Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Refinancování konečně bez daně

21. 8. 2009
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No a to právě vyjadřuje ta náhodná čmáranice:) V realitě hraje roli víc věcí než jen daňové sazby...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Musím uznat, že ten Váš název je mnohem výstižnější. (-; Horší je to s aplikovatelností té křivky. Tuším, že zde na Finmagu byl článek, podle kterého výnosy daní v USA jsou (v poměru k HDP) na zhruba stejné úrovni bez ohledu na výši mezní sazby daně. Jinými slovy, čím více vyděláváte, tím větší máte možnosti daňových úlev. V konečném důsledku tak platíte pořád zhruba stejně (v poměru k příjmům).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, při nižších daních se vyplatí více podnikat atd.Ale nižší náklady z toho nutně nevyplývají, můžeme si představit situaci, kdy budeme mít nižší sazby (velmi hypoteticky:) a zároveň mnohem víc nejednoznačných výjimek a kliček..."Lafferova náhodná čmáranice" je můj pojem pro takzvanou "neo-Lafferovu křivku", viz http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/archive/d/d8/20070927191625!Neo-laffer-curve.png což je taková parodie na původní křivku. Údajně vychází ze skutečných dat z USA:) Prostě empiricky jde ten vztah mezi sazbami a celkovými příjmy těžko dokázat, protože čísla ovlivňuje příliš mnoho různých faktorů (což ještě nutně neznamená, že neplatí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ano, Lafferova křivka popisuje závislost celkového výtěžku z daní na výši daňové sazby. Ale vlastní princip, proč ten zákon takhle funguje, je způsoben několika faktory: např. že při nižších daních se lidem více vyplatí pracovat a podnikat resp. že více pracují a podnikají legálně. A to, že při nižší daňové zátěži jsou i nižší náklady na administrativu s tím spojenou, to doho zapadá přece úplně stejně, myslím.A co je Lafferova náhodná čmáranice? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Lafferova náhodná čmáranice" - to je pěkný pojem (-; Jak se to definuje? Nějak mne v tomhle bodě nechal Google ve štychu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, Lafferova křivka se vztahuje na sazbu daně, ale ty administrativní náklady bychom mohli vnímat jako dodatečnou daň. Jejich snížení by tedy mohlo vyvolat růst příjmů státního rozpočtu podobně jako snížení sazeb. (Mimochodem realističtější model než Lafferova křivka je "Lafferova náhodná čmáranice":)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vida, konečně je to podloženo čísly. Jde v podstatě o Lafferův efekt, nebo se pletu? Pěkné zdůvodnění, díky za článek.

Nahlásit

-
0
+