Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hrubý dluhový produkt

11. 12. 2009
19 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mohl byste rozvést to Vaše "tvrzení o penězích jako jediném fungujícím stroji času"? Moc to nechápu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakože naši předkové to nedělali? A je nám po materiální stránce hůř než jim? Je snad naše materiální přítomnost, minulá budoucnost horší než minulost?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Sedláčku, myslím, že odpověď na Vaši otázku: „Jaký smysl má statistika HDP za situace násobně vyššího deficitu v jeho pozadí?“ znám.
Dluh nikoho nezajímá. Odpovězte vy mně na otázku: „Koho zajímá, že stát zařídil, že někdo dluží těm co mají peníze nazbyt?“ Jako premisu pro tuto otázku mám tvrzení, že finanční systém v jehož rámci existující ekonomiky a politiky fungují je dán státem. Předpokládám, že stát je ten kdo určuje jaký je v něm finanční systém. Pokud je to někdo jiný, tak mě opravte. A růst HDP je něco co stát potřebuje. Pokud totiž roste HDP, tak roste výběr daní. A o to jde. Takže stát (vláda) má zájem na růstu HDP, jelikož vybere víc na daních, takže i víc může rozdat a tím si „usmířit“ voliče (občany), aby jí nedělali problémy, a při té příležitosti si vláda může taky sama vzít svůj podíl (mzdy, odměny a jiné prebendy ústavních činitelů), který je taky tím vyšší, čím vyšší je výběr daní. Takže na otázku, proč je růst HDP žádoucí, máme odpověď. Je to žádoucí pro všechny. Díky masivnímu růstu HDP čínská vláda vymanila stamiliony lidí z existencionální tísně (chudoby) během pár desetiletí. Toto netvrdím já, ale jakýsi světový expert (musel bych ten článek najít). Takže sledovat růst HDP má pro vlády sakra smysl.
Ale znovu k mojí otázce: Koho zajímá, že růst HDP je na dluh? Může se zeptat i koho by to mělo zajímat. Odpověď se mi už nechce psát, ale mám ji.
Mějte se hezky

Nahlásit

-
0
+

Nesuhlasim s definiciou dlhu ako energiou ziskanou z buducnosti. Platilo by to jedine vtedy, keby sa tovary vyrabali konstantnym tempom, ci ich niekto kupuje alebo nekupuje. Ak by ich nikto nekupil, isli by na sklad a tak by sa fyzicky prejavila odlozena spotreba, ktoru sme usetrili. Skutocost je vsak taka, ze ak o tovar nie je zaujem, nevyraba sa. Vyrobne linky stoja a nezamestnani pracovnici lezia doma na gauci. Nic sme do buducna neodlozili, naopak, premarnili sme cas, ktory sa uz nevrati. Ak ja a Karol budeme bez penazi a nezamestnani, Karol si pozicia a zavola ma na stavbu svojho domu, bude mat doma a ja peniaze. Nasledne ja zavolam Karola a postavime dom mne. Teraz ma peniaze Karol a moze ich vratit banke. Takto su postavene dva domy a nic nemame ustrene. Keby si nepozical peniaze, nemame domy a tiez nic nemame usetrene.Jedine co to kazi, su uroky. Bolo by fajn, keby si ich Karol mohol v banke odrobit, ale smola - banka pozaduje peniaze, ktore ale medzi nami v obehu nie su. Preto si budem musiet pozicat ja a u Karola si objednam stavbu plota. Teraz zas mam problem so splatenim urokov ja. Chyba systemu su proste tie uroky. To je pasca, z ktorej sa neda uniknut. Ak si spolocnost raz pozicia od emitenta penazi kapital, nema ho sancu splatit a zadlzovat sa novymi a novymi dlhmi sa jednoducho musi.Takze tak - ziadna energia z buducnosti, dlh umoznuje prave vyuzit sucasny cas, ktory inak vyjde nazmar. Navyse sa predtym neda uniknut kvoli uroku.

Nahlásit

-
0
+

Takové srovnání lze nalézt na Wikipedii - http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_indexu_lidsk%C3%A9ho_rozvoje

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skvělý článek skvěle napsaný, měl by jít rovnou do středoškolských učebnic...

Nahlásit

-
0
+

velice dekuji, nadherne zpracovane. Docela ma zaujala narodnost cloveka, co HDI vymyslel (Pakistanec).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Našel jsem to na wiki. Jinde jen v angličtině: http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_indexu_lidsk%C3%A9ho_rozvoje

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A nemate nejaky tip, kde najit v cestine srovnani HDI jednotlivych statu?Dekuji

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spise jsem to myslel tak, ze ruznym ukazatelum se v HDI prirazuji ruzne vahy a prave tyto vahy rozhoduji o tom, jak si ktera zeme v zebricku stoji. Z konstrukce HDI a obdobnych ukazatelu se stalo velke politikum, protoze kazda zeme se snazi vypadat dobre a tezce se bojuje o to, cemu priradit jakou vahu. Napriklad nedavno byla v Koreji obrovska konference zabyvajici se prave konstrukci "univerzalniho& quot;indexu kvality zivota a byly okolo toho velke bitvy.Pritom je takovy ukazatel absolutni nesmysl, protoze kazdy clovek ma svoji individualni preferencni skalu a nelze je nikterak pomerovat. Pro jednoho je dulezitejsi zdravi, pro druheho moznost seberealizace a zadny ukazatel zalozeny na jakemsi univerzalnim mixu techto hodnot nerekne o konkretnim prinostu pro jedince absolutne nic. Je z logiky veci nesmyslny a neuzitecny.U HDP lze alespon pochopit, jak vznika a co meri a konstrukce vypoctu je vicemene objektivni zalezitosti, do ktere tezko nekdo zasahne. Jeho adorace je pak ukazkou toho, ze clovek tihne ke konzumu, pomerujeme se tim, jak ve srovnani s jinymi vyrabime, vzdyt je to hloupost jako pomerovat se, kdo docura vys. Presto to vetsina lidi dela. Ostatne jak prohlasil Rothbard: "HDP mame takove, jake chceme"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

