Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zaplať a neotravuj

16. 8. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

V zásadě Vaše reakce dává odpověď na to, proč si myslím, že s financemi to je podobné jako s CK či RK.Vaše věta: "Finance ale ..", ano souhlasím, ale asi se shodneme, že otázku financí bude /by měl/ řešit téměř každý a "téměř" denně - proto si myslím, že život časem dovede velké masy lidí k tomu, že se o své finance začnou primárně starat sami a finanční gramotnost /na úrovni dnešních finančních poradců/ bude důležitější než schopnost si vybrat správný hotel. A i ten si už vybíráme sami.Vím, že mám asi profesně provokativní stanovisko, ale kde jsou a kteří to jsou, ti dobří finanční poradci ? Nevyzrálý trh, nekvalifikovaní a nezkušení zákazníci, veliké marže za uzavřené smlouvy, málo informací, nesrozumitelný obor, neuchopitelné výsledky, neprůkazné efekty, dlouhodobé cykly hodnocení úspěšnosti finančních strategií - to je, nezlobte se na mne, ideální prostor pro vlky, žraloky či hyeny. A nevím, proč by zrovna sektor financí měl být ušetřen tohoto přirozeného ataku, končícího postupnou kultivací zákazníků, prodejců i trhu. Dnes je to hon za smlouvami, kde poskytnuté služby a efekty nejsou cenově adekvátní a jejich uzavření je primárně motivováno ziskem z produktu než efektem pro zákazníka.Proto si myslím, že tento druh podnikání, zejména tak, jak je formován dnes, má namířeno tam kam CK či RK. Nikoli jen pro tu rvačku o klienta, ale zejména v mou, možná naivní víru v to, že se lidé spíše než o hotel budou starat o své finance.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle je zajímavý postřeh, divím se, že zůstal bez komentáře. Sedí to u cestovek, sedí to u realitek, ale s financemi je to jinak. A ještě dlouho bude. Na dovolenou lidi jedou sami od sebe, dokonce se na to celý rok těší, plánují. Podobně je to s bydlením. Finance ale lidi řeší mnohem méně a méně rádi. Finanční poradci je k tématu finančního plánování teprve přivádějí.Najít na internetu spolehlivé informace o finančních produktech a sám se naučit investovat, to není tak jednoduché jako získat tip na dobrý hotel u pláže. Mají se lidi orientovat podle výsledků Zlaté koruny nebo Banky roku? To přece nejde.Myslím, že internet může při finančním plánování nebo výběru finančních nástrojů pomoci. Může vás dovést k varování "nebrat", umožní vám ověřit, jestli se nechystáte udělat úplnou hloupost. Ale nenahradí službu dobrého finančního poradce.Souhlasím ovšem, jestli jste měl na mysli mizerné finanční poradce. Těm se bude žít stále hůř - a doufám, že i díky Finmagu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dávám Vám za pravdu, Dalším problémem při zájezdech s CK jsou fakultativní zájezdy, běžně jsou 2-3x dražší než zájezd který si sjednáte sami. Setkal jsem se s tím, že delegátka renomované CK pomlouvala domorodce mluvícího česky, který organizoval zájezdy za 1/3 její ceny. Když jsem se jej ptal co za tím je. Odpověděl mi, že dřív zájezdy organizoval pro ni, a ona mu nechávala 1/4 vybrané částky a tak se na ni vykašlal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Abych vlastně vysvětlil proč jsem právě zde svůj komentář k článku sepsal: za podobně ohrožený druh, jako jsou klasické CK, považuji totiž i např. realitní kanceláře nebo finanční poradenství v jejich současně převažující průmyslové podobě.

Nahlásit

-
0
+

Mám stejné, dnes již jen historické, zkušenosti. Klasické (průmyslové, tedy nespecializované) CK jsou v zásadě jen zprostředkovatelské agentury, bez reálné schopnosti ovlivnit kvalitu nabízených služeb z principu. Podstata služeb CK spočívala v informacích (dnes internet), přepravě (dnes letecké společnosti přímo), ubytovací služby (výběr, kvalitu a referenci seženete na internetu), informační servis na místě (nahrazují vlastní zkušenosti). Chápu lidi, kteří si chtějí zaplatit (pokud možno co nejméně), o nic se nestarat a jet. Bohužel, tato představa nekoresponduje s realitou, resp. výsledek bývá spíše otázkou štěstí. Kdo jezdí do Alp na lyže, toho již ani nenapadne obracet se na CK. Výběr destinace, bydlení, informace, permanentky - vše si každý zařídí sám.Systémově vzato - existují obory, které pod tlakem strukturálních změn nabízených služeb budou z trhu mizet. Klasické CK jsou jedním z těchto oborů, předurčených na vymření, jakkoli se mnou podnikatelé z CK nebudou souhlasit.

Nahlásit

-
0
+