Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak se dělá časopis

8. 3. 2008
28 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nejen kožaři :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to ja Vas za slovo klidne chytnu. ;-) Ono to totiz dost podobne funguje i u investicnich portfolii. I zde se michaji ruzne instrumenty a je treba predem pocitat s tim, ze ne vsechny budou vydelavat. Netusil jsem, ze i kozari diverzifikuji. ;-)

Nahlásit

-
0
+

Ano, na tom se shodneme. Nicméně víte, jak to dělají ti kožaři? Tak třeba na opruzeninu raději namíchají antibiotikum, antimykotikum, kortikoid a trochu ichtamolové pasty, protože nevědí, co z toho v daném případě zabere. Ale to píšu jen pro pobavení, když jsme u těch doktorů. Nechytejte mě prosím za slovo :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo, tentokrat s Vami souhlasim. Nejen, ze toho vetsina lidi neni schopna, ale ono by to ani nebylo efektivni. Aby se nekomu vyplatilo michat si vlastni masticky, musi mit velkou spotrebu a musi znat spravne postupy pro michani masticek.Ale dodam k tomu jednu vec. Proc kupovat baleni peti masticek, kdyz z nich potrebuji treba jen jednu a naopak tam chybi jine, ktere by pacienti meli pouzivat? Proc nekupovat masticky do portfolia pacientu samostatne, na zaklade individualnich potreb?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

DÁVÁM NÁMĚT NA ANALÝZUAkciové indexy podle mne ne zkreslují výkonnost trhů.Lépe řečeno, nadhodnocují ji.A to z důvodu, že když se nějaké firmě vede špatně, je z indexu vyřazena a nahrazena úspěšnější.Ale z trhu tato firma nezmizí. Index se tak de facto vyhýbá problémovým či dokonce krachujícím firmám.Ale proč?Vždyť i tyto firmy jsou součástí trhu.Za posledních 50 let se složení indexu S&P 500 obměnilo z 90%. Ve velkém množství případů šlo o vyřazení právě z důvodů špatné výkonnosti.Podle mne by bylo velmi zajímavé zjistit, jakou hodnotu by měl index "S&P téměř 1000", kdyby se z něj staré firmy nevypadávaly a přidání nových by tak vedlo k růstu počtu akcií v indexu.Troufám si tvrdit, že takovýto index by věrněji zobrazoval výkonnost trhu jako celku a že jeho hodnota by byla výrazně pod menší nežli je aktuální hodnota S&P 500.Podle mne by to mohla být velmi zajímavá analýza.Takto zkonstruovaný index by byl tím pravým benchmarkem pro podílové fondy.

Nahlásit

-
0
+

Je to Váš názor a i když je od mého odlišný, tak ho akceptuji, protože každý z našich názoru je jedinečný a správný.Akciový trh je takový černý tunel. Většina lidi má strach do něj vejít a raději tam posílají své poradce. Na konci toho tunelu je zářivě světlo a ten pocit vítězství stojí za to. Bohužel většina lidí co se tam vydá, tak je chytí panika a dělají neuvážené věci. Proto ty značně pokleslé výnosy. Jediný fond do kterého jsem investoval a se kterým mám velice pozitivní zkušenosti je All Property Dubai. Většina mě bude proklínat a proklíná, proč jsem uvěřil podvodníkům. Fond však dosahuje vysoce nadprůměrných výnosu a jsem rád, že o mé peníze starají lidi, kteří se dají označit za esa ve spekulacích.Zhodnocení jsem už několikrát bezproblémově vybral a základ se mi vesele dále zhodnocuje. Lidé berou peníze jako něco svatého a nedotknutelného. Přitom je to jenom platidlo se kterým lze pořídit hmotné statky a služby. Poradenství je proto velice potřeba. Protože finanční poradci jsou přece „lidé co penězům nejvíc rozumí a nejlépe se o ně postarají“Dokud se postoje nezmění, tak máte pravdu, finanční poradenství bude velice potřebné Mimochodem, nechystá Vaše společnost v dohledné době založit fond? Myslím, že s lidmi co tam máte dokážete tu práci dělat mnohem lépe..

