Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na tapetě ČEZ, České dráhy i pošta

24. 4. 2009
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Stát měl v podstatě dvě možnosti. A vybral si ČEZ ponechat. Pokud by ho prodal, tak by získal solidní obnos peněz podobně jako za Telecom a pravděpodobně by se opakoval Slovenský scénář tj. ještě o něco dražší el. energie. Ceny regulovat nešlo a pokud bychom se o to pokusili, tak nám to Evropa rychle zatrhne. ČEZ tedy nelze považovat za "další zdanění" ale jako možná jediný dobrý podnikatelský záměr, který kdy stát měl :-)

Nahlásit

-
0
+

Z dlouhodobého hlediska poptávka trvale roste. Pokud krátkodobě klesá, adekvátně klesá i její cena na burze ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozhodně poptávka pořád nestoupá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenomže v energetice JE konkurenční prostředí. Dle evropských směrnic je cena elektřiny určována na burze a není chybou státu ani ČEZu, že poptávka po elektřině trvale stoupá. Srovnání s telekomunikacemi značně pokulhávává, nemůžete srovnávat trh služeb s výrobním sektorem. Na druhou stranu má růst cen elektřiny i svá pozitiva - nutí lidi k pořízení úspornějších zařízení a podporuje rozvoj alternativních zdrojů energie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.investujeme.cz/clanky/cez-kapr-z-ceskeho-rybniku/Něco málo o ČEZu jsem napsal zde.Je to přesně vidět,kolik ten ČEZ vlastně na těch daních zaplatil.

Nahlásit

-
0
+

http://www.investujeme.cz/clankye

Nahlásit

-
0
+

CEZ odvadi na danich a dividendach neco z toho, co si od nas vybral v platbach za elektrinu. Dost se to podoba dalsimu zdaneni. Statu se povedla vyborna vec - jako vyznamny akcionar ma na CEZ silny vliv, ale kazde nepopularni rozhodnuti muze omluvit tim, ze bere ohled na dalsi akcionare. Podobna situace byla u Ceskeho Telekomu. Teprve Telephonica, ktera CT koupila, zacala ceny snizovat, protoze chape, ze vysoke ceny odrazuji zakazniky a tim poskozuji i akcionare. V telekomunikacich ovsem, nezavisle na vuli statu, existuje konkurencni prostredi. Zatim nevidim cestu, jak by mohlo vzniknout v energetice.

Nahlásit

-
0
+

CEZ je verejne obchodovatelna spolecnost s dobrym managementem. Nekterym obcanum vadi "drahe" ceny energie a chteli by mit z CEZu socialnejsi podnik... asi si neuvedomuji, kolik CEZ odvadi na danich a dividendach statu (cili nam obcanum). Navic kazdy muze investovat sve uspory do akcii CEZu a kazdorocne se na tom "neetickem" ;zisku firmy podilet..Ceske drahy a Ceska posta jsou neefektivni podniky. Vzhledem k velikosti odboru nemaji vubec jednoduchou pozici s tim neco delat..Jinak me osobni zkusenosti s Ceskymi drahami jsou v posledni dobe velmi dobre. S Ceskou postou naopak tragikomicke. Na druhou stranu zkusenosti s jinymi dorucovatelskymi spolecnostmi nemam o nic lepsi..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

České dráhy a Česká pošta ANO, ČEZ nikoliv. Vzhledem k tomu, co odvádí ČEZ do státního rozpočtu a ceny jsou určeny trhem, se o škodlivosti dá polemizovat. Za to České dráhy, které každoročně dotují daňový poplatníci a do dnes si tam nechtějí pustit konkurenci, protože by jim dokázala, že tento podnik může být ziskový, vidím osobně jako škůdce č.1. A to nemluvím o platech a odměnách nečinných manažerů ...

Nahlásit

-
0
+

Proto zřejmě Česká pošta prošustrovala peníze při investici v Kazašské republice, na Ukrajině a v Rusku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co se týká zbylých dvou firem, tak tam nelze než souhlasit. Zde je formální i faktický monopol a tyto firmy, žijící ještě v hlubokém socialismu, nemají žádný důvod ke změně svého chování.

Nahlásit

-
0
+

Je otázka, do jaké míry je ČEZ monopolem. Formálně je trh liberalizován a fungují na něm i jiné subjekty. To, že mají v podstatě totožné ceny je, dle mého, dáno způsobem jejich určení. Polovina ceny je určena ERÚ a je pro všechny stejná a druhou polovinu určuje trh (cena na burze). Takže bych ČEZ z vysoké ceny tolik nevinil.Co se týká "společenské shody" tak ČEZ není obecně prospěšná společnost, ale společnost akciová, jejímž cílem je, dle zákona, "činnost za účelem zisku". Navíc je otázkou, zda nízká cena elektřiny je pro společnost tím nejlepším. Protože pouze vyšší ceny donutí podniky a domácnosti investovat do úspor.

Nahlásit

-
0
+