Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mýty kolem deflace

12. 8. 2009
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Povinná četba k pochopení fenoménu deflace je článek prof. Šímy, který je umístěn zde: http://www.deflace.cz/deflace-definicni-znak-zdrave-ekonomiky/ nebo v originále na Finance a úvěr zde: http://journal.fsv.cuni.cz/mag/article/show/id/683. Není to čtení jednoduché, ale na nic hodnotnějšího jsem v češtině zatím nenarazil a rozhodně ho doporučuji (mj. z hlediska ujasnění různých chápání pojmu "deflace") .Naopak srozumitelná pro každého je kniha Guntera Hannicha "Deflace, utajené nebezpečí". Hannich v ní mj. jasně vysvětluje podstatu a nebezpečí deflační spirály. Můj názor, který si pěstuji od konce minulého roku, je ten, že jsme na začátku delšího období deflace, kdy hlavním pro-deflačním faktorem je a bude snížení spotřeby domácností. Ani na straně veřejného sektoru a firem není vidět na nic jiného než redukci spotřeby. "Pumpování peněz do ekonomiky" ze strany cedulových bank nefunguje a nebude fungovat tak, jak si spousta lidí myslí. Doporučuji nastudovat také článek pana Pírka http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stepan-pirko.php?itemid=7562, nicméně průběh jeho scénáře č.3 (uváděného jako nejpradvěpodobnější) si neumím v praxi představit (respektive v prostředí USA, eurozóny a ČR). Docela rád bych si to odpracoval - jsem na toto téma v případě zájmu připraven zorganizovat a zajistit workshop v Praze nebo Brně. Zajímalo by to někoho?

Nahlásit

-
0
+

Souhlas s autorem. Ten zmiňovaný fakt kde vedlo nekonečné americké žití na dluh jasně dokládá, že ono to s těmi případnými úsporami nebude pro ekonomiku tak tragické, jak se často tvrdí.

Nahlásit

-
0
+

Ale peníze se nespoří pro okrasu, abychom si tím vytapetovali stěnu (to se děje v případe hyperinflace :) ) , nebo si říkali do své smrti, jak jsme bohatí :-) Ty peníze se jednou utratí. A na rozdíl od spotřeby budou pravděpodobněji někam investovány. Tudíž zvýšený sklon ke spotřebě je naopak přínosný. V případě krytých peněz se daná komodita získávat nepřestane. Scénáře 5-10 procentní deflace jsou mimo :-) Mírná deflace tu byla stovky let (pokud panovníci neředili nebo nezavedli papírové peníze) a nic špatného nepřinesla. Naopak bylo to období průmyslové revoluce s největším rozvojem. :-) A záporný úrok tam taky nebyl :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor to bere moc hopem :)Spotřeba se samozřejmě nezastaví, ale bude větší sklon ke spoření. Protože meziroční změny HDP jsou obvykle jen malá procenta, může i docela malé zvýšení sklonu ke spotřebě mít na (měřený) HDP výrazný vliv.Co se půjčování týče, je potřeba mít na zřeteli, že nikdo nepůjčí peníze za záporný úrok (Japonské úvahy o dani z držení peněz prozatím pomiňme, dosud nejsou úplně aktuální). Takže když si před pár lety ČEZ mohl půjčovat za řekněme 1-2% p.a. nad inflaci, v době deflace -5% by to muselo být za víc než 5% nad inflaci. To investice prodraží, mnohé potenciální projekty nebudou zahájeny a sníží se poptávka po investičních statcích.Číňané sice mají exterémní míru úspor, ale v Číně se masivně investuje do infrastruktury, čínské úspory "neleží ladem", financují investice (krom toho čínská centrální banka pumpuje peníze do ekonomiky horem spodem).Deflace by vedla ke snaze omezovat spotřebu, aniž by to bylo vyváženo růstem investic (Keynesiánské počítání neprodaných zásob jako "investice" ;nechme stranou). Ještě jednou, obvyklé meziroční změny HDP jsou jen pár procent.

Nahlásit

-
0
+