Nahlásit

-
0
+

Klasickým aktivně řízeným fondům nevěřím. Průměrný podílový fond má ve svém portfoliu několik desítek akciových pozic.Jejich TOP 10pozic však představuje pouhou 1/4 - 1/3 jejich portfolia.Výkonnost takového fondu pak závisí na výkonnosti velkého množství akcií.Proto se jejich výkonnost málokdy výrazně odchyluje od indexu.Pouhých 10-20% z nich dokáže dlouhodobě a konzistentně porážet S&P 500.A pouze 1 fond z 200 poráží index o více než 3 procentní body ročně. Další nevýhodou a důvodem, proč fondy těžko překonávají indexy, jsou poplatky a chování manažerů.Jde o to, že portfolio manažer je v drtivé většině případů hodnocen za RELATIVNÍ výkonnost vůči benchmarku, ne za to, zda fond dosáhl zisku či ztráty.Kdyby ho výrazně překonával, byl by oslavován.Kdyby ale nedej bože byla jeho výkonnost výrazně pod indexem, dostane padáka.A tak se manažer velmi často "sichruje" a příliš se neodchyluje od benchmarku.Nabízí se tak 2 alternativy - buď indexové fondy nebo tzv. Equal Weighted Indexes. Jak vyplývá z názvu, všechny firmy v něm obsažené mají stejnou váhu. Důsledkem tohoto přístupu je relativní převážení ve prospěch malých firem.Dále je eliminováno zvýhodnění nadhodnocených firem na úkor podhodnocených. Tyto 2 faktory samy o sobě přispívají k lepší výkonnosti takto konstruovaných akciových indexů.Zpětné testy této strategie ukázaly, že tímto stylem konstruované indexy porážely klasické index o 2% p.a.Samotnou kapitolou jsou Absolute Return Funds

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak ještě jedno podobenství. Chcete od doktora, aby své pacienty vedl ke studiu medicíny? Měl by dermatolog učit psoriatiky, aby si sami míchali mastičky? Aby si jednotlivé složky nakupovali levně napřímo, a neutráceli za draze zabalené produkty farmaceutických firem nebo za levnější, ale přesto nějak oceněné masti namíchané lékárníky?Jsou doktoři a lékárníci, kteří doporučují lék, za jehož prodej jim výrobce dá vyšší bonus a ještě je vyveze na víkend do Alp. Vedle nich jsou doktoři, kteří do takových kšeftů nejdou. Píší pacientům to, co jim pomůže a není to předražené. Finanční poradenství v téhle podobě je to, co dlouhodobě podporuju. Názor, že bychom měli klienty a čtenáře vést k samostatné práci s akciemi, je mimo mísu. Kdo je toho schopen, ten nepotřebuje pohaněče velbloudů, aby se do toho pustil. Drtivá většina národa (a lidstva) toho schopna není. Víte, kolik vydělá průměrný akciový investor? Podle amerických statistik je to méně než kolik vydělávají peněžní fondy, ačkoli akciové trhy pochopitelně nesou mnohem víc. Důvodem zoufalého výsledku jsou chybná rozhodnutí - těch je více než těch správných, protože většina investorů dobře obchodovat prostě nedokáže, i když si přečte hromadu příruček.Dobře sestavené portfolio podílových fondů by samozřejmě mělo tento smutný průměr pohodlně překonat. Tolik dovětek k diskusi o prospěšnosti či škodlivosti fondů životního cyklu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chodíme do práce, vyděláváme své peníze. Investujeme svůj um, svůj čas a často i své zdraví, abychom tyto "papírky" získali.. Tak proč ve finální fázi, kdy jim máme udělat vhodné prostředí k rozmnožování často důvěřujeme jiným lidem, kteří to údajně umí nejlépe.. . Ono není umění vydělat své peníze tak, že je vymění za čas, ale naučit je, aby pracovaly za nás. Například, že vám chodí šeky, zatímco vylézáte právě z postele. No není to krásná představa? To je jako, kdyby chlap investoval do ženy velké peníze.. Zaplatil by jí fitka, solária, dovolené, modní oblečení. .Ale když by k tomu došlo, tak zkrátka se ukáže jako neschopný a žena si tedy najde milence, který jí udělá i v tomto ohledu šťastnou:) .. No nenaštvalo by to?

Nahlásit

-
0
+

Starejme se sami o své akcie... V poslední době jsem z paty vytáhl několik podobenství, tady je další: Někdo je nadšenec do vaření, shání speciální koření, vyhledává speciální dodavatele. Jiný má rád dobře připravené pokrmy, navštěvuje proto kvalitní restaurace, oceňuje kvalitní a zdravou kuchyni za dobrou cenu. Nabádá ostatní, ať nejedí blivajzy a radí, kde je neokradou. Založí časopis o zdravé výživě. Ten první mu říká: Tohle není ok, měli byste si to všichni sami vařit... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V diskuzí "fondy životního cyklu" jste obhajoval rentiéra.Nevěděl jsem, že se jedná o fond, domníval jsem se, že je to jistý druh pojištění. Další fond ze stovky, kterých je na výběr, jen tento údajně "myslí na lidi" aspekt starejme se sami o své akcie jaksi zanikl..

