Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pád premiantů - Lotyšsko

21. 10. 2009
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

... takové věci nastávají, když si "stát" žije nad poměry (viz. krotitelé dluhů) - výborná analogie. Český stát má "čas" s tím ještě něco udělat, protože má českou korunu, ale bohužel jsou tam lidé postrádající vzdělání (viz krotitelé dluhů) - výborná analogie. A jak řeší dluhy vzdělaný člověk? Sníží spotřebu, zvýší výkon (druhá práce) nebo prodá auto, aby mohl žít. Stát funguje jako analfabet, čeká dokud nezasáhne někdo ještě výš (Evropská komise nebo MMF,SB) v Lotyšsku nastala poslední varianta, V Litvě a Estonsku ještě ne ...

Nahlásit

-
0
+

Já bych v tomto případě aplikoval přísloví. Když nemůže Mohamed k hoře musí hora k Mohamedovi. Tzn. tam kde nelze devalvovat měnu musí se snížit její objem. Jinými slovy snížit důchody, platy, státní rozpočet atd. atd. (státní výdaje). V podstatě toto se děje v Pobaltí a musí tak činit každý rodinný rozpočet (nestátní rozpočet) protože ten měnu devalvovat také nemůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No prima.Ale toto je problém celé eurozóny.Měna používaná v deficitním zadluženém Řecku je ukotvena 1:1 k měně hospodářsky silného a stabilního Německa.Rozdíl je jen v tom, že Řekové s tím nemohou přestat, nemohou devalvovat svou měnu, tak jak to udělalo Lotyšsko, Maďarsko, Island...Ale tím, že devalvovat nelze, problém nezmizí. Pouze vyhřezne někde jinde a nějak jinak * obvykle později, ale ve větší síle.

Nahlásit

-
0
+