Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Čína, země nejistot

17. 7. 2009
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, tohle je komentar, ktery uhodil hrebicek na hlavicku..Vazba mezi USA a Cinou ma jeste druhou stranu mince. Z tohoto vztahu vyplynuly Cine obrovske dolarove rezervy, zpravidla investovane do americkych dluhopisu. Techto dluhopisu by se Cina nejradeji zbavila. Jenze nemuze. Jakmile by ve vetsim prodavala, cena dluhopisu a zaroven hodnota dolaru by sla razantne dolu, tedy i hodnota cinskych rezerv. Co je jeste dulezitejsi, Cina potrebuje silny dolar. Jakykoliv pokles dolaru znamena pokles koupeschopne poptavky z USA a to je pro cinske hospodarstvi katastrofa..Je to zacarovany kruh. Cina by mohla Spojene staty potopit a poslat zpatky na stromy. Jenze tim by zaroven poslala zpatky na stromy i miliardu svych obyvatel..Cina a USA se potrebuji asi jako siamska dvojcata..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych řekl, že Čína může tu nadprodukci začít spotřebovávat sama. Tím by podpořili růst životní úrovně a uspokojili obyvatelstvo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Domnívám se, že k pochopení perspektiv Číny (i jiných ekonomik a jejich vazeb) je důležité slovo "rovnováha" ;.Nabízímtuto zjednodušující úvahu:Dokud fungovala rovnováha postavená na čínské nadprodukci a americké nadspotřebě, zdálo se být vše v pořádku. Jakmile se v USA začala hledat rovnováha (v důsledku problému s krytím enormního dluhu hradícího nadspotřebu) bude Čína nucena hledat rovnováhu ke své nadprodukci. Tu rovnováhu lze obnovit buď uměle - posílením schopnosti nadspotřebovávat a nadvyrábět dále (řešení dočasné) nebo reálně - přizpůsobit spotřebu a výrobu zdravé konzumní síle (řešení trvalé). Jsme ve fázi prvních řešení (princip státní dotace dluhu, šrotovného a pod.), které ve své podstatě, z dlouhodobého hlediska, posilují naopak nerovnováhu, ale těší se aktuální politické oblibě.Druhé řešení musí někdy nastat a bude bolestivé. V praxi to bude znamenat, že Američané si budou muset obléci montérky a Číňané začít jíst i něco jiného než jen rýži. V Americe však celá generace neví co jsou montérky a jak se do nich leze a pro Čínu by to znamenalo zhroucení politicko-sociálního systému.Proto všichni dělají, že tu rovnováhu lze levně a snadno nakoupit a obnovit prvním řešením a ... pojede se dál močálem černým, kolem bílých skal. Optimisté a politici se radují z pár draze vykřesaných statistik, které vydávají za důkaz efektivity svých umělých řešení.Fundamentální změny chování jsou v nedohlednu, zdá se.

Nahlásit

-
0
+