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je to neradostné čtení. Ale jak by dopadla rodina, která si neustále vypůjčuje, vypůjčuje a nikd ynepslatí své dluhy? Jednoho dne se ocitne na dlažbě, či spíše v blátě. A vlády si neodpovědně neustále vypújčují až je dluh astronomický, manageři lžou svým akcionářům o ziskcíh aby dostali bonusy a prémie.Bude to veselé :-)

Nahlásit

-
0
+

autorovi: prosím skúste do vašich prognóz, zahrnúť aj možný "umocňujúci nepriazniví faktor"http://www.eu roekonom.cz/analyzy-clanky.php ?type=jz-globalni-oteplovani-o chlazovanizdása že nás čaká, nie globálne otepľovanie, ale poriadne ochladenieproste po rokoch "slnečného maxima", prichádza "minimum"a ksa to ukáže, ako fakt, bude to ďalej tlačiť na ešte hlbší prepad ekonomiky

Nahlásit

-
0
+

Máte můj veliký obdiv.Jste jeden z mála,kdo na mě budí dojem,že než něco publikuje,tak tomu věnuje adekvátní úsilí.Navíc se nebojíte jít ven s kontroverzním tvrzením.Váš pesismus je pravda pověstný,ale na druhou stranu je třeba uznat,že ho umíte vždy potvrdit fakty.O to chmurnější jsou ty články.Web je také perfektní.Myslím obsahově:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prezentuji situaci jak ji vidím a není to poprvé, co prezentuji pesimistické názory na budoucí vývoj..Nad kroky Fedu jsem zamýšlel, i nad lidmi, co je provádějí. Výsledek? Nevidím,jak tyto kroky řeší deficity, předluženost apod..Jak to dopadne, uvidíme časem. Třeba za pár let napíši optimističtější článek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor článku tak jako mnoho jiných autorů v nedávné době prezentuje katastrofickou vizi budoucího ekonomického vývoje. Samozřejmě nelze zcela vyloučit naplnění vizí autora. Jejich naplnění je vše velice nepravděpodobné. Doporučuji autorovi aby se zamyslel nad nedávnými kroky a komentáři amerického FEDu a nad budoucími důsledky zamýšlených opatření.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím s tím, že nikdo neví co se stane.Pokud bychom ale prognózovali budoucnost myšlenkovým schématem - "Co se stane, když ... X", pak dosazením za X ta neurčitost může mizet.A pokud za "X" dosadíme, že svět bude i nadále financovat spotřebu USA, tedy příčinu dnešních problémů bez tlaku na změnu chování, pak je pro mne tajemka vyřešena.A vláda USA, zdá se, že i ta Obamova, dělá přesně to, že hodlá financovat bývalé tempo spotřeby.Tím chci říct: chápu, že se člověk brání uvěřit tak černé budoucnosti a nepřeje se ji, ale ta rovnice zase tolik neznámých nemá, aby se nedala řešit.Vyřešit ji s uspokojivým celospolečenským výsledkem to je jiné zadání a využít ji pro investiční úspěch jednotlivce opět jiné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak jsem psal v reakci na p. Zdražila - co se týče kolapsu dolaru - prvním kole vůči jiným měnám. V druhém kole pak měny obecně vůči drahým kovům..Společná arabská měna bude pro dolar prubířským kamenem.Ještě bych dodal že další kolo kolapsu bude i díky větší inflaci (globální), jak píšete..Pohled investora?1. Mám v portfoliu většinu investic navázaných na drahé kovy.2. Jak jsem psal na mém webu, akciové trhy pořád podle mne nejsou oceněny na nadcházející ekonomické problémy.3. K tomu bych přičetl, že světové akciové trhy jsou podle mne v sekulárním medvědím trhu spojeným s poklesem hodnoty P/E..Doufám, že válečnému konfliktu se vyhneme...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S popisem situace i toho, co nas asi ceka, v jadru souhlasim. Ovsem par poznamek:.1) Pady men - jak uz byla rec, menovy kurz je relativni velicina. Takze muzeme byt svedky padu nekterych men, ale otazkou je vuci cemu. Vuci jinym menam? Mozna to tak u nekterych bude. Spise je v delsim horizontu mozne zavedeni novych men na platformach NAU, GCC, Mercosur, ASEAN a mozna i neco v Africe. Ale nevidim to realne v dohledne dobe. Ani nevim, jestli je to rozumny napad.Druha vec je realny pokles hodnoty meny, resp. penez, ale to uz jsme u inflace, ktera by mela spise globalni charakter nez lokalni..2) Zlaty rubl - neni to nemozne, ale zatim tomu davam tak 25% pravdepodobnost, uvidime..3) USA jako velmoc - myslim, ze USA sve vudci postaveni neztrati. Ale budou muset trochu vic spolupracovat se zbytkem sveta, poslouchat i jine nazory, nehledet jen na sebe. Psal jsem na toto tema zde:http://www.finez.cz/odborn e-clanky/detail/id-64/.Hlavnebych chtel rict, ze nikdo nevi, co nas skutecne ceka. A to ani v roce 2009, natoz treba vyhledove v nasledujicich dvaceti letech. Dulezite je, z pohledu investora, umet prizpusobit strategii aktualni situaci. A jeste daleko dulezitejsi pak je, z pohledu cloveka, nikdy nezapominat na lidske hodnoty. Je bohuzel mozne, ze svet speje k dlasimu velkemu valecnemu konfliktu. Snad budeme mit dost rozumu..Jan TraxlerFINEZ Investment Management.P.S. Vcera jsem se dival na Schindler''s List, tak me to trochu vzalo.

