Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Prohnilé dotace

14. 9. 2009
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dovozní cla proti jiným členům WTO jsou nepřípustná, takže je nutné volit jiné alternativy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tomto dotace nejsou. Proti levnému zboží z dovozu se zavádí dovozní cla (vyjdou levněji než dotace).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V takovém případě by se zvýšila poptávka po domácích produktech a zvýšil by se dovoz z ostatních částí světa (Asie, Jižní Amerika). Určitě by to vedlo ke zdražení potravin na přechodnou dobu, dokud se neurodí více v Africe. Nehledě na to, že chronická neúroda může zasáhnout i Evropu, dotace, nedotace. V každém případě je lepší celosvětové otevření trhů. V současnosti nakupujeme pouze za draho, zatímco ve výše uvedeném případě by to byl přechodný stav. Přičtěte si k cenám evropských zemědělských produktů veškeré dotace a intervenční odkupy neprodané produkce, které platíme všichni z daní. Jsme NUCENI nakupovat za draho…

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s tím, že dotace ve své současné podobě jsou obrovský paskvil. Na druhou stranu obecně mají zemědělské dotace smysl. Představte si, že je zrušíme a Evropu zaplaví levné (a nekvalitní) výrobky z Afriky. Naši zemědělci pak zkrachují podobně jako výrobci textilu - většina lidi dá přednost ceně. A pak přijde v Africe obrovská neúroda. Myslíte si, že se afričtí politici zachovají jako Stalin a nechají vlastní lidi hladovět? Já si to nemyslím a obávám se, že hladověli bychom my. Proto jsem zastáncem potravinové samostatnosti na úkor trhu.

Nahlásit

-
0
+

Taky predstava, ze dotace jsou primarne chudym, nezamestnanym sedlakum je bezelstne naivni. Vetsinu si rozdeli uzka skupinka zemedelskych magnatu... :o)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém je v tom, že si evropští byrokraté myslí, že vědí lépe, co je pro spotřebitele dobré, a proto vymýšlí všelijaké regulace, standardy kvalit, rozložení výroby v zemích atd. Na trhu by si každý spotřebitel vybral, zda-li chce vysoce kvalitní a dražší potraviny, či levnější a ne tak kvalitní. To je o preferencích a o druhé kapitole učebnic ekonomie bakalářského studia:) Někde v dalších kapitolách (tam spousta politiků již nedošlo) je i něco o komparativních výhodách a výhodách pro společnost z mezinárodní směny a dělby práce. Takže mě hlava bere to, že by se měli Afričané lépe, když by jim bylo umožněno konkurovat evropským a americkým zemědělcům. O kvalitu se nebojte, Afrika by o ni rychle začala dbát, aby prodala, kdyby o ni šlo i spotřebitelům. I my Evropané bychom z toho těžili, protože by sice někteří zemědělci ztratili práci, ale za úspory z levnějších potravin bychom si mohli dopřát další statky, tudíž by se zvýšila zaměstnanost v těchto odvětvích. (Popsáno v: F. Bastiat – Co je vidět a co není vidět; H. Hazlitt – Ekonomie v jedné lekci) Daně bychom mohli snížit, protože by dotace nebyly třeba. Měla jste ale pravdu, že k tomu vůle nebude...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud bychom chtěli nastolit ideální stav bez zemědělských dotací, muselo by tomu předcházet řada kroků. Především chuť vyspělých zemí toto praktikovat. Počínaje USA, Francií , Německem atd. K tomu nikdy nedojde. Tyto zěmě trvají na své potravinové soběstačnosti a přebytky vyváží. Dále bychom museli srovnat podmínky pro výrobu potravin. Není možné na jedné straně požadovat od evropských zemědělců přísné podmínky pro výrobu zemědělských produktů (naše kontrolní orgány jsou ještě pečlivější) a přitom vozit potraviny ze zemí, kde nemusí dělat nic, kejdu a močůvky lejou na pole do lagun a zvířata vesele krmí masokostními moučkami a kdo ví čím dalším. A jiné náklady na služby, které naši zemědělci musí využívat ze zákona. To všechno je o výši výrobních nákladů.Naši spotřebitelé by měli vědět, že zemědělci dostávají v Evropě peníze za nedstandardní kvalitu potravin. A u nás, kde aplikujeme na pole cca polovinu chemie než země od nás na západ jsou zemědělské produkty ještě kvalitnější. Já sama bych české potraviny za nic nevyměnila. Nejen proto, že vím z čeho pochází a kdo je přímo vyrobil. Také proto, že je lepší přispívat na kvalitní české potraviny , než nezaměstnaného sedláka. Sledujte víc informace o potravinách, kde byla zjištěna zdravotní závadnost a odkud byly. A představa, že třetí svět, kde spousta lidí hladoví,nám bude vyrábět potraviny a bude se jim žít lépe a radostněji - to mji nějak hlava nebere.

Nahlásit

-
0
+