Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Změňme v krizi priority

1. 7. 2009
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pro začátek by snad mohlo stačit zardousit toho stávajícího plánovače, který dotoval průmyslové zóny, sanoval krachující podniky a prosadil šrotovné :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diverzifikace odvětví je pěkná myšlenka, ale kdo jí jako zařídí? Nějaký osvícený centrální plánovač?:) A chápu to správně, že se nezaměstnanost v článku vysvětluje jako DŮSLEDEK záporné obchodní bilance? To těžko, maximálně jde o dva jevy, které mají společnou příčinu. Obchodní bilance je dost nadužívaný a zneužívaný ukazatel, někdy o tom napíšu samostatný článek. (Přinejmenším je potřeba interpretovat celou platební bilanci, nejen tu obchodní). Ale v dnešním světě nějaké "bilance" ztrácejí smysl. Nic jako španělská ekonomika neexistuje, kdyžtak jednotný evropský trh. Platební bilanci Bavorska taky pokud vím nikdo nesestavuje...

Nahlásit

-
0
+

Hezky řečeno. Ono by vlastně mělo být škodlivé už jen samotné psaní ve stylu "konec krize očekáváme na období XY". Vzbuzuje to pocit, že pak se svět vrátí do předchozího stavu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Copak diverzifikace, ta situaci možná trochu pomůže, ztlumí následky, ale neřeší příčiny.Globální finanční systém zasluhuje postavit od základů znova.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím, že doba krize je příležitostí ke změně. Nejsem si však jist, že tou změnou by muselo být oborové zaměření. Ke krizi vedlo chování - občanů, firem, státu, bank atd. Pokud např. v USA se nezmění chování těchto subjektů (a ony se zatím změnit nechtějí či nejsou schopny, zdá se), pak záplaty v podobě půjček či volba nějakého Obamy nic nevyřeší. Existuje velmi silné, lákavé a nezdravé přesvědčení, že se krize za pomoci různých státních dotací přežene a vše bude moci fungovat dál jako dosud.Byť kouzlo hýření, fiktivní finanční produkce a nezodpovědného rozhazování začalo u nás působit teprve nedávno, není důvodu se domnívat, že by tomu u nás mělo být v principu jinak. Je jen otázka, kdy to pochopíme.Doufejme jen, že to nebude až když bude ministr Janota či spíše jeho následovník stát u dvěří MMF s žádostí o půjčku.

Nahlásit

-
0
+