Nahlásit

-
0
+

Arsene, věřte, že nevyužívám pojištění ke zhodnocování peněz. Někde jste něco špatně pochopil nebo já něco špatně formuloval :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je ale pravda, že kdo je pojištěn proti nečekaným událostem, tak sejeho život je zároveň bezpečnější a klidnější a většinou se mu ani nic nestane. Ale zhodnocování prostředku pojišťovnou bych nikdy nepřistoupil

Nahlásit

-
0
+

Zajištění rizik je možno i při investování. V HN byl zajímavý článek o zhodnocení investice nad 10 procent při minimálním riziku. Stačilo postavit několik solárních kolektorů a stát (tuším že to bylo do 2019) bude odebírat elektřinu za zvýhodněnou cenu. A je pravděpodobně, že když už toto zvýhodnění už nebude tak se ceny běžné elektřině silně přiblíží té zvýhodněné. A hlavně, taková investice splňuje další hledisko– udělat i nějaký dobrý skutek tj. pomoci matičce zemi. Zajistit se proti rizikům je tedy možno mnoho způsoby . Jen je třeba vzdělávat se, získávat nové informace a hlavně využívat šance, které se nám nabízejí. Pojištění však tyto aspekty nesplňuje, jelikož všechno vlastně udělá finanční poradce a pojišťovna. Pane Majere nebo spíš Honzo, (pokud se neurazíte). Jste ještě mladý člověk a měl byste využívat všechny možnosti, které se nám nabízejí. A jednou z nich je i sám zhodnocovat prostředky a nebýt na nikom závislý, jen na svém umu :-) A navíc, když se do toho člověk dostane, tak je to pak i zábava zvláště, když kolem sebe máte takové elity jako PK nebo FM, tak je pak všechno jednoduší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Arsene, pojištění je o zajištění rizik, ne o investování peněz. Často čtenářům a klientům připomínáme: Pozor, ať vám někdo nenabulíkuje něco jiného. Články, na které upozorňujete, jsou právě z tohoto soudku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ale tím to nekončí a lze najít další články, které s pojištěním velice souvisí "zlatokopové,prodejc i,profesionálové, Optimistický velký regulátor Miroslav singer, placené poradenství vs. provize,, pštrosí politika je škodlivá pro všechny, Aviva..„ To znamená 3 stránky o pojištění + dalších 5 článků související s pojištěním nebo různým nabízením finančních a pojišťovacích produktů. Finmag je v tomto oboru rychle rostoucí společností a kdybych si pojištění sjednával, asi bych zavítal k Vám, ale v časopisu by mělo být všeho s mírou. Ted přemýšlím, zdali nejsem až moc velkým fandou Pavla Kohouta každopádně téma, „Jak si vybrat milenku, Americké hrozby, fakta a fikce“ jsou v časopise dle mě nejlepší. Bylo by dobré, kdyby se podobné články objevovaly ve větší intenzitě Pokud se jedná o mé zkušenosti s investováním, tak se za profesionála rozhodně nepovažuji a mám se toho hodně učit. Finanční poradenství jako je pojištění považuji za něco typu „vypovídejte se nám jak si to představujete a my vám následně investujeme peníze“. Člověka to vůbec nenutí přemýšlet o svých penízech, možnosti je zhodnotit a finančně se vzdělávat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vidíte, a z finančních institucí se mě ptají, jestli mě a Dušana Šídla finanční poradci "nesežerou zaživa", když tak rejeme do rezervotvorných pojistek. Ani to není pravda, je to jen optický klam - vy vidíte podporu pojištění, oni pravý opak. V aktuálním čísle jaou pojištění věnovány dva stručné materiály - 1. objektivní jednostránkový článek Dušana Šídla Kauza IŽP, 2. mapka srovnávající, na kolik se lidé pojišťují v různých částech světa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vašemu pohledu samozřejmě taky rozumím, avšak dle počtu jednotlivých článku silně převažují témata týkající se právě pojištění. To ve mně vyvolává pocit, že nutíte čtenáři názor, že jedna z nejlepších možností jak zhodnotit své prostředky je pojistit se. Je to možná pravda, ale s lifestylem o penězích to nemá moc společného. Pojištění není možnost jak nakládat s penězi pro lidi s Finančním IQ a věřím, že mi to potvrdí i pan Kohout. Dobrý výsledek u pojištění (když se vkládají peníze i do fondů) je 5 procent při inflaci, která tuto hranici těsně atakuje se mi to jeví jako tragikomický výsledek. Nesetkal jsem se v těchto pojišťovnách se žádným opravdu dobrým správcem fondu, ale to je možná důvod, že nikomu nevěřím a snažím se investovat sám.

