Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co nás čeká a nemine

3. 8. 2009
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nepochybuji o tom, ze by si nejaky politik ci jiny sikula neupravil statistiku podle vse potreby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

HDP se uvádí ve stálých cenách, takže hyperinflace Zimbabwe ani k papírovému růstu nepomůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja hledam technicke reseni, jak zajistit, aby lide meli strechu nad hlavou, co jist a nechodili nazi. HDP cisleny ekonomicky ukazatel, ktery nerika nic o realnem zivote lidi. Napriklad Zimbabwe se svoji hyperinflaci bude mit zajiste zarivy rust HDP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud původním problémem je stagnace HDP kvůli stárnutí populace, pak vaše řešení nefunguje, jelikož každý krátkoúčelový šmejd, každé navýšení ceny skrze překupníky přispívá k celkovému HDP :)Na druhou stranu si také uvědomuji, že HDP není posvátná kráva a o kvalitě života příliš nevypovídá...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mel bych vlastni originalni recept reseni starnuti populace. Prestat vyrabet nesmysly s mizivou zivotnosti a vysokou provozni cenou, podporovat predevsim vyrobu, aby se kazda vec nemusela pred jejim konecnim pouzitim preprodat mezi 10-ti firmama a zrusit 95% nepotrebneho papirovani. Pri dnesni urovni techniky klidne muze 1 pracujici zivot 2 duchodce, ovsem ne 100 prekupniku. Bohuzel je to politicky i ekonomicky nepruchodne.

Nahlásit

-
0
+

Všechno to závisí podle toho o kolik vzroste produktivita. Pokud bude růst pomaleji než úbytek práceschopného obyvatelstva, tak je jasné, že lze těžko očekávat nějaký ekonomický růst. Zachránit Evropu by mohlo to, pokud by se stala centrem technologického pokroku podobně jako USA v 90 letech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosil bych o vysvětlení věty "Méně pracujících také znamená, že se vyprodukuje méně výrobků a služeb", protože podle mého automatizace výroby umožní vyrobit více s menším množstvím lidí. Například v Británii se od druhé sv. v. počet zaměstnanců v zemědělství snížil na třetinu, zatímco produkce vzrostla dvojnásobně.

Nahlásit

-
0
+