Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zázrak na vratkých nohách

17. 11. 2009
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A přes to se v číně podniká lépe, z praktického pohledu jsou pro podnikatele ty čínské regulace snesitelnější, než bruselské.Životní prostředí: kvalitní prostředí je statek jako každý jiný. Až budou číňané bohatší, vystoupí výše po pyramidě hodnot a budou si chtít koupit lepší prostředí. Do lepšího prostředí začnou investovat, až zjistí, že se jim to vyplatí (např. na nižší nemocnosti, vyšší turistice, ...). Naproti tomu EU dělá nesmysly, které prostředí nepomáhají (biopaliva, fotovoltaika, ...), živí jen lobystické skupiny a podvracejí růst.Sociální systém: copak v číně někdo někomu brání komerčně se pojistit proti nemoci či ztrátě zaměstnání? Copak tam někdo někomu brání spořit/investovat si na stáří? Naopak - čínská vláda přímo vybízí občany, aby si na penzi spořili ve zlatě a ne v USD. Schválně, kdo se v penzi bude mít lépe. Číňan, který svoje skromné úspory investoval do akcií a zlata, nebo čech, který je násilím nucen účastnit se státní pyramidové hry zvané penzijní systém, která zanedlouho zkolabuje z demografických důvodů. A jakpak se bude mít čech, který si spoři v "soukromém" ;penzijním fondu, jehož portfolio je nuceně zamořené dluhopisy státu, jehož představitelé říkají, že dluhy se platit nemusí, státu, který se svým rostoucím dluhem pomalu sune k bankrotu?Nemám čínský režim rád, nikaj ho neobhajuji, nicméně mám vážné obavy, že naše děti (pokud se dobře budou učit)budou považovat za štěstí, že tam mohou emigrovat :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesouhlasím. Čínská ekonomika má k volnému trhu hodně daleko. Přestože spousta čínských firem už leží formálně v soukromých rukách, stále nad nimi má stát velkou rozhodovací pravomoc. Čínská vláda i v současnosti stanovuje ceny, výrobní kvóty, i investice "soukromých&quo t;firem v takové míře, že by i bruselský úředník by zbledl závistí.To, čím Čína válcuje evropský průmysl je neexistence sociálního systému, téměř žádné zákonné ochrany zaměstnanců a životního prostředí. Je otázka, jak dlouho jim tento model vydrží při stále zvyšující se životní úrovni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čínský systém je podle mne možné přirovnat k Pinochetově Chile. Také není politická svoboda, ale je free market. A také díky tomu je vetši rozkvět, než i třeba v demokratických státech se soc-dem vládou.Je to tím, že pro prosperitu demokracie není důležitá, důležitá je ekonomická svoboda, volný trh a obchod. A toho je v Číně více, než v EU. Není pravda, že vyspělý svět nemůže udržitelně růst o více jak 2%. Mohl by, kdyby nebylo paralyzujících regulací a přerozdělování, kdyby miliony lidí neparazitovali na dávkách či ve státní správě, kdyby monopol centrálních bank neparalyzoval ekonomickou kalkulaci a efektivní alokaci zdrojů.Svoboda slova je dvojsečná a nelze říct, že je obecně pozitivní. Mám opravdu mít právo říkat cokoli, kdykoli? Mám právo nahlas požadovat váš majetek (třeba prostřednictvím většího zdanění či vyvlastnění)? A mám právo toto vykřikovat ve vaší továrně, nebo dokonce ve vašem obýváku? Já myslím, že ne!Demokracie byla myšlena jako ochrana svbodoy. Ale zklamala, neosvědčila se. Díky demokracii dnes máme tuny regulací, obludné přerozdělování, neskutečné zadlužení, politickou korektnost a multikulturalismus, nesmysly typu fotovoltaické elektrárny, státní bankrot na dohled.Neříkám, že čínský systém je dobrý. Není! Ale náš je špatný také a také vyžaduje systémovou změnu - nebo sám zkolabuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom, že Pavel nemá rád Čínu, resp. jejich ekonomický model, víme všichni, co čteme články na FINMAGu pravidelněji.Přidáváme se - fascinace Čínou je trochu nezasloužená. Např. růst HDP - je snadné růst o 8% z velmi malé základny (Čína), to stačí vyrobit pár spotřebních předmětů, postavit pár domů, fabrik. Ale je velmi těžké růst 2% z vysoké základny (vyspělý svět).Nicméně si říkám, kde je "konečná" stávajícího systému? Nějak mi nejde do hlavy, aby byl systém typu "free market" a přinášel lidem užitek a zároveň nebyla možná kritika systému, zákonů, představitelů. To prostě nejde, resp. moje zkušenost z minulého režimu mi nedává praktické. Pokud by to bylo možné, tak by soudruzi ve Svazu to vymysleli a vybudovali ten slibovaný komunismus.Např. předloni bylo 600 000 událostí, kdy někdo někde v Číně protestoval proti režimu, od okresního uplatného šéfa, po nepokoje které byly ve světových médiích. Loni je čínská vláda buď přestala publikovat, nebo dokonce počítat.Je to otázka pro politilogy, kteří by měli najít okolnosti, za jakých bude čínský model fungovat a kdy asi tak přestane fungovat.Tak to na oslavu dnešního, výročního dne. Na našem dnešním systému nenecháme nitku suchou, ale vzpomeňme na dobu před 20 lety. Napsat jeden jediný článek s kritikou šéfa největší strany v parlamentu, kterými se dnešní tisk jen hemží, bylo na několik měsíců ve vězení a státní buzeraci na zbytek života. To samé musí být v Číně.

Nahlásit

-
0
+