Nahlásit

-
0
+

Rozumím vašemu pohledu, ale bohužel se jím nemůžu tak úplně řídit. Vzpomeňte si na své okolí - spolužáky, příbuzné - a uznejte, že jste ve srovnání s nimi tak trochu "letadlo". Jako většina z nás, co věnujeme většinu svého času tak okrajové záležitosti jako jsou finance. Pro lidi jako jste vy a další "skalní" je v médiích čtení dostatek. Jsem si jist, že kromě českých finančních webů jste schopen sledovat i zahraniční finanční servery a tisk. My jsme se rozhodli udělat něco pro lidi, co peníze vydělávají a chtějí s nimi chytře nakládat, ale nepatří mezi nadšence, kteří mají jako domovskou stránku nastavené Onvista.de nebo Portfolio.hu. Věřím, že to vezmete - časopis FINMAG - finanční magazín jsme představili jako "lifestylový&qu ot;magazín o penězích. Snažíme se, aby poučené laiky neodradily materiály, kterým vůbec neporozumí - to by si příliš brzy řekli, že je to odborné médium, co není pro ně. Zároveň nesmíme obsahem zklamat profesionály. Podle ohlasů se nám to docela dobře daří vybalancovat. Vaše připomínky beru - stejně tak bych mohl slyšet výtky jiných čtenářů, že se jim část líbila, ale části vůbec nerozuměli. A je to normální - i v takovém Reflexu jsou stránky nebo rubriky, které se zcela míjejí s částí čtenářů. Jiní se na ně každý týden těší.Ale jak jsme hlásili při spuštění časopisu - náročnější čtení bude pro vás denně na webu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se jedná o mě, tak nejraději diskutuji na ekonomická témata napsaná P. Kohoutem. Web každé společnosti by měl sloužit jako nástroj prezentace. Měly by se zde nejvíce objevovat články z Vaší „branže“ tudíž informovanosti o různých druzích pojištění nebo nabídnout různé rozhovory s lidmi. Ve vašem časopise je spousta témat věnovaná pojištění.Váš časopis bych si však díky lepší kvalitě a vyšší ceně představoval trochu jinak. Viděl bych ho jako časopis podnikatele, investory a poučené lidi ohledně nakládaní s penězi. Rád bych zde našel různé ekonomické analýzy, o možnostech investování, teoretické články, rozhovory se známými osobnostmi na finančním trhu, ale i něco o stylu (etiketa, móda,) I když je Váš časopis graficky velice zdařilý, tak si nemyslím, že fotka Miroslava Singra nebo cvičících dam přes celou stránku je tím pravým ořechovým. Časopis jsem přečetl za méně jak hodinu a to se mi zdálo málo. Článek Pivo, tráva, máma, houby bych hledal v nějakém studentském časopisu, v seriozním nemá co dělat.

Nahlásit

-
0
+

Arsene, díky za komentář. Dobře, že zazněl. Některé články z časopisu budou s určitým zpožděním opravdu celé "překlopeny&quo t;na web. Z prvního čísla jsme vybrali několik témat, jež si říkaly o diskusi. Některé materiály pro online verzi doplňujeme o aktuální informace nebo o nové názory (z prvního čísla to byl případ článků o spořicích účtech a peněžních fondech a Bezděkova hodnocení penzijních reforem). Web chápejte také jako interaktivní diskusní fórum doplňující časopis. A když už jsme u toho - co byste vybral na web z dubnového čísla vy? O čem byste rád diskutoval s autory nebo s ostatními čtenáři?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,Všímám si, že na Váš web jsou vkládaný články, které vycházejí v časopisu a mají být jedním z těch hlavních "lákadel". Nechci mluvit do tvorby časopisu a je dost možné, že je můj názor chybný, každopádně se mi zdá, že tím čtenáře připravíte o hlavní lákadlo. A většinou si řekne "Tak když všechno najdu na netu, tak je zbytečné kupovat si časopis" . Optimální by bylo dávat nějaké zajímavé články z časopisu na web anebo jednom částí z hlavních s tím, že pokračovaní by čtenář našel v časopisu.

