Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Americký hrdina s českými kořeny

5. 6. 2009
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

1) http://www.ilist.cz/clanky/ekonomicke-myty-maji-tuhy-korinek , http://www.penize.cz/15133-krach-na-newyorske-burze-v-roce-1929 (levné peníze proudící do akcií nafoukly bublinu do gigantických rozměrů).. Ještě je jeden článek na libinst.cz o tom, jaké FED "foukal" do bubliny, ale ten se mi zatím najít nepodařilo.2) Nikoho jsem nezaměnil či neztotožnil.3) Ne zdálo se mi absurdní, že někdo, kdo pomáhal zakládat téměř zločineckou organizaci, tak měl zásluhu na obraně svobody slova. Nebyla to tedy kritika článku a faktů, to v žádném případě. Pouze moje konstatování. A pořád jste mi neodpověděl, co vidíte v založení FEDU pozitivního.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1)Ano nechápu, stejně jako nerozumím vaší argumentační linii. Tohle vaše tvrzení není o chápání, ale o jeho dogmatickém přijetí či nepřijetí. Zatím jste na jeho obhajobu neprezentoval jediný argument. Místo poučování byste sem třeba mohl hodit linky na nějaké seriózní zdroje pojednávající o tom, jak FED připravil živnou půdu pro velkou krizi.2)O směru diskuse jste rozhodl vy, když jste chybně ztotožnil Brandeise s Wilsonem...3)I mě by stále zajímaly Vaše argumenty opodstatňující Vaše pochyby o Brandeisově boji za soukromé právo a svobodu slova.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě se vrátím k Vašim jiným tvrzením. Pominu kritiku FEDu, protože konspirační teorie a priori odmítám. Zajímá mne věta: "O tom, že pomohl zavést obranu svobody slova a práva na soukromí bych pochyboval." Již jste byl vyzván panem Vlnasem, abyste to rozvedl šířeji a já se k této žádosti připojuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy zřejmě vidíte svě jinýma očima než ostatní. Narazil jsem na internetu na několik osob i sdružení, kteří se otázkou Lužických Srbů aktivně zabývají a všichni tvrdí totéž, co jsem uvedl v minulém příspěvku. Takže nevím, kde jste byl a co jste viděl, ale ve svých závěrech zůstáváte poněkud osamocen.Je otázka, jestli ti Srbové vědí, do čeho by šli. A je také otázka, jestli by stejný názor měli i za několik let života v Lužici. Tito lidé by spíše byli ekonomickými emigranty než etnikem bojujícím o svou existenci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy své informace hledáte po internetu, já však mám osobní zkušenosti. A věřte, že by si to spousta Srbů ráda vyměnila s těma Lužickýma. A příště prosím kroťte své emoce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím odkud čerpáte informace o životě Lužický Srbů, ale já si pamatuji článek z magazínu MF DNES, který o jejich životě podrobně pojednával. A vůbec neodpovídal Vašim tvrzením. Procházel jsem internet a získal jsem i dnes obdobné informace:- kromě nejmladší generace umí všichni hornosrbsky (díky podpoře Československa před rokem 1989), situace se horší až v posledních letech- ekonomická situace je špatná, jedná se o bývalé východní Německo, nezaměstnanost okolo 30% a pod.- zákony sice existují, ale nikdo je nedodržuje, i přes protesty místních obyvatel jsou zavírány srbské školy a srbské vesnice jsou likvidovány těžbou uhlí,- místní německé obyvatelstvo je silně netolerantní.Takže, pokud nemáte ambice být novinářem, který píše od stolu bez ověřování faktů, buďte tak laskav a svá tvrzení doložte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy nechápete to, že Wilson byl jenom loutka, která byla zvolena právě díky podpoře určitých lidí. A tahle diskuze už zase odbočila jinam. Pozastavoval jsem se nad tím, jak můžete mezi pozitivní kroky zařadit to, že se tento člověk podílel na zakládání FEDU. Raději si přečtete něco o tom, co FED dělal ve 20 letech