Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdy zavést euro? Otázka zní, zda vůbec

19. 5. 2009
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenomže historie, o které mluvíte, tvoří převážně středověk - neefektivní, neinformovaný, nevzdělaný. Nemůžete jej jednoduše srovnávat se současným informačním věkem. A zvláště ne v případě ČR, která je jednou z nejotevřenějších ekonomik světa a která je závislá na vývozu. Žijeme v odlišném - globalizovaném - světě a v tomto kontextu je potřeba zvažovat výhodu společné měny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stoji zato podivat se do historie na to, jaky vliv mely mistni a centralni meny - ukaze se, ze centralni mena posilovala centra na ukor periferii a protoze z bruselskeho pohledu budeme porad periferii, tak nas euro bude stat narodni bohatstvi.Historie ukazuje, jak se jednanim panovniku bortily fungujici staty a centralizace men a jejich vynucene pouzivani byly velmi ucinym likvidatorem. Vetsinu velkych katedral si lide postavili sami za mistni meny ve forme komodit ci poukazu na komodity, ne kral a ne vatikan.Takze ano, vstupem do unie jsme se zavazali ke kdecemu nedobremu a prijetim lisabonske smlouvy se ottevira moznost vystoupit drive, nez bychom byli nuceni tato predsevzeti splnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pripomenu ze firemni rozlohy dvou svycarskych bank (UBS a Credit Suisse) je neco kolem 1 bilionu USD. Coz znamena ze pokud budou mit ztraty 10%, tak maji ztraty vetsi nez Svycarsky HDP (cca 300 mld USD) - a tyto ztraty (specialne pro UBS) nejsou nerealne (UBS byla na konci 2007 napakovana 64x). Jinymi slovy, svycarska ekonomika je na bankach jeste zavislejsi nez ekonomika UK (prtoze ac klesajici, jeste porad ma UK nejake zasoby ropy a zemniho plynu a take asi 23% HDP je vyroba).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim si, ze silny CHF je vysledkem stabilni ("nenafoukle&qu ot;)ekonomiky Svycarska narozdil od nekterych slabsich clenu eurozony, kde vyse meny nesouhlasi se stavem lokalni ekonomiky. Sice to nepomuze jejich exportu, ale mohou ted levne investovat v zahranici, nebot usporili kapital, ktery vsude chybi. Oproti tomu Gordon Brown UK silne zadluzil a i kdyz padajici libra realne oskube ty, co ji vlastni, dava vetsi moznosti jak se vyhrabat z diry praci za zahranicni kapital. Tj. kdybych to zjednodusil a nadnesl, svycari si muzou dat slofika a nechat za sebe chvili makat brity. :)Na druhou stranu si myslim, ze by bylo spravedlivejsi, kdyby mena byla stabilni a menily lokalne ceny. Inflace vzdycky okrada ty co setrili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jednou jsme se vstupem do EU zavázali k přijetí společné měny, takže úvahy zda-li ano či ne jsou bezpředmětné. Euro bude přijato a je jen otázkou času kdy.Dle mého názoru je přijetí Eura výhodou. Usnadní to export českého zboží na evropské trhy, zjednodušší, zrychlí a zlevní se odesílání finančních obnosů do zemí EU. Euro také usnadní cestování a zvýší atraktivitu Česka pro zahraniční investory.Co se týče případné splátky společného evropského dluhu: Je zajímavé, že autoru nevadilo čerpání peněz ze společných evropských fondů, dokonce to ani v článku nezmínil, ale jakmile by se do nich mělo také přizpívat, je to špatně. Nemohu si odpustit přinejmenším podivení se nad touto skutečností.Přes všechny potenciální nebezpečí dle mě bude přijetí Eura pro Česko bonusem. Také je třeba uvažovat o EU jako o celku, jehož jsme členy. Ne jako o "nich" kteří nám něco "diktují".

Nahlásit

-
0
+

No, kazda mince ma dve strany. CNB drzela sazby nizko, takze se hypoteky v cizi mene nevyplatily, ale zase to vedlo (mimo jine) k realitni bubline a pravdepodobne to pomoze poslat par podniku ktere si (puvodne) levne pujcili na nesmyslne projekty do kytek.Taky porad namitam proti tvrzeni ze ceske banky nemeli zadne problemy s CDO - myslel jsem ze pote co CSOB verejne doznala k odpisu cca 1mld CZK v CDO se takovato tvrzeni uz nebudou objevovat (a vim minimalne o dvou dalsich ceskych bankach ktere nejake CDO maji - a zadna z nich je dle meho vedomi jeste 100% neodepsala).Samozrejme, nebyli zasazeny tolik jako jine instituce (napriklad nemecke landesbanky).Co se tyce samostatne meny - ta muze byt pozehnanim i prokletim. Jak casto zalezi na velikosti ekonomiky a jejim provazani ze svetem. Na jednu stranu doporucuji se podivat na problemy ktere zpusobuje Svycarsku v soucasnosti CHF (aby jsem nevybiral jako priklad Island). Na druhou stranu slaba libra nejspise v dlouhodobem horizontu pomuze UK.

Nahlásit

-
0
+

Dle včerejšího projevu Bohuslava Sobotky si dala ČSSD za cíl známé dohnat a předehnat tzn. příští rok se dle ČSSD počíta se zadlužením 250mld kč. Pokud jim toto tempo vydrží po 4 roky. A pan Sobotka již dokázal že to umí máme těch 60-70% HDP zadlužení také.

Nahlásit

-
0
+