Nahlásit

-
0
+

Konečně se mi FINMAG dostal do rukou a musím říciZde shrnu po částech své dojmy1. To je tak malé? 2. Heleme se, ten papír je kvalitní a i ten obal vypadá solidně***Při otevření***1. Sábliková už má sponzora? To je fajn :-) 2. To má přes 60 stránek, to není tak málo.. Tak jdu na to 3. Papír voní novotou***Po několika hodinách***1. Skvěle psané články, to byl snad jediný časopis, kde jsem ani jeden nevynechal 2. Docela dost článku jsem našel i pro laiky, ale i tak byly psány velice zajímavě3. Chybělo mi něco jako profesionální shrnutí vývoje různých akcií. Věty typu "Bylo by moudré, kdyby majitel AAA auto zase odkoupil společnost, protože vnáší nedůvěru" mě toho moc neřeknou. To si radši poslechnu Krause a blondýnku :)***Závěr***Těším se na další díl, časopis nabídl skvělou kvalitu za přiměřenou cenu avšak i tak mám vážné obavy, že při nějakém výraznějším růstu ceny by už přestal být pro lidi. atraktivní. Avšak já jsem si ho předplatil, takže jsem happy :-)) Jen mě mrzí, že se trochu kašle na studenty, bylo by fajn, kdyby s předplatným získali nějaké další výhody. Třeba pozvání na nějaké odborné přednášky apod :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, pane Černý, díky za podněty. 1) předplatitelé dostanou první číslo jako dárek 2) distribuci přes kanceláře rozjíždíme tento týden, váš poradce má pro vás jistě velmi milou zprávu (jestli ne, tak ať se mi hned ozve) 3) máte mylné informace, myslím, že časopis Osobní finance by si takovou přílohu hodně rozmyslel...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak trochu bych si do Vás za tu distribuci "kopnul":) ).Snažil jsem se časopis také sehnat na "velkých" stáncích a nepodařilo se:(. Tedy jsem se jal kontaktovat svého poradce jestly by mi nemohl jeden kousek sehnat a prý mají jen jeden na kancelář (což chápu že ho nepustí).Měl bych tedy pro Vás nějaké návrhy na vylepšení distribuce.1) možnost objednání jednoho čísla na dobírku (nebo že by ukázkové číslo zdarma:) )2) v kancelářích Partners nějaký ten balík na prodej3) prý první číslo bude i příloha zdarma k časopisu "Osobní finance", co takle to sem napsat i s číslem vydání (zřejmě ale budou muset zvýšit objem toho vydání)Já osobně si určitě nejdříve pár vydání koupín nežli si zavedu předplatné. Cena i frekvence mě vyhovují, jenom jsem zvědavý na ten obsah.Přeji hodně zdaru!

Nahlásit

-
0
+

Marku, distribuce prvního čísla je trochu nestandardní, příště to bude lepší. Když si uvědomíte, že prodejních míst je po republice 20 tisíc, je jasné, že pokrytí novým titulem s nižším nákladem je zákonitě sporadické. Často se na stánek dostal jeden dva kusy, a pak stačí, že projde kolem jeden kolega... Primární cestou ke čtenáři je u ekonomických časopisů včetně Ekonomu a Eura předplatné. Mimochodem, také proto se tyto časopisy moc nemažou s titulními stranami, prodej na stáncích je nezajímavý. Můžu ale prozradit, vlastně jen naznačit, že k finančním poradcům z různých firem do konce března první číslo časopisu dopravíme :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevim jestli se mnou ještě tluče puberta, ale přezdívky "Ramon Kulka" a "Rumun Kudla" mě vážně dostaly do kolen :-DMrzí mě, že se mi FINMAG ještě nedostal do ruky (svým způsobem je to moje ostuda), ale zatím jsem ho prostě nesehnal. Zkoušel jsem benzínky (což je svým způsobem nesmysl, protože na nich kolikrát neseženu ani Carauto) a taky některé trafiky v Praze a na Mělníku, ale měl jsem zatím smůlu. Ono ale bude rozumnější si rovnou objednat předplatné... ;-)Jinak co se týče kvality a technologií v tomto oboru, sám rád vzpomínám na dobu, kdy jsem krátce přispíval do novin ve svém rodném městě (než jsem přešel k tvorbě na internetu). Sic jsem ještě mlád, už to taky nějaký ten rok bude a i tehdá tato malá redakce (tuším, že ty noviny již neexistují) nebyla kdo ví jak extra vybavena a tak se tam všechno dělalo velmi zjednodušeně buď v ruce nebo na prehistorických PC. Byla to zkušenost, nezapomenutelná.A k dokonalosti to dotahuje babička přítelkyně, která kritizuje dnešní média za jejich úroveň, protože ona sama má zkušenosti jak s novinami, tak s rozhlasem, kdy se vše dšlalo ještě hodně po staru a dle ni to byla práce výrazně kvalitnější.

Nahlásit

-
0
+

Já myslím, že je to dobrý. Umíte to.

Nahlásit

-
0
+