Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Komu dluží Amerika?

14. 11. 2009
 5 391
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

ved sa nebojte povedat ze mulitiplikator, alias SFR je podvod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Pavle, víte, že finance jsou nedokonalým prostředkem směny reálných statků nebo služeb. Viz. váš článek - http://url.googluj.cz/gm Uvádíte, že kvůli nárůstu cenové hladiny došlo k rozpuštění reálné části dluhů. Jinak řečeno, věřitel umožnil dlužníkovi získat určité množství reálných statků či služeb. Díky financím však věřitel po splacení dluhu získává v reálném životě méně než v době půjčky. Spotřební výdaje USA se podílejí na tvorbě HDP cca kolem 2/3. Komu Amerika opravdu dluží? Ne však ve finančních analýzách, nýbrž v reálném životě, resp., kolik a které reálné statky či služby Amerika sama (na svém území) produkuje a kolik je nucena dovážet? Jaké reálné služby či statky produkuje běžný Američan pro sebe a ostatní, jaké cizinec pro sebe a Američana? Jestliže vykročíme z finančních analýz do reálného života, možná zjistíme, že po celém světě pracují milióny dětí proto, aby si za vydělané peníze pořídily jídlo. Možná zjistíme, že v západních zemích jsou lidé donuceni pomocí mentálního tlaku reklamy k tomu, aby spotřebovávali produkty, které jsou tyto děti donucené vyrábět. Vkročíme-li do reálného života, zjistíme, že není v současné době fyzicky možné, aby všichni lidé měli podobný standard jako máme my nebo Američané. Zjistíme také, že finance slouží pouze k nerovnoměrnému přerozdělení omezených zdrojů. Zjistíme také, že samy finance určitým způsobem brání v rozšíření zdrojů neomezených. Neomezené zdroje a trvale udržitelný rozvoj znamenají zánik financí.

Nahlásit

-
0
+

Když vidím diskuse nad stovkami miliard USD,pak to podle mě má blíž k filosofii než k ekonomii.Přemýšlím nad penězmi jako takovými a říkám si,že se někde stala chyba.Ta poslední kapka přišla asi v roce 1971.Od té doby ty slavné dollary jsou dobré tak k tapetování.Tedy aspoň v lepším případě,kdy je máte fyzicky v ruce.Přemýšlím nad tím jakou cenu mají čísla na monitoru.Moc velkou asi ne.Pitomej peněžní multiplikátor.To není dobrej vynález.

Nahlásit

-
0
+

Opět zajímavý článek pane Kohoute. Konečně střízlivý pohled na americký dluh. Poslední dobou dobou to média s Čínou už přehání. Je vidět, že s tím US dluhem to není až tak horké spíš bych se bál dalšího vývoje ohledně trhu dluhopisů. Kdo to množství dluhopisu všech krajin, které se po startu recese kupuje? Možná by to chtělo napsat něco o dluhopisovém trhu.

Nahlásit

-
0
+

Můžu poprosit o přesnější vysvětlení, co to znamená, že 2,2% dluhu vlastní samotná vláda? Díky.

Nahlásit

-
0
+

a tomu vravíte "dobrá správa"?vláda nie je dlžná sama sebe..je dlžná daňovým poplatníkomvláda peniaze netvorí, iba vyberá dane"Federální kapsa tedy dluží vládním kapsám na nižší úrovni státní hierarchie."až na to, že nedošlo, k preloženiu peňazí s jednej "kapsy do druhej", ale k ich vyhodeniu do luftu a strateniu, takže nieje ani najmenšia šanca, že sa tie peniaze vrátia

Nahlásit

-
0
+

Vdaka za detailnu tabulku. Este by to chcelo podobne udaje o strukture dlhu Eurozony a inych zadlzenych krajin.

Nahlásit

-
0
+