Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: S růstem HDP je to podivné

21. 7. 2009
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pánové děkuji za zajímavé připomínky.Růst DPH není modla. Zlepšení života občanů by měla být modla :-)A to zlepšení má všechny aspekty - ekonomiku, zdraví, životní prostředí, atd.Nějaká metodika OECD měří kvalitu života pomocí deseti parametrů. V této metodice dost propadáme, na špičce jsou severské státy.

Nahlásit

-
0
+

http://www.finmag.cz/clanek/11520/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaký článek máte na mysli? Mě to zatím připadá jako dobrý nápad - ušetří se energie do budoucna, což je pozitivní ekonomicky i ekologicky...Děkuji za odkaz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Říkal jsem si, že tyto dotace mohou mít v sobě jakýsi ekonomický užitek. Stačil mi však článek od pana Majera a už vím, že je všechno zcela jinak. Já se totiž pořád snažím hledat oblasti, kde stát může být efektivní. Bohužel je to hledání jehly v kupce sena. Když to kupu celou důkladně prohledáte, tak zjistíte, že žádná jehla nikdy neexistovala :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím natíráním máš pravdu, nečetl jsem článek pozorně. Ale člověk se fakt občas nestačí divit, co všechno jsou profesionální ekonomové ochotní tvrdit ... že něco není "dobré" protože to bezprostředně nezvyšuje HDP by jich nepochybně podepsalo hodně.(Mimochodem když je řeč o zateplení, to je taky pěkný podvod... v zájmu urychleného čerpání státních dotací si lidi obkládají domy polystyrenem hlava nehlava, takže za pár let budou muset třeba nákladně odstraňovat plíseň v nedýchajícím domě a likvidovat nevhodnou izolaci... ekologicky, samozřejmě, takže na to budou třeba nové dotace...:)

Nahlásit

-
0
+

Nezlobte se pane Müller, ale ve Vašem článku nepřemýšlíte o hlubších souvislostech. Je to podobné jako se šrotovným. Avšak v tomto případě užiji Váš příklad s natíráním všeho možného. Stát či soukromník místo kupování barev ušetří peníze a ty poté investuje jinde. Třeba do zateplení budov načež ušetří na energií a zvýší si svůj blahobyt.

Nahlásit

-
0
+

K tomu růstu HDP, který tu popisujete, ale potřebujete peníze. A pokud ty peníze ušetříte, tak je můžete investovat do něčeho jiného, co zajístí ten růst. Když budete mít zdravé lesy tak do dřevařského průmyslu. Když budete mít čistý vzduch, tak do turistiky. A podobně. Takže si myslím, že Váš odhad vlivu na HDP je příliš zjednodušený.

Nahlásit

-
0
+

K ďasu, ukradl jste mi plánované téma článku!;) Příklad s odsířením je i v běžných učebnicích - ale HDP trpí ještě dalšími, mnohem hlubšími nedostatky (resp. trpí jimi ekonomové, kteří si je neuvědomují). Takže ten článek v dohledné době přecejen napíšu...:)

Nahlásit

-
0
+