Nahlásit

-
0
+

Omlouvám se, funkční prolink na zmíněné grafy:www.calculatedriskblog.c om/2009/01/january-economic-su mmary-in-graphs.html

Nahlásit

-
0
+

Pravda, obdobná polemika se zde vedla před rokem. Tenkrát se pan Kohout dovolával faktů, která nebyla natolik k dispozici (nebyla logicky tolik vidět).Dnes tedy již nějaká fakta máme (např. cca 10 aktuálních grafů na: http://www.calculatedriskblog.com/2009/01/january-economic-summary-in-graphs.html). Velmi doporučuji !!Ta fakta v grafech vypadají ještě strašlivěji než článek pana Dvořáka (pozor, pokud ty grafy nenahlížíte vzhůru nohama :-)).Takže názory pana Dvořáka, opřené o zmíněná fakta, bych nepovažoval za "pověstný" pesimizmus autora a pramálo na tom změní spor o metodiku pohledu.Dnešní optimisté naopak fakta ignorují a podporují "stavby mostů do nikam", protože neumějí říct kde skončí druhá strana budovaného ekonomického mostu (enormních dotací) s argumentem "snad to pomůže". To je ale málo přesvědčivé.

Nahlásit

-
0
+

Pravda. Honza je v posledním roce jedním ze symbolů pesimismu jehož současnou úroveň sdílím jenom z větší části, ale je zajímavé projít si jeho články psané před rokem a porovnat si, co se z nich splnilo a co se splnilo z odhadů ryzích optimistů. Pochopitelně ale budu raději, když budou mít pravdu tentokrát oni. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oficiální makroekonomické údaje kontrolované FEDEM jsou možná nepravdivé, ale na rozdíl od Shadowstats jsou zadarmo :-) Já problém nevidím v tom, že americká ekonomická nevyrostla, protože životní úroveň občanů by měla být nadstandardní. Bohužel stále více lidí chudne především kvůli politice FEDU, kdy dochází k ožebračování národa pomocí inflace.

Nahlásit

-
0
+

Pěkné. Ale pesimismus autora je pověstný. Snad se jeho obavy nenaplní.

Nahlásit

-
0
+

Par poznamek:I "dobre" staty EU (Nemecko, i Cechy) budou mit problem. Je to ostatne uz videt, protoze jejich externi trhy v podstate zmizeli pres noc. Preorientovat ekonomiku z externi, a zmenit mysleni lidi bohuzel pres noc nejde, a je otazka jestli napr. Cechy jako relativne maly stat muzou rozumne vubec zvysovat zivotni uroven bez znacneho exportu.Jak pise pan Kohout, s Ruskem by jsem to tak zhave nevidel - zalezi velice na cene komodit.Uplne nejdulezitejsi veci v soucasne svetove situaci je co udela Cina. Cina muze dnes stejne dobre zlikvidovat svetovou ekonomiku jako zachranit - vice nez kdokoli jiny. Zatim mi to prijde, ze si to ne uplne uvedomuji (teda, krome toho zniceni).