HDI bych jako "politikum" ;nenazýval, protože politici jsou schopni uvažovat maximálně v horizontu příštího volebního období a HDI se vyvíjí dlouhodobě (např. přes vzdělanost, zdravotní prevenci apod.)a tudíž hrozí, že smetanu v podobě lepšícího se HDI slíznou politici z "druhé strany" a to si naši "mistři" nemohou dovolit. Proto budeme raději všemožně zvyšovat HDP (byť uměle, jak o tom píše Tomáš Sedláček), protože tam lze efekt měřit téměř okamžitě (kvartálně) a to hraje politikům do karet...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak HDI je ciste politikum, u HDP je alespon jasne dano, co meri, u HDI a podobnych indexu se proste da hrat s vahou ruznych ukazatelu do aleluja a dostavat priznive vysledky tak, jak se nam to hodi. Bohuzel politici a spousta ekonomu si udelali z HDP modlu a vubec si neuvedomuji, co znamena a co muzeme a nemuzeme na zaklade tohoto cisla rici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Veličinu na měření životní úrovně máme, říká se jí HDI (Human Development Index) a kromě kvantitativních veličin, které vstupují do výpočtu HDP, obsahuje veličiny kvalitativní, jako je úroveň vzdělání, zdraví obyvatelstva a celková spokojenost lidí. Měřit to lze ale velmi složitě a proto se za měřítko vyspělosti stále považuje HDP, byť rozumně uvažujícímu člověku je zřejmé, že penězi se všechno ocenit nedá (například právě to zdraví). HDP zvýším například tím, že pokud se mi rozbije televize, koupím místo toho novou. Pokud si ale televizi nechám opravit a bude mě to stát třeba polovinu, moje spokojenost z hlediska užitku (sledování TV) zůstala konstantní a dokonce jsem zvýšil svoji celkovou spokojenost, protože mi zůstalo v rodinném rozpočtu více peněz na jiné oblasti spotřeby. Z hlediska HDP jsem se ale zachoval "nezodpovědně&q uot;,protože jsem HDP zvýšil méně, než jsem mohl. HDP tudíž berme s rezervou a to hodně velkou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkným a logickým způsobem popsána jedna ošklivá pravda naší doby...zatímco bychom budoucím generacím měli budovat základy jejich další cesty tak, aby se ona budoucí generace mohla soustředit na svůj posun dál a rozvíjení oněch základů, zadlužujeme naše děti nehorázným způsobem života "tady a teď"! Tím se tedy k základům cesty budoucí generace chováme stejně, jako k oné v článku zmiňované přehradě - vyhazujeme ji do vzduchu!

Nahlásit

-
0
+

Ja bych spis videl problem v tom, ze dost lidi si mysli, ze HDP je to co se v dane ekonomice vyprodukovalo, tedy bych to prirovnal k jakesi prehrade s vodou. Jenze HDP neni objem te prehrady, ale jeji rocni prutok. A nejjednodussi a nejrychlejsi zpusob jak zvysit ten prutok je vyhodiz zaklady prehrady do vzduchu. Navic HDP plne nekoresponduje s zivotni urovni obyvatel, na kterou zatim nemame meritelnou jednotku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Sedláčku, celý problém spočívá v tom, že HDP již není ekonomická veličina, nýbrž politická veličina. Proto ji netřeba poměřovat ekonomickými vazbami ale politickými.Takových přesunů veličin z ekonomiky do politiky je, zdá se, více. Např. slovo "dluh", když jsem sledoval český parlament, bych rovněž vyjmul z ekonomiky a snad než do světa politiky, bych jej přesunul do světa pohádek - a tam, jak známo, vždy dobro zvítězí nad zlem. Také dětí, co poslouchají pohádky, řádně přibylo, takže jistou logiku to má.No a ten zbytek národa, který už z pohádek vyrostl, by se měl pomalu přesunout o dům dál.

Nahlásit

-
0
+

Jsem rad, ze se me tvrzeni o penezich jako jedinem fungujicim stroji casu ktery kdy lidstvo vynalezlo dostava mezi sirsi verejnost... Ale tak naivni abych veril, ze zacnou lide chapat dusledky jeste nejsem.

Nahlásit

-
0
+

Je však nutno připomenout, že svět čeká jen zpomalení růstu ekonomiky, nikoli propad. USA mají zpomalit na růst k jednomu procentu a Evropa na dvě. Ano, veliký večírek kouzelného růstu je za námi, ale naše ekonomiky by měly podle všech předpovědí stále růst, byť pomalejším tempem.Zatím je všem zemím, jež jsou sledované Eurostatem (tedy včetně například USA či Japonska), věštěn růst, a to jak na letošní, tak na příští rok. Bude jen dobře, pokud se Amerika vrátí k reálnějšímu tempu růstu a zpomalí ze svého až infarktově přehřívajícího tempa z let minulých.Kdopak to napsal? :)

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek!

Nahlásit

-
0
+