a jak "připravil půdu" pro velkou hospodářskou krizi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A TGM byl jejich Dalík :)"Pokud se jedná o uznání Čech Wilsonem, tak jenom jeden Slovanský národ je pod navládou jiného neslovanského národa. Tím jsou Lužičtí srbové, kteří si žijí na vyšší noze a srbsky neumějí říct ani dobrý den. A i přesto existuje nemálo zákonů v Německu na ochranu jejich národa. Takže je úplně jedno, jestli by Wilson zasáhl."Tomuhle argumentu fakt nerozumím. Není "svoboda slovanských národů" právě důsledkem toho, že se idealista Wilson do toho všeho vložil? Taky jsme dnes mohli být všichni hrdí Prušáci (a Balkán mohl být Turecký)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždycky ve všem hraje rolí ekonomika a to jednu z hlavních. I tady můžeme sledovat, jak v souvislosti s krizí narůstá podpora některých stran, které jsou na hraně zákona. Pokud se jedná o uznání Čech Wilsonem, tak jenom jeden Slovanský národ je pod navládou jiného neslovanského národa. Tím jsou Lužičtí srbové, kteří si žijí na vyšší noze a srbsky neumějí říct ani dobrý den. A i přesto existuje nemálo zákonů v Německu na ochranu jejich národa. Takže je úplně jedno, jestli by Wilson zasáhl. Češi by si své místo na Evropském písečku určitě získali. Wilson byl manipulován politickými a bankéřskými elitami, kterým se podařilo založit FED a zničit nespolupracující evropské monarchie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K myšlence, že se omlouváte, mě přivedlo slůvko "bohužel" ve Vašem komentu.Můžete mi ještě osvětlit, jak souvisí založení FEDU s nástupem totalitních režimů? Hovoříte o meziválečné autoritativní periodě v Evropě, nebo o jiném období? Různé fašizující diktatury (Maďarsko, Polsko atd...) přece vznikly již dříve. A ekonomická krize byla navíc jen jedním z faktorů (a podle mě ne tím hlavním), které stály za nástupem nacizmu v Německu nebo fašizmu v Itálii...Navíc nutno zmínit, že nebýt Wilsona, tak jsme možná ještě dnes všichni součásti Rakouska-Uherska :) A to nejen proto, že USA vstoupily do války...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se za své názory neomlouvám. Pouze je odlišný od toho co je ve Vašem článku. Mince má totiž vždycky dvě strany.Všichni, kdo se podíleli na zakládání FEDU, tak jsem zodpovědní za loupež ve 20 letech, která vyústila v rozsáhlou hospodářskou krizi, kvůli které museli být o hladu miliony lidí a díky čemuž připravili půdu pro totalitní režimy. Wilson si to naštěstí uvědomil. Škoda jenom, že už bylo pozdě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Arsene, proč bohužel? Je to Váš názor, tak si ho neomlouvejte. Já s Vaším názorem nesouhlasím. Přijde mi, že Brandeise a priori odsuzujete, protože si ho vybral Wilson. To je, jako byste tvrdil, že všichni, kteří sloužili pod Bushem byli stejní jako on, a to samozřejmě není pravda. Že pochybujete o jeho obraně práva na soukromí a obraně svobody slova je sice hezké, mohl byste ale prosím Vaši domněnku podložit nějakými konkrétními argumenty. Díky

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezky napsáno. Bohužel můj názor je takový, že se jedná o značně prolhaného člověka, který spoluvytvářel monopol na peníze, ale přitom bojoval proti korporacím. O tom, že pomohl zavést obranu svobody slova a práva na soukromí bych pochyboval. Né nadarmo zhodnotil prezident Wilson svou funkci takto "Jsem ten nejnešťastnější člověk. Nevědomě jsem zničil svou zemi. Velký průmyslový národ je nyní ovládán svým úvěrovým systémem. Už nevládne svobodný názor, už nejsme vláda z přesvědčení a hlasu většiny, ale vláda názoru a nátlaku malé skupiny dominantních lidí"

Nahlásit

-
0
+

Opravdu úctyhodný životopis...

Nahlásit

-
0
+

Velmi pěkný a inspirující článek.

Nahlásit

-
0
+