Nahlásit

-
0
+

Celý systém do průšvihu směřuje. Podle mne hodně velkého průšvihu. Je to tak..USA podvojné účastnictví zpracovaly, dallasský Fed udělal výpočty, kdy pracoval s budoucími příjmy i výdaji pojistného..Výsledky USA podle US GAAP + diskontované DEFICITY (tedy po započtení budoucích příjmů pojistného)jsou v článku zmíněny i s relevantními odkazy..O analogiích států a firem můžeme diskutovat. Mně HDP přijde jako obrat, ne EBIT. Na podobnosti akcií a peněz trvám. Síla ekonomiky (firmy) se odráží na síle měny (ceně akcie).Jak to celé dopadne uvidíme časem.Podobně jako s loňskou debatou o finanční krizi pod mými články.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pár maličkostí. Předně, kursy měn nejsou analogií kursů akcií. Kursy měn jsou zjednodušeně řečeno dány tím, co je možné si za ně koupit. Ano, měny a akcie se obchodují na spekulativních trzích, kde se vyskytují bubliny i propady. Ale to je asi jediná podobnost.HDP není ekvivalentem tržeb. Pokud se vůbec HDP dá přirovnat k nějaké mikroekonomické veličině, pak je to EBIT, tedy zisk před úroky a zdaněním. Ale i tato analogie kulhá.Ano, objemy závazků plynoucích z mandatorních výdajů jsou gigantické. Pokud bychom ale vytvářeli podvojné účetnictví pro stát (což je zajímavá myšlenka, stálo by možná za to, aby se jí někdo chopil), pak bychom museli na stranu aktiv připsat diskontovanou sumu všech budoucích vybraných daní a sociálního pojištění. Jistě, mohli bychom se hádat, jak realistické jsou tyto odhady.Kdybychom stejně přísně hodnotili ekonomiky EU, Ruska a Číny, došli bychom k závěru, že celý systém směřuje do ... průšvihu. Jestli to tak bude, ukáže čas.Mimochodem, Rusko: jestli budou v důsledku recese trvat nízké ceny komodit, bude tu brzy opakování krize z roku 1998. O nějakém zlatém rublu nemůže být ani řeči.Čína je nyní zřejmě v recesi, podle americké metodiky činil pokles HDP za 4Q08 asi -0,3 %.Zpátky k Evropě. Euro je relativně silné proto, že německá ekonomika je stále velmi exportně konkurenceschopná - na rozdíl od jihoevropských států. Zda se eurozóna rozpadne, se teprve uvidí. Spíše ne, protože náklady by byly asi ještě větší než udržení eura.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím, kreditky, ale i půjčky na auta či hypotéky na komerční nemovitosti - to budou hlavní zdroje ztrát bank letos..Co se týče kolapsu dolaru, podle mne jde o "nedočkavost&qu ot;.I z mé strany :-) A průběh? V prvním kole vůči jiným měnám. V druhém kole pak měny obecně vůči drahým kovům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji. Jen si nemyslím, že by lidi v USA drželi peníze "pod polštářem". Mám dojem, že spíše žádné nemají. Naopak žijí v mylné představě o hodnotě svého majetku (domy, penze) a dluhy na kreditních kartách jsou patrně v součtu ještě větším průšvihem než celá hypoteční krize, obávám se.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ochota financovat dluhy USD podle mne klesá. Arabská společná měna je jednoznačný signál odklonu arabských zemí od USD..Čína nebude mít sílu krýt výpadek spotřeby USA vlastní poptávkou. Potom by zpomalení čínské ekonomiky hrozilo propuknutím nepokojů, jak jsem zmínil v článku. Důsledky si opravdu netroufám odhadnout.Co třeba devalvace měny? Politické dopady? atd atd

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak jsem již psal jinde. Předně je třeba asi říci oproti jaké měně by měl USD oslabovat? Euro? Libra? Anglie a Evropská Unie budou muset do budoucna snižovat sazby a zalévat svoje ekonomiky penězi stejně jako tomu bude v US. A myslím že ani v Asii nebudou vlády Japonska a zejména Číny stát o vlastní posilující měnu, která by jim v těžkých dobách snížila pro ně veledůležité levné vývozy. S tím kolapsem dolaru si prozatím musíme počkat. Prasknutí několika bublin (consumer spending, credit, housing) je pro USD z mého pohledu výrazně deflačním faktorem. Lidé neutrácejí, peníze drží "pod polštářem" a tudíž jsou peníze v oběhu cennější. Oslabení dolaru přijde,ale bude to ještě do pominutí deflačního rizika chvíli trvat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmi chmurné a asi pravdivé čtení.Mohl byste prosím uvést svůj názor na schopnost/ochotu/možnost čínské a arabské ekonomiky financovat nezadržitelně rostoucí dluhy USA ? Bude mít Čína schopnost nahradit výpadek spotřeby USA svou vlastní poptávkou ?Vše rovněž ukazuje na kolaps dolaru, jak zmiňujete. Nedává mi smysl jeho současné posilování (nebo jsem jen nedočkavý :-) ?).

Nahlásit

-
0
+